10/6/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Les Paul. Αλήθεια, τι σας λέει αυτό το όνομα; Σε κάποιους περισσότερο μυημένους λέει πάρα πολλά σε κάποιους λιγότερο ίσως και τίποτα…

Η αλήθεια είναι πως ο κύριος Lester William Polsfus, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη δημιουργία της ηλεκτρικής κιθάρας. Αυτής της κιθάρας που άλλαξε καθολικά τον ήχο της ροκ – και όχι μόνο – μουσικής. Δημιούργησε μία από τις πρώτες κιθάρες με μαγνήτη, πατέντα την οποία αγόρασε το 1961 η εταιρεία μουσικών οργάνων Gibson, πατέντα που ήταν υπεύθυνη για τον χαρακτηριστικό ηλεκτρικό ήχο ο οποίος στα επόμενα χρόνια έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της ροκ μουσικής.

Les Paul

«Πήγα σε ένα κλαμπ και έπαιξα με την κιθάρα. Όλοι με έβλεπαν σαν τρελό» δήλωσε για την πρώτη εμπειρία του με ηλεκτρική κιθάρα μπροστά σε κοινό. Κι όμως αυτή η τρέλα άρεσε πολύ σε κάποιος κι έτσι το 1952 η τρέλα του Les Paul βγήκε στο εμπόριο. Τι ακριβώς ήταν όμως αυτό που διαφοροποιούσε την ηλεκτρική κιθάρα;

Ο κύριος Paul, λοιπόν, πήρε το καπάκι μίας κιθάρας Gibson και το ένωσε με ένα συμπαγές κομμάτι ξύλου, κατασκευάζοντας με τον τρόπο αυτό το πρώτο μουσικό όργανο που θα μπορούσε να παίξει με ενισχυτή χωρίς τις παρενέργειες συντονισμού σε υψηλές εντάσεις. Τότε ήταν ένας πειραματισμός που κανείς δε μπορούσε να φανταστεί τη σημασία που θα είχε για τη γέννηση της ροκ μουσικής, η οποία χωρίς τη δημιουργία του κύριου Paul θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε μάθει σήμερα.

BB King

Οι κιθάρες Les Paul έμελλε να γίνουν από τις πιο διάσημες κιθάρες στη ροκ μουσική. Κάθε μουσικός που σεβόταν τον εαυτό του έπαιξε σε κάποιο σημείο της καριέρας του με μία τέτοια αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμβολή του εφευρέτη της στη ροκ μουσική.

Ο Jimmy Page, ο Neil Young, ο Pete Townshend, ο B.B.King, ο Slash, ο Richie Sambora και πολλοί ακόμα είναι μερικοί από τα μεγάλα ονόματα που έχουν παίξει με μία τέτοια κιθάρα.

Neil Young

Ο Joe Perry των Aerosmith χαρακτήρισε τον Paul ως ιδιοφυία ενώ ο Edge των U2 είπε πως η επιρροή που άσκησε στην ροκ μουσική θα μείνει αξέχαστη.

Ο Les Paul έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια σε ηλικία 94 χρονών προλαβαίνοντας να δει το δημιούργημα του να αλλάζει τον ρου της ροκ μουσικής…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here