13/7/2012
Γράφει η Φωτεινή Κοκκινάκη
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Οι άγγελοι δεν τραγουδούν μόνο, αλλά κάνουν θαύματα όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Μεσόγειο. Η Δευτέρα 9 Ιουλίου ήταν μια πολύ όμορφη, ζεστή – μεταφορικά και κυριολεκτικά – αλλά και σπάνια βραδιά στο Καλλιμάρμαρο, παρέα με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και εκλεκτούς καλλιτέχνες – φίλους του, γνωστούς και αγαπημένους Έλληνες αλλά και πρόσωπα από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Από νωρίς ο κόσμος άρχισε να συρρέει στο Καλλιμάρμαρο το οποίο λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας είχε γεμίσει ασφυκτικά. Όπου γύριζες το βλέμμα σου έβλεπες κόσμο. Νέοι, παππούδες, ζευγάρια, ολόκληρες οικογένειες μετά τέκνων, όλοι ανυπόμονοι για την έναρξη της συναυλίας.

Η «παράσταση» άνοιξε με τους Phantom. Ένα νέο γαλλικό συγκρότημα με εξαιρετικά θετική ενέργεια. Έπειτα από τρία δικά τους τραγούδια και αφού μας «κέρδισαν» με την προσπάθειά τους να μιλήσουν ελληνικά, έδωσαν την σκυτάλη στον Λ. Μαχαιρίτσα, ο οποίος σαν παιδί που έχει διοργανώσει ένα επιτυχημένο πάρτι, καλωσόριζε διαδοχικά στην σκηνή τους φίλους του, όπως τους αποκαλούσε. Μεγάλη η βραδιά – κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες – αλλά μόνο κουραστική δεν ήταν. Τα λεπτά περνούσαν απολαυστικά και η διάθεση ανέβαινε ολοένα και περισσότερο. Σε αυτό το διάστημα ανέβηκαν στην σκηνή η ιέρεια του πολιτικού τραγουδιού, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος ο Λ. Μαχαιρίτσας – η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που κατά την έξοδό του φρόντισε να συστήσει στο κοινό «αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και …ανυπακοή»!

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Διονύσης Τσακνής, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Γιώργος Μαργαρίτης, τα Κίτρινα Ποδήλατα και ο Νίκος Αλιάγας ήταν επίσης εκεί. Μας τίμησαν όμως με την παρουσία τους και ξένα ονόματα, που μπορεί να μην μεσουρανούν, σου προκαλούν όμως διαχρονικά τον θαυμασμό. Η Piluka Aranguren, o Joseph Tero, οι Ιταλοί Nomadi, ο Tonino Carotone, που όπως αποκάλυψε θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ο αξιολάτρευτος Salvatote Adamo, o Christophe, o Bernard Lavilliers και  o Angelo Branduardi!

Άφθονο χιούμορ, μια σύντομη ιστορία για την συνεργασία με τον καθένα από αυτούς και μετά μουσική… Όμορφες μελωδίες και ξεχωριστές συμπράξεις. Ντουέτα, σόλο ερμηνείες από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και η παρουσία του Lucio Dala να πλανιέται στην ατμόσφαιρα, με τις αναφορές στο όνομά του να είναι συνεχείς, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε στον αρχικό σχεδιασμό, θα συμμετείχε κι εκείνος στην συναυλία. Το κοινό τους αποθέωσε, κυριολεκτικά! Το χειροκρότημα ήταν δυνατό, ζεστό και ενθαρρυντικό, σωστή επιβράβευση… Σα να περίμενε καιρό μια τέτοια συναυλία, σα να το είχε ανάγκη. Τραγουδούσε παρέα με τους καλλιτέχνες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τραγουδούσε με πάθος τα κομμάτια που γνώριζε από παλιά κι έδειχνε να του αρέσουν ιδιαίτερα οι νέες συνεργασίες.

«Απόψε είμαστε όλοι Έλληνες» φρόντιζαν να μας θυμίζουν συχνά – πυκνά από σκηνής και γεμίζαμε όλοι εμείς από κάτω περηφάνια. Όχι για το εθνικιστικό του πράγματος, αλλά γιατί είναι ωραίο να νιώθεις ζεστασιά με τους γύρω σου κι ας μην έχετε συναντηθεί ποτέ, κι ας μην σας ενώνει τίποτα  στη ζωή, παρά μόνο η μαγεία και η ένταση της μουσικής. Τελικά δεν ξέρω αν υπάρχουν άγγελοι, αν κάνουν θαύματα και αν μας προστατεύουν από τις κακοτοπιές. Δεν ξέρω αν είμαστε άγγελοι, αν μπορούμε να πετάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό που ξέρω είναι πως όταν οι άνθρωποι θέλουν, δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν δυσκολίες και άλυτα προβλήματα. Υπάρχουμε μόνο ο ένας για τον άλλο, κι αυτό το «μαζί» είναι πάντα πετυχημένο!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here