6/6/2014
Γράφει η Τάνια Σκραπαλιώρη
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

«Έργον αναρχοφωτόμυστον υπό του ακαδημαϊκού Ζωρζ Πιλαλί και της λογιοτάτης SufraBand». Αυτός θα ήταν ο υπότιτλος της παράστασης του Πιλαλί «Θεήλατοι» αν επρόκειτο για αφίσα κινηματογραφικής ταινίας περασμένων δεκαετιών! Αυτή ήταν και η λεζάντα σε όλα τα δελτία τύπου για την εμφάνιση του Ζωρζ Πιλαλί στο αγαπημένο πλέον StageVolume 1 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

zorz_pilali_live_2014_05_001

Είναι από εκείνες τις φορές που οι λέξεις ωχριούν και δεν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους στη διαδικασία περιγραφής και αποτύπωσης της σκηνικής εμπειρίας του Ζωρζ Πιλαλί. Όχι απαραίτητα επειδή μένεις με το στόμα ανοιχτό από κάποιο υπέρμετρο ταλέντο ή κάποια δυσεύρετη δεξιοτεχνία αλλά γιατί  πολύ απλά ο άνθρωπος δεν παίζεται. Η τρέλλα του δεν πιάνεται. Το να τον κλείσεις σε ένα κείμενο είναι σα να ζητάς να περιγράψεις στα τρισέγγονα σου το στιλ του Δημήτρη Πουλικάκου ή να τους εξηγήσεις γιατί ο Τζίμης Πανούσης είναι ροκ. Λίγο δύσκολο…

zorz_pilali_live_2014_05_017

Ο Πιλαλί είναι όντως ένα άτομο «παρφέ». Την Παρασκευή έκανε απολαυστικά αυτό που κάνει τόσο καλά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και την περίφημη «Επιθυμία» του. Ξετύλιξε δηλαδή μπροστά στο φανατικό κοινό του που τον ακολουθεί κατά πόδας και τον φωνάζει «Κροταλία της Αδφάλτου» την ιδιότυπη μουσική αργκό του, φτιαγμένη από ροκ ιστορίες και κιτς ιστορίες, από σκυλάδικες βραδιές και μπητ παραμύθια, από ωμές blues τεχνικές και μια εσάνς ρεμπέτικου.

zorz_pilali_live_2014_05_019

Οι «Θεήλατοι» ήταν μία ακόμα απολαυστική «φιλολογική χορεσπερίδα» του Ζωρζ Πιλαλί, στην οποία ο δημιουργός της ενσωμάτωσε με μοναδικό τρόπο τη γνωστή του σατιρική διάθεση πάνω σε κείμενα και δοκίμια ιατροφιλοσοφικού περιεχομένου. Και για όσους δεν επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία κατανόησης των Historias του, απλά αγαπούν τη μουσική, ο Πιλαλί είναι πάντοτε ένας εξαιρετικός κιθαρίστας, πλαισιωμένος από τη Sufra Band του, κατά κόσμον, τον Κλέωνα Αντωνίου στις κιθάρες , το Χαράλαμπο Παρίτση στο βιολί, τον Αντώνη Μαράτο στο μπάσο, τον Κώστα Γεωργίου στα synthsκαι τον Κυριάκο Δαρίβα στα τύμπανα. Τους αξίζει μια πλήρης ονομαστική αναφορά κι ένα μεγάλο χειροκρότημα για την πλαισίωση του «Κροταλία» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

zorz_pilali_live_2014_05_015

Σε όλες τις τεχνικές γραφής/συγγραφής ενός report τέχνης συμπεριλαμβάνεται το περίφημο recommendation του γράφοντος. Το δικό μας είναι το εξής: Προσοχή, Προσοχή! Προς όσους δεν γνωρίζουν τι εστί Ζωρζ Πιλαλί και έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται απλώς για έναν περίεργο τύπο που λέει κάτι περίεργα, συνίσταται άμεση  γνωριμία με τη μουσική του εμπειρία. Εκτός από παρφέ είναι ένας από τους πνευματικότερους ανθρώπους που μπορείς να τρακάρεις στο δρόμο!

————————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live!

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here