ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Μικρός Ήρως (12/2009)

Ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος που παρουσίασε η δημοφιλής ηθοποιός, σκηνοθέτρια και τραγουδίστρια, Μάρθα Φριντζήλα, το Σεπτέμβριο του 2009 στο αίθριο των Μουσών του Μεγάρου Μουσικής. Το πρώτο cd με τίτλο «The kubara project» περιέχει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα (από Μιχάλη Σουγιούλ και Δημήτρη Λάγιο μέχρι Μάνο Χατζιδάκι και Kurt Weill), ενώ το δεύτερο «Παράδοση κατοίκον» καλεί τους ακροατές σε μια περιπλάνηση στην παραδοσιακή μουσική και στα τραγούδια της Ελλάδας.

Χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το προσωπικό της στίγμα η Μάρθα Φριντζήλα μεταφέρεται από την παραδοσιακή «Μηλιά» από την Κάρπαθο στον «Τζώνη το μπόγια» του Χατζιδακι και από τη ναπολιτάνικη «Μαρουτσέλα» μέχρι το «Κομμωτριάκι» του Θανάση Παπακωνσταντίνου και μας χαρίζει μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία ήχων και μουσικών.

Η Μάρθα Φριντζήλα λέει για τη δουλειά της: «Τραγούδια άλλων σαν δικά μας. Τα 34 αυτά τραγούδια αποτελούν μέρος του soundtrack της ζωής μας για χρόνια. Δύο live cd διαφορετικού ύφους και ατμόσφαιρας: δεκαοχτώ τραγούδια από τους σπουδαιότερους Έλληνες και ξένους συνθέτες των δύο τελευταίων αιώνων και δεκαέξι μοναδικά παραδοσιακά τραγούδια όπως τα καταλάβαμε εμείς.

Τραγούδια αδικημένα και τραγούδια λατρεμένα που περνούν από μέσα μας για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο χρόνο.

Μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια των Δημήτρη Λάγιου, Μάνου Χατζιδάκι, Μιχάλη Σουγιούλ, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Λαύκα, Ιωάννας Γεωργακοπούλου, Γιώργου Ζαμπέτα, Κώστα ΣκαρΒέλη, Μίμη Πλέσσα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Maurice El Medioni, Renato Carosone και Kurt Weill καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από την Κάρπαθο, την Κρήτη, την Κάλυμνο, την Ήπειρο, την Θράκη, τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Κύπρο διασκευάζουν και παίζουν οι: Αντώνης Ανδρέου, Κλέων Αντωνίου, Μάνος Επιτροπάκης, Νίκος Καρατζάς, Χάρης Λαμπράκης, Βασίλης Μαντζούκης, Αντώνης Μαράτος, Κώστας Νικολόπουλος, Κυριάκος Ταπάκης, Παναγιώτης ΤσεΒάς και Camilo Betancor».

«Δυο βραδιές στα Μέγαρα» λοιπόν πλημμυρισμένες με 34 σπουδαία τραγούδια που ευτύχησαν να αποδοθούν ερμηνευτικά από την πληθωρική προσωπικότητα της Μάρθας Φριντζήλα με πάθος, μπρίο, αυθορμητισμό, ζεστασιά και κυρίως αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που ονομάζεται τέχνη. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Μάνος Τζωράκης – m.tzorakis@musiccorner.gr

Αν έπρεπε να διαλέξουμε έναν καλλιτέχνη που ξεχώρισε το προηγούμενο έτος σίγουρα αυτή θα ήταν η Μάρθα Φριντζήλα. Με μια απολαυστική θεατρική παράσταση στο Εθνικό Θέατρο («Φορτουνάτος» του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου), ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα στο Μετρό με την Τάνια Τσανακλίδου (που περιόδευσε και το καλοκαίρι) αλλά και εμφανίσεις πλάι στη σπουδαία Λένα Πλάτωνος στο Κύτταρο, απέδειξε ότι δεν είναι απλά μια τραγουδίστρια αλλά μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη καλλιτέχνις με ευαισθησία, αισθητική και χιούμορ. Φυσικά η Φριντζήλα δεν ήρθε από το πουθενά. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ έχουν ήδη εκτιμήσει την πολύχρονη πορεία της κυρίως ως μέλος του μουσικού σχήματος του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το ιδιαίτερου ενδιαφέροντος προσωπικό της άλμπουμ Baumstrasse (2007) αλλά και τη συνεπή θεατρική της εργασία στο Εθνικό.

 Στην καινούρια – διπλή – δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Δυο νύχτες στα Μέγαρα» αποτυπώνονται οι δύο θεματικές συναυλίες που έδωσε στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2009 (με τη συμμετοχή του ακροβάτη Camilo Bentancor και της ηθοποιού Γαλήνης Χατζηπασχάλη). Την πρώτη μέρα η τραγουδίστρια παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια από τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, τον Πόντο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη και το Μοριά, ενώ τη δεύτερη, σ ένα πρόγραμμα πιο συνειρμικό – όπως σχολίασε και η ίδια – ενέταξε επιλογές από Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη Γ. Ζαμπέτα, Μ. Χιώτη, Δ. Λάγιο, Κουρτ Βάιλ, αλλά και γαλλικά τραγούδια, ισπανικά και της Κάτω Ιταλίας.

 Το πρώτο πράμα που εντυπωσιάζει κατά την ακρόαση του δίσκου αυτού είναι η ρηξικέλευθη επιλογή ρεπερτορίου. Δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ιδιαίτερα γνωστό τραγούδι, πόσο μάλλον υπερκαταναλωμένα άσματα σαν αυτά που προτείνονται σε διάφορα live album. Ακόμα και οι πολυακουσμένοι μεγάλοι μας συνθέτες Χατζιδάκις – Θεοδωράκης εκπροσωπούνται από κρυμμένα τους τραγούδια («Τζώνης ο Μπόγιας» και «Σαντιάγο» αντίστοιχα). Επιπλέον, οι ενορχηστρώσεις του Βασίλη Μαντζούκη δεν έπεσαν στην παγίδα της χρήσης συμφωνικής ορχήστρας, αποφεύγοντας το μεγαλόπιασμα άλλων καλλιτεχνών που στον ίδιο χώρο αμπαλάρουν τα τραγούδια τους με κλασικό ήχο για να τους προσθέσουν πόντους «σοβαρότητας».

 Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο της έκδοσης αυτής είναι η ίδια η τραγουδίστρια. Είναι πραγματικά εξαιρετική η άνεσή της να κινείται μεταξύ πολλών ειδών τραγουδιού γεφυρώνοντας με την τεχνική της τις όποιες αισθητικές και μουσικές διαφορές. Ιδίως στα παραδοσιακά είναι αποκαλυπτική. Πολλοί βέβαια θα μπορούσαν να προσάψουν μία λογική “φύρδιν μίγδιν” στην επιλογή του υλικού, ωστόσο οι ερμηνείες φανερώνουν σεβασμό και σπουδή στο κάθε είδος, ακόμα και στις πιο αδύναμες ή λιγότερο πειστικές στιγμές τους.

 Συμπερασματικά, ένας ξεχωριστός δίσκος από μια τραγουδίστρια – υπόσχεση για το ελληνικό τραγούδι… 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD

 
CD1
01 Bienvenue Abiadi
02 Ποια να ‘σαι εσύ
03 Ο Τζώνης ο μπόγιας
04 Κλάμα του εμιγκράντου
05 Angelitos negros
06 Σαντιάγο (Son des negros en Cuba)
07 Θα με δικάσει
08 Chant des canons
09 Maruzzella
10 Ο Τζακ Ο’ Χάρα
11 Μακριά σου ένα χρόνο
12 Καταραμένη απ’ τον Αλλάχ
13 Γιαλελέμ
14 Μην περιμένεις άδικα
15 Me renda
16 Το κομμωτριάκι
17 Dynasty (οργανικό) 
18 Γιάλοου γιάλοου

CD2
01 Η Βγενούλα
02 Ξύπνα και μην κοιμάσαι
03 Αντρονίκη
04 Ταξίμι (ούτι)
05 Θάλασσα λυπήσου 
06 Αναστορώ τα παλαιά 
07 Σάββατο βράδυ
08 Έγειραν τα κλωνάρια μου
09 Με το φεγγάρι περπατώ (Σκοπός του Ξεξένη )
10 Τσ’ Αδάνας το γιοφύρι
11 Ντο να ίνουμαι
12 Βάχι (Χαρακίτικος)
13 Μηλιά
14 Νάνι μουτου νάνι νάνι
15 Στον Άδη θα κατεβώ
16 Δεν μπορώ, μανούλα μ’
17 Να ‘μαν πουλί να πέταγα (bonus track)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here