10/12/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Πάντα, όταν αναφέρομαι στη Ματούλα Ζαμάνη, είναι η καλλιτέχνης την οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα χαρακτηρίσω …τρελοκομείο! Η Ματούλα είναι πράγματι από τους πιο ευχάριστους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, με αστείρευτη διάθεση για χαβαλέ και πείραγμα σε φίλους και γνωστούς. Επί σκηνής, είχα την ευκαιρία να τη δω όχι μόνο μια φορά, στο πλευρό μεγάλων δημιουργών και ερμηνευτών, όπως είναι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Χάρις Αλεξίου, και πάντα με άφηνε με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Την Τετάρτη όμως, στις 5 Δεκεμβρίου, θα είχα την ευκαιρία για πρώτη φορά να την απολαύσω μόνη της, μαζί φυσικά με τους μουσικούς της, στο club του Σταυρού του Νότου. Ήμουν, επομένως, πολύ περίεργη να δω μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η κοπέλα μόνη της…

Αν και με λίγη αργοπορία, γύρω στις 23:30, η Ματούλα πήρε την κιθάρα της και ανέβηκε στη σκηνή. Γύρω της, ένας πληκτράς, ένας ντράμερ κι ένας λαουτιέρης. Το λαούτο ξεκίνησε λοιπόν να παίζει την εισαγωγή από το «Ανεστάκι» και όλοι ήμασταν έτοιμοι για ένα «γαλαξιακό» ταξίδι, σαν αυτό που μας έταξαν στις ανακοινώσεις εμφανίσεων.

Στο πρώτο μέρος, η Ματούλα μας παρουσίασε κομμάτια από τον πρώτο προσωπικό της δίσκο, «Varligali», που στα βλάχικα σημαίνει «πέρα δώθε», όπως ακριβώς είναι και η ίδια! Κομμάτια σαν κι αυτά ήταν η «Δονούσα» και η «Αστρική αγάπη», τα οποία ο κόσμος έχει ήδη λατρέψει.

Φυσικά, δεν έλειψαν από τις αναφορές της Ματούλας και κομμάτια που έχει αγαπήσει ή έχει τραγουδήσει δίπλα σε δικούς της φίλους, όπως «Τειρεσίας», «Λίγα ψίχουλα αγάπης», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», με ένα στυλ μοναδικό όπως το δικό της. Ξαφνικά, βρεθήκαμε σε ένα μοναδικό πανηγύρι κάπου στην Αιτωλοακαρνανία και ο λαουτιέρης της παρέας παρουσίασε την καλεσμένη του πανηγυριού… Ματούλα Ζαμάνη φυσικά, η οποία μας ξεσήκωσε με το τσιφτετέλι της «Αραπίνας» της.

Στο δεύτερο μέρος, το πρόγραμμα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, με προσωπικά κομμάτια, αγαπημένα άλλων καλλιτεχνών αλλά και διαστημικές διασκευές. «Στις χαραυγές ξεχνιέμαι» και ένα «It’s no good» των Depeche Mode παντρεμένο με… Στράτο Διονυσίου, “Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα”, ξεκίνησαν το δεύτερο μισό της βραδιάς. Άλλα προσωπικά τραγούδια που γνωρίσαμε ήταν τα «200 ευρώ» – επίκαιρο όσο δε φανταζόμαστε – και «Π.Κ.Ε» (Πεθαμένοι Καλοκαιρινοί Έρωτες), τα οποία ο κόσμος δε σταματούσε να τραγουδά στα πρώτα τραπέζια της σκηνής! Μεγάλη εντύπωση έκανε μια μελοποίηση στο Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη, «Το τι και το ε», το οποίο όμως δε συμπεριλήφθηκε στο δίσκο.

Περνώντας στο «hardcore συναισθηματικό» κομμάτι της βραδιάς, όπως το χαρακτήρισε και η ίδια, ακούσαμε πιο βαριά και φορτισμένα κομμάτια από τη Ματούλα και την παρέα της, όπως τον «Αύγουστο», «Δε λες κουβέντα», «Καίγομαι», «Διάφανος», αλλά και το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε», το οποίο έχει κάνει τόσο δικό της και την ακολουθεί παντού στις τελευταίες εμφανίσεις της. Και, επειδή η Ματούλα δε χαλάει ποτέ χατίρια στους φίλους της, τραγούδια που το κοινό περίμενε πώς και πώς ήταν εκεί: η “Τσιγγάνα” που λατρέψαμε δίπλα στους Burger Project και το “Μιλώ για σένα” ή το “Με κλειστά τα μάτια” στο πλάι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, έκαναν όλους μας να σιγοτραγουδάμε, το καθένα με το δικό του τρόπο και συναίσθημα.

Στο encore της βραδιάς αποδείχθηκε για τα καλά ότι η Ματούλα δεν έχει μουσικά σύνορα. Ενώ νωρίτερα μας τραγούδησε Πάολα a capella, στο τέλος μας ευχήθηκε και «Να τη χαίρεσαι», θυμίζοντας μας την επιτυχία της Δέσποινας Βανδή στα 00’s!

Όπως δήλωσε και η ίδια στην αρχή του προγράμματος, η φάση είναι …amaretto! Όλα χύμα, όλα στο χαβαλέ, όλα όμως να μιλάνε πάντα στην ψυχή. Αυτό ακριβώς ήταν και η Ματούλα εκείνο το βράδυ: ένας χαμογελαστός άνθρωπος, με μια υπέροχη φωνή, ικανή να σπάσει κάθε taboo απέναντι στις μουσικές ταυτότητες. Γι’ αυτό άλλωστε την αγαπάμε, γιατί δε διστάζει πουθενά πάνω στη σκηνή, κι αυτό μας το απέδειξε ολοφάνερα την Τετάρτη!

Οι μουσικοί που έπαιξαν με τη Ματούλα, παρουσιασμένοι με το μοναδικό, χιουμοριστικό, τρόπο της, ήταν ο Μπίλι το χαμομήλι στο πληκτρομπόνι (πλήκτρα και τρομπόνι), ο Moschin στο μπλιμπλιtibi (ντραμς) και ο Ίγκι το μυρμήγκι στην παράδοση (λαούτο)!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here