30/3/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Το πασίγνωστο φεστιβάλ Sonisphere, που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια σε διάφορες πόλεις και χώρες της Ευρώπης, κινδυνεύει να ματαιωθεί για το φετινό καλοκαίρι, λόγω των οργανωτικών και οικονομικών δυσκολιών που υφίστανται. Το φεστιβάλ βασίστηκε σε μια παλιά ιδέα του John Jackson και έγινε πραγματικότητα όταν η εταιρεία συναυλιών και management AEG, δημιούργησε με τον Jackson την εταιρεία Kilimanjaro Live που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.

Η πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ έγινε το 2009 και περιελάμβανε έξι ημερήσιες και μία διήμερη συναυλιακές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ συναυλίες δόθηκαν σε Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία και Αγγλία με τέσσερις σκηνές. Στις συνολικά οκτώ ημέρες που διήρκησε το φεστιβάλ, εμφανίστηκαν πολλά μεγάλα συγκροτήματα όπως οι Metallica, Slipknot, Lamb of God, The Prodigy, Anthrax, Mastodon, Primal Scream, Machine Head, The Cult, Linkin Park, Saxon, Bine Inch Nails, Bullet for My Valentine και δεκάδες μικρότερα.

Η διοργάνωση του 2010 έγινε σε Πολωνία, Ελβετία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, ενώ η πιο σημαντική «στάση» του ήταν η συναυλία που έγινε στο Terra Vibe Park όπου εμφανίστηκαν οι Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax, Stone Sour, Bullet for My Valentine και Suicidal Angels. Σε άλλες πόλεις εμφανίστηκαν επιπλέον και οι Iron Maiden, Rammstein, Motorhead, Manowar, Alice in Chains, Placebo, Good Charlotte, Iggy and the Stooges, Alice Cooper, Motley Crue και άλλοι.

Το 2011 το φεστιβάλ πέρασε και πάλι από το Terra Vibe Park όπου εμφανίστηκαν οι Iron Maiden, Slipknot, Mastodon, Virus, Gojira, Nightfall και άλλοι. Τη χρονιά αυτή οι συναυλίες γίνονται σε Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Ελβετία, Τσεχία, ενώ επεκτείνεται σε Γαλλία και Ιταλία, αλλά και στην Ινδία, στην οποία οι Metallica δίνουν την πρώτη συναυλία της καριέρας τους. Και πάλι στο φεστιβάλ συμμετέχουν κυρίως hard rock συγκροτήματα, αλλά στις συναυλίες προστίθενται και άλλα ονόματα όπως Biffy Clyro, Sisters of Mercy, Linkin Park, My Chemical Romance, Sum 41, The Darkness, Slash και άλλοι.

Κι ενώ οι διοργανωτές ανά την Ευρώπη βρίσκονταν σε εγρήγορση για τον προγραμματισμό της φετινής διοργάνωσης και οι θαυμαστές του φεστιβάλ ανέμεναν με αγωνία την ανακοίνωση των συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν και των ημερομηνιών που θα δοθεί κάθε συναυλία, η ανακοίνωση από τους διοργανωτές του Sonisphere Knebworth στη Βρετανία, έπεσε σαν κεραυνός.

Με βαριά καρδιά και μεγάλη θλίψη σας ανακοινώνουμε την ακύρωση του Sonisphere Knebworth για το 2012. Η διοργάνωση του φεστιβάλ σε μια τόσο «σκληρή» χρονιά αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη από όσο περιμέναμε. Περάσαμε τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να κρατήσουμε το φεστιβάλ στο πρόγραμμα. Δυστυχώς, οι συνθήκες που επικρατούν δεν μας επιτρέπουν να κρατήσουμε το φεστιβάλ στο υψηλό επίπεδο που θα θέλαμε και για το κοινό και για τους καλλιτέχνες”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη και τη συγγνώμη μας προς τους καλλιτέχνες, να ευχαριστήσουμε όσους δούλεψαν σκληρά μέχρι τώρα για την επιτυχία της διοργάνωσης και να μοιραστούμε μαζί τους την απογοήτευση και τη θλίψη μας. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους φίλους του φεστιβάλ που από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας και να τους ζητήσουμε συγγνώμη που δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες τους για φέτος”, ολοκληρώνει η δήλωση.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν δεν αναφέρονται σε ακυρώσεις άλλων προορισμών του φεστιβάλ, που άλλωστε δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά η ανησυχία για πλήρη ματαίωση όλων των συναυλιών είναι έντονη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here