3/4/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Σοφία Τσεκούρα
www.musiccorner.gr

Ο Kal Drako (Καλλίστρατος Δρακόπουλος), ένας από τους καλύτερους drummers της νέας γενιάς με σπουδές και συνεργασίες στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, αλλά και εμφανίσεις εντός Ελλάδος, μας χάρισε μια ατμοσφαιρική βραδιά στο Vitamina Bar, στην οδό Κελεού, στο Γκάζι.

Την Παρασκευή, ο Kal Drako αποφάσισε να αφήσει για λίγο τα drums και να μας παρουσιάσει μια άλλη πλευρά του μουσικού του ταλέντου, παρέα με την κιθάρα του, τα πλήκτρα του, την τεχνική του live recording/looping και φυσικά το σώμα και τη ψυχή του. Απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και με πολλή όρεξη για τη βραδιά που θα ακολουθούσε, πήρε θέση μπροστά από τα πετάλια του και γύρω στις 23:00 ξεκίνησε το ταξίδι που μας ετοίμαζε μέσα σε διασκευές αλλά και δικά του κομμάτια από το νέο του προσωπικό album με τίτλο «Minimal».

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα δικό του κομμάτι, με τίτλο «Never walk again» και στη συνέχεια ακολούθησε μια διασκευή του Jarle Bernhoft, «Since I was a little kid», συνοδευμένη από μια πολύ δημιουργική σύνθεση μουσικών οργάνων και της φωνής του Kal. Έκπληκτοι από το πόσο δημιουργική μπορεί να είναι μια τόσο απλή φαινομενικά τεχνική, όπως αυτή του looping, βασισμένη σε φωνητικά, παλαμάκια, ακουστική κιθάρα και πλήκτρα, συνεχίσαμε τη βραδιά ακούγοντας μερικά κομμάτια από το νέο album, όπως «Fully Empty», «Impossible» και «Inside out», κομμάτια ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά που ξεχωρίζουν για τη λιτότητα και τη δημιουργικότητά τους την ίδια στιγμή. Στο πρόγραμμα ήταν επίσης και το «Little Demon», το οποίο αρχικά είχε σκοπό να δημιουργεί εφιάλτες, αλλά χάρη στη μελωδικότητά του, δε θα μπορούσε παρά να είναι ένα νανούρισμα για μερικούς, όπως μας αφηγήθηκε και ο ίδιος για την ιστορία του κομματιού!

Το πρώτο μέρος της βραδιάς έκλεισε όσο καλύτερα θα μπορούσε ίσως. Ο Kal πήρε αγκαλιά την κιθάρα του και χτυπώντας τη άρχισε να διαγράφει το ρυθμό που θα ακολουθούσε για τα επόμενα λεπτά. Στη συνέχεια, σειρά πήραν τα πλήκτρα και η κιθάρα, ενώ το σύνολο ήρθε να συμπληρώσει η φωνή. Το κομμάτι ήταν το «Wicked Game», μια από τις ωραιότερες διασκευές του Kal Drako, η οποία συμπεριλαμβάνεται και στο νέο του album. Ένα άκρως ερωτικό κομμάτι γέμισε το χώρο και μας μετέφερε σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα.

Μετά από μια σύντομη διακοπή, το πρόγραμμα άνοιξε πάλι με μια διασκευή του «High and dry» των Radiohead, ενώ ακολούθησε και μια ακόμη του «Crazy», ερμηνευμένο σε πρώτη φάση από τον τραγουδιστή της soul μουσικής Seal. Δυο διασκευές πολύ επιτυχημένες, η πρώτη περισσότερο ατμοσφαιρική, ενώ η δεύτερη περισσότερο ρυθμική και δυναμική, συνοδευμένη μόνο από ένα είδος beatbox και μια κιθάρα. Για τη συνέχεια, ο Kal αποφάσισε να ξεφύγει για λίγο από το πρόγραμμα. Για δεύτερη φορά σε ζωντανή εμφάνισή του, επιχείρησε να αυτοσχεδιάσει, γράφοντας επιτόπου μουσική και στίχους παίρνοντας κάποιο ερέθισμα από το κοινό για να δημιουργήσει μια ιστορία. Δείχνοντας το ταλέντο και τη δημιουργικότητά του χωρίς καμία προετοιμασία, μας παρουσίασε τη δική του ιστορία για μια «μεταφράστρια», που βρισκόταν στο bar.

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη σύνθεση ήταν αυτή του «The magic frog». Με αφορμή ένα παιδικό παιχνίδι, που παράγει το χαρακτηριστικό ήχο του βατράχου, ο Kal δημιούργησε μια ιστορία την οποία βρίσκουμε και στο νέο του δίσκο, για ένα βάτραχο που περιμένει για ένα μαγικό φιλί κάτω από το φως το φεγγαριού. Μια σύνθεση αρκετά ρυθμική και αρμονική, καθώς το ένα όργανο διαδέχεται το άλλο και όλα μαζί συνοδεύονται από τη φωνή του Kal.

Το τελευταίο τραγούδι στο πρόγραμμα ήταν η πρώτη διασκευή που ο ίδιος ήθελε να κάνει όταν ξεκίνησε να πειραματίζεται με αυτό το είδος μουσικής. Πρόκειται για το Wonderwall, ένα κομμάτι του συγκροτήματος Oasis, το οποίο ο Kal μετέφερε σε μια περισσότερο ακουστική version στην αρχή, ενώ αργότερα ήχος άρχισε να «ηλεκτρίζεται», τόσο στα μουσικά όργανα όσο και στα φωνητικά, τα οποία ενσωματώνονταν άρτια με την τεχνική του live recording.

Για να κλείσει ευχάριστα και με μια δόση humor η βραδιά, έγινε ακόμη μια επιχείρηση αυτοσχεδιασμού με στοιχεία που έδωσαν οι παρευρισκόμενοι. Το αποτέλεσμα ήταν μια αρκετά σουρεαλιστική ιστορία για έναν Κινέζο drummer, ο οποίος παίζει με chopsticks τρώγοντας καυτερά, έναν κιθαρίστα ninja και έναν μπασίστα που κάνει yoga! Παρόλα αυτά, δε βρέθηκε κανένα εμπόδιο για τον Kal ώστε να μη δημιουργήσει τη δική του ιστορία.

Ο Kal Drako είναι ένας πολύ ταλαντούχος νέος καλλιτέχνης, με μεγάλη αγάπη για τη μουσική και ταλέντο για να την εκφράσει και να τη μοιραστεί μαζί μας. Η μουσική του είναι απλή και ειλικρινής, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς μεγαλομανία. Καμία προσπάθεια να εντυπωσιάσει το κοινό του πέρα από τη μουσική του. Μια ιδιαίτερη παρουσία για τον ελληνικό χώρο και πρωτότυπη.

Όσοι δεν είχαν την τύχη να τον δουν σε κάποιο opening act (όπως στο project του Χρήστου Θηβαίου) ή σε κάποιο προσωπικό του live, αξίζει σίγουρα να αφιερώσουν μια βραδιά για ατμοσφαιρική μουσική και να δουν κάτι διαφορετικό, κάτι πρωτότυπο.

Ελπίζουμε το επόμενο live του Καλλίστρατου να λάβει χώρα σε μια μουσική σκηνή, σε ένα χώρο περισσότερο εναρμονισμένο με το προσωπικό του ύφος, μιας και το Vitamina Bar δε τον κολάκευε ιδιαίτερα, λόγω του ότι παρέπεμπε σε ακόμα έναν εργοστασιακό χώρο του Κεραμεικού. Παρόλα αυτά, η βραδιά άξιζε πραγματικά και περιμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερα από τον Kal στο μέλλον.

———–

Λίγο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα, συζητήσαμε μαζί του για τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του, τις εντυπώσεις του για Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και για το καινούργιο του album το οποίο βρίσκεται πλέον στο i-Tunes και σε λίγο καιρό θα το έχουμε και σε δίσκο.

Music Corner: Ξεκινώντας από πιο βιογραφικά στοιχεία, ξέρω ότι έχεις σπουδάσει στο εξωτερικό. Θεωρείς ότι οι σπουδές αυτές ήταν απαραίτητες;  Πήρες εφόδια τα οποία η Ελλάδα δε θα μπορούσε να σου προσφέρει;
Kal Drako: Το εξωτερικό είναι πολύ γενικός όρος. Το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη, επειδή είναι οι δύο μου μουσικές «Μέκκες» στον πλανήτη, σίγουρα θα σου δώσουν εφόδια, τα οποία αποκλείεται να βρεις οπουδήποτε αλλού κι αν μένεις στον κόσμο. Στην Ευρώπη αυτό δεν πρόκειται να το βρεις. Δε μπορείς, δηλαδή, να πας στην Ολλανδία και να αποκτήσεις αυτή την πείρα, σε καμία περίπτωση. Ακόμα κι από την Ολλανδία, πάνε στο Λος Άντζελες. Στη δική μου δουλειά, τη μουσική, πιστεύω πως καλύτερα είναι ή το Λος Άντζελες ή η Νέα Υόρκη και μετά το Λονδίνο, αλλά καμία σχέση με τα άλλα. Μου δόθηκαν σίγουρα εφόδια τα οποία αποκλείεται να έπαιρνα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Music Corner: Επίσης, με αφορμή την παραμονή σου στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, έχεις συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες των πόλεων αυτών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν Έλληνες καλλιτέχνες τους οποίους θαυμάζεις; Υπάρχει κάποιος με τον οποίον έχεις συνεργαστεί ή θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;
Kal Drako: Ναι. Ο καθένας έχει το δικό του τομέα. Τώρα μιλάμε για τον τομέα των drums, έτσι; Αν και δεν έχει μεγάλη διαφορά. Η μουσική στο μυαλό είναι το ίδιο. Μπορώ να πω ότι σχεδόν σε όλους βρίσκω κάτι που να μου αρέσει. Αν δεν υπάρχει κάτι που να μου αρέσει, δε θα το επιλέξω, Ευτυχώς, έχω αυτό το πλεονέκτημα της επιλογής. Ο Θηβαίος, με τον οποίο έπαιζα πρόσφατα, μου αρέσει πολύ, σαν παρουσία στη σκηνή. Μπορεί να μην ακούω Θηβαίο σπίτι μου, αλλά μου αρέσει πάνω στη σκηνή. Και η συνεργασία μας μου αρέσει. Αλκίνοο Ιωαννίδη και Ορφέα Περίδη έχω ακούσει, μου αρέσουν. Και ο Ρουβάς μου αρέσει! Δε τον ακούω, αλλά τον είδα πρόσφατα, γιατί παίζει ένας φίλος μου στο σχήμα. Σαν παρουσία στη σκηνή και σαν ενέργεια είναι μοναδικός και αυτό είναι που μου αρέσει. Είναι πολύ ανοιχτή η παλέτα!

Music Corner: Καλό είναι αυτό! Σύντομα διατίθεται και το καινούργιο σου album «Minimal». Ποιες είναι οι σκέψεις σου για αυτό, τώρα που το βλέπεις ολοκληρωμένο και είναι στην τελική του ευθεία;
Kal Drako: Μου αρέσει το album μου! Μπορώ να πω ότι βγήκε όπως το περίμενα. Είναι η πρώτη φορά που, όσον αφορά σε δική μου δουλειά, δεν υποχώρησα σε τίποτα. Έκατσα πολλές ώρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που ήθελα. Πολλές φορές αυτό γινόταν, ξέρεις, με πόνο! Μου αρέσει πάρα πολύ σα δουλειά, μου αρέσει και η δουλειά που κάνανε και οι άλλοι μέσα σε αυτό. Η Βάσω Δημητρίου με βοήθησε και ο Σταύρος Καρτάκης, που έκανε το mix. Οι δυο αυτοί δουλέψανε σχεδόν δωρεάν. Σίγουρα δεν πληρώθηκαν όσο αξίζανε για τη δουλειά που κάνανε. Είναι ωραίο που συνεργάστηκα με αυτούς του ανθρώπους και φρόντισαν αυτό το album σα να ήτανε δικό τους. Όταν το ακούω τώρα, είναι λίγο περίεργο. Τα τραγούδια αυτά τα έχω γράψει μέχρι και 2 ή 3 χρόνια πριν. Επειδή έχω περάσει και τη διαδικασία της ηχογράφησης, μερικά κομμάτια αντέχουν και τα ακούω ακόμα, αλλά μερικά όχι τόσο.  Είναι σα να γυρνάς μια ταινία. Μια σκηνή μπορεί να την έχεις δει ένα εκατομμύριο φορές, κάποια στιγμή δε μπορείς άλλο! Γενικά, όμως, είμαι περήφανος…

Music Corner: Πότε περίπου θα βγει το album;
Kal Drako: Στο i-Tunes θα είναι μέσα σ’ αυτές τις μέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος της άλλης βδομάδας. Έχει σταλεί ήδη, απλά δεν έχει ανεβεί. Σε cd κανονικό και στο εμπόριο θα βγει σε δυο βδομάδες περίπου…

 

Music Corner: Όσον αφορά στο σημερινό «one-man show», τι να περιμένουμε; Πώς το έχεις σχεδιάσει;
Kal Drako: Ενδιαφέρον είναι! Δεν έχω ξαναπαίξει σε αυτό το χώρο, είναι ενδιαφέρον να δεις πώς ακούγεται κάθε φορά. Παρόλα αυτά, έχω πολλή όρεξη σήμερα και έχω κοιμηθεί καλά (πράγμα που σπανίζει!), οπότε αισιοδοξώ!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here