8/2/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Δώρα Παναρίτη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Βρεθήκαμε το Σάββατο στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της Νατάσσας Μποφίλιου στο Κύκλος Stage! Μία τεράστια ουρά έξω από το μαγαζί, ενθάρρυνε τις προσδοκίες μας για μία πολλή δυνατή βραδιά! Πρόκειται μάλλον για το μεγαλύτερο “μαγαζί” σε χωρητικότητα, από όσα έχει συνεργαστεί μέχρι στιγμής η Νατάσσα Μποφίλιου κατά τη διάρκεια μίας σταθερής σειράς εμφανίσεων.

Τη βραδιά άνοιξαν οι Guillotinas Project λίγο μετά τις 22.30, την ώρα που είχε ορίσει ως “συνεπές ραντεβού” ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, στιχουργός, επιμελητής του προγράμματος και αναπόσπαστο κομμάτι της αγαπημένης δημιουργικής τριάδας, που παραμένει δραστήρια με πάντα ανανεωμένο υλικό και όμορφα τραγούδια. Ο ίδιος δήλωσε για το “Πέρασμα των Μάγων” ότι είναι “μία παράσταση που συγκεφαλαιώνει τα 10 χρόνια που έχουν ζήσει μαζί με το Θέμη και τη Νατάσσα”. “Υπάρχουν κομμάτια, τα οποία ειπώθηκαν πάρα πολύ παλιά από τη Νατάσσα στα προγράμματα που φτιάχναμε“, είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος, ενώ θυμόταν στιγμές από το μαγαζί “Πάντειος Live” πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου συνήθιζε να τραγουδάει η Νατάσσα Μποφίλιου το “Άρλεκιν” του Θάνου Μικρούτσικου…

Guillotinas Project

Η πρωταγωνίστρια της βραδιάς, εκθαμβωτική, δυναμική, ανέβηκε στην σκηνή κι από τους πρώτους κι όλας στίχους του “Κρύψου” μας μετέφερε “αλλού”, μας συνεπήρε με τη φωνή της και τη θεατρική της παρουσία, που άλλαζε, όπως και η διάθεσή της, ανάλογα με τα μέτρα και το ύφος του κάθε κομματιού. Παρά το άγχος, που δήλωσε επί σκηνής ότι είχε λόγω της πρεμιέρας, επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες του κόσμου, που πιστά την ακολούθησε και σε αυτό το νέο βήμα. Την είδαμε σε εκδοχή ροκ, λαϊκη, ποπ, παραδοσιακή, ερωτική, δραματική, ξεσηκωτική… Σχεδόν απ’ όλα!

Μετά από ένα τέτοιο live, οποιοσδήποτε περάσει από το Κύκλος Stage, θα έχει πάρει μία γεύση από όλη τη μέχρι τώρα πορεία του Γεράσιμου, της Νατάσσας και του Θέμη. Ακούσαμε τραγούδια από τις “Μέρες του Φωτός” που από την πρώτη περίοδο κυκλοφορίας του δίσκου, έχουν περαστεί στα αγαπημένα του κοινού, όπως το “Εγώ μεγάλωνα για ‘σένα”, ο “Λοχαγός Έρωτας” και το “Συνέχεια στα όρια”. Ταυτόχρονα δεν έλειψαν και τα πιο παλιά, όπως το “Μέτρημα”, το “Σ’ έχω βρει και σε χάνω”, η “Ασπιρίνη”, το “Κρύψου” και πολλά ακόμη…

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μεγάλες εναλλαγές και ποικιλία, χωρισμένο κυρίως με βάση τους πέντε βασικούς δίσκους-σταθμούς, τοποθετώντας μεταξύ των υπολοίπων και το δίσκο “Εκατό μικρές ανάσες” με τον Κώστα Τσίρκα. Ακούστηκαν και κομμάτια άλλων Ελλήνων συνθετών, όπως του Διονύση Σαββόπουλου, του Γιάννη Αγγελάκα, του Μάνου Χατζιδάκι. Υπάρχουν ακόμη μερικά ξένα κομμάτια, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλαπλές επιρροές της δυνατής ομάδας, όπως το “The winner takes it all” και το “Un ano di amor”…

Από τις στιγμές που ξεχώρισαν, πέρα από τις μοναδικές ερμηνείες της Νατάσσας Μποφίλιου, ήταν όταν ο Θέμης Καραμουρατίδης από το πιάνο του, τραγούδησε τις “Μέλισσες”. Λίγο αργότερα σχολίασε στα backstage στο μικρόφωνο του MusicCorner: “Συνθέτης είμαι, συνθέτης ζω και εργάζομαι, μ’ αρέσει να τραγουδάω, αλλά σε βαθμό που να μην καπελώνει την ιδιότητα του συνθέτη!” και ταυτόχρονα δήλωσε πολύ χαρούμενος που συμμετέχει στο νέο δίσκο “Όλα τα ναι του κόσμου” για το ΚΕΘΕΑ και το Παιδικό Χωριό SOS, βασισμένο σε 2 βιβλία της Φωτεινής Τσαλίκογλου.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης για το “Πέρασμα των Μάγων” εκ μέρους όλης της ομάδας: “Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι μπορώ να πω, γιατί αισθάνομαι ότι η πρεμιέρα αυτή ήταν όπως ακριβώς θέλαμε να είναι, γίναν λίγα λάθη. Ήταν μία ευχάριστη και πετυχημένη για εμάς πρεμιέρα. Είναι μία παράσταση, η οποία φτιάχτηκε κοιτώντας ό,τι έχουμε κάνει ως τώρα και ό,τι δεν έχουμε κάνει και θέλουμε να κάνουμε. Είναι δηλαδή ένα κράμα πολλών πραγμάτων, που έχουμε αγαπήσει όλον αυτόν τον καιρό που συνεργαζόμαστε“.

Με την πρώτη ευκαιρία, συζητήσαμε και με την ίδια τη Νατάσσα Μποφίλιου μετά το live, για το “Πέρασμα των Μάγων” αλλά και για άλλα θέματα σε σχέση με εκείνη, το τραγούδι και τα σχέδιά της:

Music Corner: Παρακολουθήσαμε την πρεμιέρα σας για το “Πέρασμα των Μάγων” στο Κύκλος Stage, ένα διαφορετικό μαγαζί σε σχέση με τα προηγούμενα…
Νατάσσα Μποφίλιου: Ψάχνω κάθε χρόνο να βρω έναν χώρο, που να εξυπηρετεί καλύτερα την παράσταση μου τεχνικά και να είναι για εμάς κάπως ανανεωτικός, γιατί η σκηνή, όπου θα περάσουμε τόσο καιρό και τόσες μέρες, πρέπει να είναι ένας χώρος που να ταιριάζει κάθε φορά και στην παράσταση. Φέτος αποφασίσαμε να παίξουμε στο μαγαζί “Κύκλος”, γιατί είχε κυκλική σκηνή και αυτό μας άρεσε πάρα πολύ. Δε ξέρω αν το καταλαβαίνετε εσείς γιατί δε ξέρω αν φαίνεται κάτω απ’ τη σκηνή, αλλά εμείς, όταν είμαστε επάνω, έχουμε όλο το κόσμο στην αγκαλιά μας και δίπλα μας. Και αυτό μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι κάτι που το ήθελα κι έτσι επιλέξαμε αυτό το χώρο. Μπορούσαμε επίσης να φτιάξουμε τα φώτα όπως θέλαμε. Τα φώτα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παράστασή μας φέτος και τελικά νομίζω ότι, παρά τα όποια προβληματάκια μιας πρεμιέρας (τεχνικά προβληματάκια, άγχος, παρανοήσεις) στη πορεία θα λειτουργήσει ακόμη καλύτερα. Οι πρεμιέρες πάντα το ‘χουνε αυτό, είναι η κατάρα τους και είναι και λίγο και το γούρι τους. Ξέρεις, δεν πρέπει να πάνε και όλα ρολόι, γιατί μετά δε θα λέγεται πρεμιέρα!

Music Corner: Συχνά λένε για ‘σας, ότι έχετε πολύ θεατρικό ύφος, ότι είναι σαν να παίζετε κάποιο ρόλο μέσα από την ερμηνεία ενός κομματιού και έχετε πει και πιο παλιά ότι σκεφτόσασταν για μία πορεία στο θέατρο, έχετε πει για την αδερφή σας κάποια πράγματα. Θέλετε να πείτε κάτι νεότερο;
Νατάσσα Μποφίλιου: Δεν σκέφτομαι να κάνω αυτό που λέμε θέατρο. Δεν είμαι ηθοποιός και δε μπορώ να γίνω. Δεν έχω το ταλέντο, είμαι εντελώς ατάλαντη, όλο το ταλέντο το έχει πάρει η αδερφή μου! Θα μπορούσα όμως να κάνω οτιδήποτε έχει σχέση με το τραγούδι. Δηλαδή αν βρισκόμουν ποτέ σε ένα θεατρικό περιβάλλον, θα ήταν ως μία τραγουδίστρια που μπορεί να ενσωματώσει και το σώμα της στην ερμηνεία του κομματιού.

Music Corner: Πολλοί μπορεί να πουν ότι το έντεχνο και αυτό που είχατε αποκαλέσει “αστικό συγκινητικό τραγούδι” είναι ένα είδος αρκετά ανάλαφρο ή ότι δεν έχει πολιτικό λόγο. Και επειδή ένας καλλιτέχνης με μεγάλη αποδοχή, μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο, εσείς θα θέλατε να κάνετε κάτι τέτοιο;
Νατάσσα Μποφίλιου: Θεωρώ ότι το είδος της μουσικής που κάνουμε με τα παιδιά, θα μπορούσε να το πει κανείς “αστικό συγκινητικό τραγούδι”. Αυτό θα μπορούσα να πω, ότι είναι το είδος μουσικής που κάνουμε, γιατί είμαστε παιδιά που μεγαλώσαμε στην πόλη ή τέλος πάντων με τη νοοτροπία ενός ανθρώπου πόλης και επιθυμούμε την συγκίνηση. Δε νομίζω ότι πολλοί λένε για το δικό μας τραγούδι ότι είναι ανάλαφρο, γιατί δεν είναι ανάλαφρο. Νομίζω το ακριβώς αντίθετο λένε. Κι επίσης, ο πολιτικός λόγος δεν εκφράζεται πάντα με τους ίδιους τρόπους. Σε μια εποχή όπως είναι η τωρινή, ο πολιτικός λόγος που απευθύνεται στο σύγχρονο άνθρωπο, δε μπορεί να υπάρξει όπως ήταν παλαιότερα. Για μένα πολιτικό τραγούδι, είναι το τραγούδι που μιλάει στη ψυχή ενός ανθρώπου και τον καλλιεργεί, τον βοηθάει να νιώσει καλύτερα. Είναι ένα τραγούδι που ουσιαστικά αναφέρεται σε αυτά που τον απασχολούν. Τα δικά μας τραγούδια αναφέρονται σε αυτά που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο και αν μη τι άλλο μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά ανάλαφρο, δε θα έλεγα ότι είναι.

Music Corner: Δεν αναφερόμουν συγκεκριμένα για το δικό σας τραγούδι, αλλά γενικότερα…
Νατάσσα Μποφίλιου: Μιλάς για το σύγχρονο τραγούδι; Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές απόπειρες για πράγματα που δεν είναι τόσο ανάλαφρα και ότι υπάρχει ένα ρεύμα και μία τάση, να αναφέρουμε πια στη μουσική μας, αυτά που μας απασχολούν…

Music Corner: Θέλετε να μου σχολιάσετε ένα στίχο σας, βασικά του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, που είναι από ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι, το “Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει”. Δηλαδή, πολλοί δεν τον καταλαβαίνουν αυτόν τον στίχο ή νομίζουν ότι τους ακούγεται λάθος:
Νατάσσα Μποφίλιου: Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει… Όταν ψηλώνει ένα παιδί, πονάνε τα γόνατά του, τα κόκκαλά του, γιατί ακριβώς ψηλώνει. Με έναν τρόπο πάρα πολύ ωραίο για μένα και ποιητικό, ο Γεράσιμος έχει γράψει ότι όταν ψηλώνουμε, όταν η καρδιά “ψηλώνει” δηλαδή, όταν μεγαλώνουμε, η καρδιά πονάει πάντα. Η λέξη “ψηλώνει” έχει να κάνει με το μεγάλωμα, με την ανάπτυξη και χρησιμοποιεί τη λέξη “πονάει” -εγώ τουλάχιστον έτσι το νιώθω και νομίζω ότι δεν κάνω λάθος- για το λόγο που σου είπα.

Music Corner: Θέλετε να μας πείτε κάτι άλλο για τη συνέχεια; Τι σχέδια έχετε; Αν θα συνεχίσετε οι τρεις σας;
Νατάσσα Μποφίλιου: Θα συνεχίσουμε οι τρεις μας. Δεν υπάρχει κάτι που ακόμη είναι ανακοινώσιμο. Σίγουρα σκέφτομαι να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Σκεφτόμαστε μια αλλαγή, που τη σχεδιάζουμε και μας αρέσει πολύ και νομίζουμε ότι θα μας ταιριάξει. Όταν έρθει η ώρα να ανακοινωθεί, θα ανακοινωθεί. Πάντως θα ‘μαστε οι τρεις μας και πάλι.

Music Corner: Ίσως είναι μία αλλαγή σε σχέση με πιο ηλεκτρονικό και ποπ ήχο, όπως είναι η μία πλευρά του τελευταίου δίσκου;
Νατάσσα Μποφίλιου: Δε μπορώ να σου πω κάτι αυτήν την στιγμή. Όχι, δεν έχει να κάνει με αυτό. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Θα σταματήσουμε τις παραστάσεις στις μουσικές σκηνές για κάποιο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας να κάνουμε κάτι άλλο, το οποίο θα μας βοηθήσει να πάρουμε κι εμείς αποστάσεις και από το υλικό μας και από αυτά που κάνουμε τα τελευταία χρόνια. Θα δοκιμαστούμε σε κάποιο άλλο πεδίο!

Music Corner: Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια!
Νατάσσα Μποφίλιου: Να ‘σαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here