27/9/2013
Γράφει o Σωτήρης Κατσαβάκης
www.musiccorner.gr

(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου για όσους γέμισαν το Ηρώδειο αποδείχτηκε σωτήριο και ικανό να μαλακώσει την ψυχή μας απ’ όσα δύσκολα περνάμε τις τελευταίες μέρες.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη αποδέχτηκε την πρόσκληση της ένωσης ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ και με την σύμπραξη της Ορχήστρας των Κυκλάδων από τη Σύρο που έχει δημιουργήσει και διευθύνει ο Νίκος Κυπουργός και τη συμμετοχή των Νίκου Πορτοκάλογλου και Vassilikou, οργάνωσαν μια βραδιά όπου όλα τα έσοδα διατέθηκαν στην Ένωση.

Να πούμε ότι η ένωση ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ αποτελείται από 10 φορείς παιδικής προστασίας μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο να προσφέρει υλική, πνευματική, ηθική και ψυχολογική βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Ένωση δεν ενισχύεται από το κράτος και οι πόροι της προκύπτουν αποκλειστικά από δωρεές και χορηγίες και από την διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων όπως η χθεσινή.

arvanitaki_irwdeio_2013_09_01

Ο φωτογράφος μας εγκλωβισμένος στην κίνηση λόγω του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου και της δυσκολίας στο κέντρο της Αθήνας, αδυνατεί να παρευρεθεί και το βάρος πέφτει στη μικρή μου φωτογραφική και στην κατανόηση των ταξιθετριών…

Λίγο μετά τις 9:00, ο Νίκος Κυπουργός και η Ελευθερία Αρβανιτάκη -αέρινη και υπέρκομψη όπως πάντα- ανέβηκαν στην σκηνή.

Το πρόγραμμα με τίτλο “Πες μου μια λέξη” χτίστηκε ευφυώς από την Λήδα Ρουμάνη και την ίδια την Ελευθερία πάνω σε τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο από την δεκαετία του ‘60 μέχρι τις μέρες μας.

Η Αρβανιτάκη έλαμψε με την ερμηνεία της ειδικά στα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Αγάπη που ‘γίνες δίκοπο μαχαίρι κλπ) αλλά και σε αυτά που η ίδια ανέδειξε με την φωνή της σε πρώτη εκτέλεση (Μη φεύγεις-Κυπουργός/Στην αρχή των τραγουδιών-Ξυδάκης).

Ο Vassilikos επιβεβαίωσε την κλάση του στον ξενόγλωσσο Μ. Χατζιδάκι (In the cool of the day/All alone am I) και το πρώτο μέρος έκλεισε με μια υπέροχη διφωνία στ’ αστέρι του Βοριά.

arvanitaki_irwdeio_2013_09_02

Το κοινό είχε ήδη ζεσταθεί αρκετά και στο δεύτερο μέρος η παρουσία του κινηματογραφικού (έτσι τον προσφώνησε η Αρβανιτάκη) Νίκου Πορτοκάλογλου ήρθε να το απογειώσει. Ξεκίνησε με μια ιδιαίτερη διασκευή-έκπληξη στο Μια πόλη μαγική και συνέχισε με τα δικά του Τέλος, Θάλασσα μου σκοτεινή, Κλείσε τα μάτια σου και Τι λείπει με τα έντονα κρουστά και τον ρυθμό να ξεσηκώνουν το Ηρώδειο.

Ακολούθησε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι όπου η Ελευθερία -λυμένη πια κι έχοντας κατακτήσει το κοινό- παρότρυνε τον κόσμο να τραγουδήσει μαζί της εναλλάξ σε ανδρική και γυναικεία χορωδία τον Γλάρο αφού πρώτα οι ταξιθέτριες είχαν μοιράσει χαρτάκια με τους στίχους(!).

Λίγο πριν είχε μιλήσει με θερμά λόγια για το έργο της ένωσης ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ και για την προσφορά της “έναν καλό μάγο που μαζί με τον μάγο της μουσικής όταν συναντιούνται μπορούν να κάνουν θαύματα” ζητώντας στήριξη τώρα που το κράτος πια αδυνατεί να προσφέρει.

Με ευαισθησία και χωρίς να καταφεύγει σε λαϊκισμούς είπε δυο λόγια γι’ αυτά που βιώνουμε σαν κοινωνία το τελευταίο διάστημα ζητώντας να προσέχουμε όλοι την δημοκρατία.

arvanitaki_irwdeio_2013_09_04

Η βραδιά τελειώνει και στο ανκόρ οι τρεις ερμηνευτές τραγουδάνε μαζί το ROM του Νίκου Κυπουργού, υπέροχο και λίγο ξεχασμένο από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη για τους τσιγγάνους.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην Ορχήστρα των Κυκλάδων αυτό το μικρό θαύμα, μια ομάδα 18 παθιασμένων και υψηλού επιπέδου μουσικών που ζουν στην Σύρο που όμως η κύρια εργασία τους είναι άλλη. Η γνωριμία τους με τον Νίκο Κυπουργό στην διάρκεια των εφτά ετών που ζει στη Σύρο δημιούργησε αυτή την καταπληκτική ορχήστρα που έλαμψε στην σκηνή του Ηρωδείου.

arvanitaki_irwdeio_2013_09_03

Λίγο μετά τις 12 στην έξοδο μας από τον μαγικό χώρο του Ηρωδείου, αισθανόμασταν ότι “ο μάγος της μουσικής που ταξιδεύει, απαλύνει και συντροφεύει όλες μας τις στιγμές” το είχε κάνει το θαύμα του.

Το καλλιτεχνικό στοίχημα είχε σίγουρα κερδηθεί μακάρι και το στοίχημα της αλληλεγγύης για όσους το έχουν ανάγκη.

Όλοι, Μαζί για το παιδί…
www.mazigiatopaidi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here