20/1/2012
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ματούλα Ζαμάνη, ένα όνομα που όσο περνάει ο καιρός ακούμε όλο και συχνότερα. Πρώτα ήταν το κορίτσι στην «Ορχήστρα του δρόμου», δίπλα στη Φριτζήλα, δίπλα στον Παπακωνσταντίνου (το Θανάση, όχι το Βασίλη). Την είδαμε προσφάτως να μοιράζεται τη σκηνή με την αναμενόμενη δόση ανατρεπτικότητας μαζί με τους Burger Project! Με έναν ολόφρεσκο δίσκο ανά χείρας και ένα τσούρμο αγριεμένα πουλιά (“Angry Birds” οι επονομαζόμενοι) απαίτησε τη θέση της στο πάνθεον των καλλιτεχνών που έχουν σταθεί πίσω από το μικρόφωνο του «Σταυρού του Νότου». Εμείς βρεθήκαμε εκεί στην πρεμιέρα, δηλαδή προχθές, 18/1. Εσείς αν δεν ήσασταν εκεί αξίζει να βρεθείτε μία από τις προσεχείς Τετάρτες. Γιατί ακόμα κι αν δεν σας πείσουμε εμείς, όλο και κάποιος φίλος/γνωστός/συγγενής θα κανονίσει να σας πάει!

11.11 μ.μ. ακριβώς και το πρόγραμμα ξεκινάει. Το μαγαζί είναι φίσκα, στεκόμαστε και βλέπουμε με δυσκολία. Στη σκηνή ανεβαίνει μια κοπέλα με πιτζάμες και ροζ χνουδωτές παντοφλίτσες, ένας εργολάβος με κόκκινο κράνος εργασίας και μια κιθάρα, ένας μπασκετμπολίστας με ένα βιολοντσέλο, ένας κύριος με άσπρο σακάκι χωρίς πουκάμισο με ένα σαξόφωνο, ένας κύριος με καουμπόικο καπέλο και ένα κλαρίνο και ένας κύριος με στρας μπλουζάκι που κάθισε στα drums επάνω στα οποία ήταν τυλιγμένο ένα φουλάρι με ροζ πούπουλα!!! Σαφώς επηρεασμένοι από τις εμφανίσεις των Burger (μοιράζονται και τον κυριούλη στα drums αν δεν απατώμαι) και ζήτω η τρέλα!

Έναρξη με δυο πολύ όμορφα τραγούδια της Ματούλας και αρκετό άγχος θεωρώ το οποίο κάλυπτε με την πληθωρική προσωπικότητά της, το χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό και τις ιστορίες της. Συνέχεια με πολύ από …εορτάζοντα Θανάση Παπακωνσταντίνου, μιας και όπως μας εξομολογήθηκε η ίδια πρόκειται για τραγούδια που αγαπάει πολύ και μπορεί να τραγουδήσει άφοβα μιας και ο δημιουργός τους λείπει! Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις απίστευτες γιατί από το gypsy party με τη «Φούστα Κλαρωτή» φτάσαμε να …ξεχαστούμε σε χαραυγές. Και παραδόξως κάπου εκεί κόλλησε και το γνωστό «Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις»!!! Ιδανικό πρόγραμμα για καψούρηδες πρώτον, τίποτα δε με εκπλήσσει πλέον δεύτερον…!

Στο β’ μέρος ξεκινήσαμε με «Μάτια κλειστά», γνωρίσαμε τη φίλη Jo και ευχηθήκαμε όλοι χρόνια πολλά στον Cosmic Communist των Burger Project, ενώ ο έταιρος Burger Al the X – king μας χάρισε και ένα “Walk on the wild side”. Από τη σκηνή πέρασε και ο Γιάννης Χαρούλης για να μας ξαναχαρίσει τις «Χαραυγές» αλλά και το αμοργιανό ταίρι της Ματούλας, ο Κώστας Γεράκης για ένα εξαιρετικό γύρισμα στο λαϊκό και το ρεμπέτικο με μερικά από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Το γλέντι από κάτω γνήσιο. Άνθρωποι που τραγούδαγαν με την ψυχή τους, που χόρευαν και το ένιωθαν, που δάκρυζαν, που γέλαγαν, που είχαν γίνει ένα με τη μουσική.

Αν στα χέρια σας πέσει ο δίσκος της Ματούλας δώστε βάση στο “Π.Κ.Ε.” ενώ αναζητείστε μανιωδώς στο internet το “Τι και το Ε” το οποίο είναι μια μελοποίηση επάνω στο «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη που λόγω κάποιου θέματος με τα πνευματικά δικαιωμάτα δεν θα φτάσει ηχογραφημένο στα αυτιά σας. Και ενώ η ώρα είχε πάει περασμένες 3.00 και το πρόγραμμα σιγά σιγά τελείωνε, εγώ  συνδιαλεγόμουν σιωπηρά με την αφίσα του Cobain απέναντί μου η οποία …μου εξομολογήθηκε το εξής: τόσα χρόνια, έχοντας ακούσει κάθε ένα τραγουδιστή πίσω από το συγκεκριμένο μικρόφωνο, μπορεί να πει με βεβαιότητα πως η Ματούλα είναι ένα πλάσμα σπάνιο. Υπερβολική σαφώς, λίγο κιτς πιθανότατα, λίγο αλλού – θεωρώ – λόγω πρεμιέρας, αλλά έχει κάτι το ξεχωριστό. Μια ερμηνεύτρια αυθεντική και ατόφια, που πιάνει την πιο ευαίσθητη χορδή αυτού που την ακούει και τη λυγίζει. Αυτό άκουσα στις φωνές των παιδιών που τραγουδούσαν δίπλα μου, αυτό είδα στο ζεϊμπέκικο μιας γυναίκας με κόκκινο φόρεμα πάνω στη σκηνή. Αυτό ένιωθα κάθε φορά που η Ματούλα έκλεινε τα μάτια και τραγούδαγε. Γιατί αν δεν έχει άστρο αυτό το κορίτσι τότε ποια έχει;

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here