30/4/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Ο Bob Dylan είναι ένας από τους δεκατρείς πολίτες που θα τιμηθούν φέτος με την υπέρτατη αναγνώριση της αμερικανικής πολιτεία. Το μετάλλιο τιμής, το οποίο «απονέμεται σε άτομα που έχουν κάνει ιδαίτερα εξαιρετικές ενέργειες και έχουν προσφέρει στην ασφάλεια και στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, στην παγκόσμια ειρήνη, στον πολιτισμό ή σε άλλα σημαντικά πεδία δραστηριοποίησης και προσφοράς».

Για την καριέρα του Bob Dylan και την προσφορά του στη μουσική, εμείς δεν θα πούμε τίποτα. Θα αντιγράψουμε μόνο την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου : “Ένας από τους μουσικούς που επηρέασε τόσο πολύ τον εικοστό αιώνα, ο Dylan κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1962. Γνωστός για τους πλούσιους και ποιητικούς του στίχους, η δουλειά του άσκησε σημαντική επιρροή στο κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη δεκαετία του ’60 και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική κουλτούρα τις τελευταίες πέντε δεκαετίες”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Κέρδισε 11 βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου ενός για την συνολική του προσφορά. Ονομάστηκε “Commandeur dans l’ Ordre des Arts et des Lettres” (γαλλική τιμητική διάκριση) και έλαβε ένα ειδικό βραβείο Pulitzer. Ο Dylan το 2009 τιμήθηκε με το εθνικό μετάλλιο τεχνών. Έχει γράψει περισσότερα από 600 τραγούδια τα οποία έχουν ηχογραφηθεί περισσότερες από 3.000 φορές από άλλους καλλιτέχνες. Μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να ηχογραφεί και να κάνει περιοδείες”, ολοκληρώνει το «σημείωμα» που συνόδευσε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη βράβευση του Dylan.

Εκτός από τον Bob Dylan, το Μετάλλιο Τιμής θα πάρουν και η τέως υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Madeleine Albright, o υποστηρικτής των ατομικών δικαιωμάτων John Doar, ο γιατρός William Foege, o τέως αστροναύτης και νυν γερουσιαστής John Glenn, ο ακτιβιστής του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου Gordon Hirabayashi, η δικηγόρος και υπερασπίστρια των αδυνάτων Dolores Huerta, ο Jan Karski στέλεχος της πολωνικής αντίστασης με αποστολή την «αποκαθήλωση» του  Warshaw Ghetto και των στρατοπέδων συγκέντρωσης των ναζί, η ιδρύτρια του οδηγισμού Juliette Gordon Law, η αφροαμερικανή συγγραφέας Toni Morrison, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Shimon Peres, ο δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου John Paul Stevens και ο προπονητής του NCAA Pat Summitt.

Ο Πρόεδρος Barack Obama δήλωσε για τους ανθρώπους που θα παραλάβουν φέτος το Μετάλλιο της Τιμής : “Πρόκειται για εξαιρετικούς ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και έχουν διαφορετική πορεία στη ζωή, αλλά κάθε ένας από αυτούς έχει προσφέρει σημαντικά στη ζωή του έθνους μας. Μας «προκάλεσαν», μας ενέπνευσαν και έκαναν τον κόσμο μας έναν καλύτερο τόπο. Ανυπομονώ να αναγνωρίσω την προσφορά τους απονέμοντάς τους αυτό το Μετάλλιο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here