13/10/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου η μουσική σκηνή Αυλαία θα φιλοξενήσει το Στέλιο Κάτσαρη για μια «Κωμωδία στα …Όρθια!». Ο νεαρός καλλιτέχνης με θητεία τόσο στο χώρο της μουσικής, όσο και του θεάτρου, καταπιάνεται από τα 19 του χρόνια και με το δύσκολο είδος της stand up comedy, ένα είδος που όπως φαίνεται αποτελεί ιδανικό τρόπο έκφρασης για όλα όσα θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο αυτή την περίοδο.

Το είδος αυτό μάλιστα, είναι που «μεταφράζει» ως «Κωμωδία στα.. Όρθια!» σε μια παράσταση που πριν προλάβει να ξεκινήσει, ακυρώνεται εξαιτίας …της συντέλειας του κόσμου! Ίσως και όχι βέβαια, αφού αντ’ αυτής ξεκινά μια αναδρομή στην ανθρωπότητα, μια αυτοκριτική και μια αξιολόγηση των πεπραγμένων των γενεών ανά τους αιώνες, φυσικά με την ενεργό συμμετοχή και του κοινού, που διαμορφώνει μαζί με τον ταλαντούχο καλλιτέχνη το τελικό αποτέλεσμα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη παράδοση στην όρθια κωμωδία, καθώς λίγοι είναι οι κωμικοί που στήνουν παραστάσεις, όπως συνηθίζεται στις δυτικές χώρες, δηλαδή με έναν καλλιτέχνη που μόνο με ένα μικρόφωνο επικοινωνεί με το κοινό. Επιπλέον αρκετά μικρή μερίδα κοινού προτιμάει αυτό το είδος, μολονότι υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις των παραστάσεων του Τζίμη Πανούση και του Λάκη Λαζόπουλου, που ο κόσμος πραγματικά έχει λατρέψει.

Ο Στέλιος Κάτσαρης με την «Κωμωδία στα.. Όρθια!», φιλοδοξεί μέσα από το πάντρεμα του χιούμορ, της σάτιρας, των αυτοσχεδιασμών, αλλά και της μουσικής να βοηθήσει το κοινό να ξεφύγει λίγο από τα καθημερινά αδιέξοδα και να καταλάβει τελικά πόσο πολύ αγαπάει αυτό το είδος ψυχαγωγίας, με μια σάτιρα που δεν υπερβαίνει τα όρια της ευγενούς πρόθεσης.

Μερικές ημέρες πριν την έναρξη της παράστασης στην Αυλαία, μιλήσαμε με το Στέλιο Κάτσαρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποδοχή της stand up comedy στην Ελλάδα, στο ρόλο που μπορεί να παίξει στις δύσκολες εποχές που ζούμε αλλά και στα όρια που πρέπει να έχει η σάτιρα. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανατρεπτική «Κωμωδία στα.. Όρθια!» για την οποία όπως χαρακτηριστικά είπε …ούτε ο ίδιος γνωρίζει τι περιμένει να δει!

 

———————————————————————————–

Music Corner: Ασχολείσαι με τη stand up comedy, γράφεις στίχους, σκηνοθετείς και παίζεις σε θεατρικά έργα, ενώ στο πλευρό του Μίλτου Πασχαλίδη σε είδαμε να τραγουδάς, αλλά και να παίζεις πιάνο. Η δράση σου φαίνεται να επικεντρώνεται στη μουσική και το θέατρο, όμως κερδίζει κάποιο από τα δύο μεγαλύτερο μέρος της αγάπης σου;
Στέλιος Κάτσαρης: Είναι δύσκολο να πω. Καθώς περνούν τα χρόνια και μεγαλώνω ανακαλύπτω ότι για εμένα το κάθε είδος τέχνης είναι σαν μια μορφή γλώσσας. Έτσι χρησιμοποιώ κάθε φορά αυτή που πιστεύω πως θα εκφράσει καλύτερα αυτό που θέλω να πω. Οπότε κάθε φορά αγαπώ περισσότερο αυτό που κάνω εκείνη την στιγμή.

Music Corner: Η stand up comedy σαν τρόπος ψυχαγωγίας έχει τύχη στην Ελλάδα; Είναι ένα είδος που το γνωρίζει και το προτιμάει ο Έλληνας;
Στέλιος Κάτσαρης: Ναι, αλλά όχι με τον τίτλο αυτό. Οι Έλληνες αγαπούν τη Stand up Comedy, αλλά δεν το ξέρουν! Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γίνεται εδώ και πενήντα χρόνια, αλλά όχι με αυτήν την ονομασία. Φέτος μεταφράζοντας τη Stand up Comedy στα ελληνικά, δηλαδή «Κωμωδία στα… Όρθια» αρκετοί θα ανακαλύψουν πως αγαπούν το είδος αυτό πιο πολύ από ότι νόμιζαν!

Music Corner: Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου έχεις πρεμιέρα με μια «Κωμωδία στα… Όρθια!», όπου, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, καταπιάνεσαι με «το ανθρώπινο είδος …στις καλύτερες του στιγμές». Τι να περιμένουμε να δούμε τελικά στην «Αυλαία»;
Στέλιος Κάτσαρης: Είναι μία αρκετά ανατρεπτική παράσταση. Είναι μια παράσταση που ακυρώνεται, γιατί δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει ανακοινώνεται από τα ραδιόφωνα το τέλος του κόσμου! Στη θέση λοιπόν της «κανονικής» παράστασης γίνεται αυτές τις τελευταίες ώρες ένα αφιέρωμα στο ανθρώπινο είδος με έντονη συμμετοχή του κοινού περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οπότε έχω και εγώ την ίδια απορία με εσάς σε σχέση με το «τι έχουμε να δούμε» την Παρασκευή στις 14 του Οκτώβρη!

Music Corner: Πιστεύεις πως οι καταστάσεις που όλοι βιώνουμε αυτήν την περίοδο, μπορούν να γίνουν πιο υποφερτές αν τις δούμε με πιο χιουμοριστική διάθεση;
Στέλιος Κάτσαρης: Αρχίζω να φοβάμαι πως όχι. Δεν είμαι πεσιμιστής αλλά πιστεύω πως έχουμε περάσει την γραμμή της διακωμώδησης όλων αυτών που συμβαίνουν. Βιώνουμε έναν οικονομικό και πνευματικό εγκλωβισμό, όπου ένα καλό ανέκδοτο δεν είναι αρκετό για να μας βοηθήσει να τον αντιμετωπίσουμε. Από την άλλη σίγουρα μια καλή κωμωδία είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα για να ανακτήσουμε δυνάμεις και να επιστρέψουμε στη σκληρή καθημερινότητα μας, που τον τελευταίο καιρό απαιτεί όλο και περισσότερα από εμάς.

Music Corner: Η φράση: «Κανείς δεν πρόκειται να ξεφύγει από το στόμα του», για τις παραστάσεις σου, ακούγεται λίγο «απειλητική». Η σάτιρα τελικά έχει όρια;
Στέλιος Κάτσαρης: Νομίζω πως εδώ είναι το σημείο που θα κάνω την έκπληξη, αλλά όχι για λόγους επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά επειδή πραγματικά το πιστεύω. Η φράση «Κανείς δεν θα ξεφύγει από το στόμα του» είναι συνδεδεμένη με το γεγονός ότι βάζω στη διαδικασία όλους τους θεατές να συμμετάσχουν στην παράσταση, γιατί μου αρέσει να χτίζουμε μαζί το τελικό αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο η κάθε παράσταση γίνεται μοναδική, αφού οι πρωταγωνιστές είναι στην πραγματικότητα το ίδιο το κοινό. Η έκπληξη όμως βρίσκεται στο ότι είμαι μάλλον από τους λίγους που πιστεύω πως η σάτιρα έχει όρια και μάλιστα πολύ ξεκάθαρα. Νομίζω πως τα όρια της σάτιρας βρίσκονται εκεί όπου σταματάει η ευγενής πρόθεση. Σε προσωπικό επίπεδο – για να εξηγήσω τι εννοώ – δεν θα έκανα ποτέ ένα χοντροκομμένο αστείο για έναν πολιτικό, αν δε σιγουρευόμουν πρώτα πως θα είχα τη δύναμη να κάνω το αστείο αυτό αν αυτός ο πολιτικός ήταν πατέρας μου! Ξέρω πως ακούγεται λίγο παράξενο, αλλά θα μου δοθεί η ευκαιρία κάποια στιγμή να το αναλύσω σε βάθος. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που χρειάζεται χρόνο για να αναλυθεί…

———————————————————————————–

Ώρα έναρξης 22.30
Τιμή εισιτηρίου 15 € (με κρασί / μπύρα)

Μουσική σκηνή Αυλαία
Αγίου Όρους 15, Βοτανικός
210.3474074

Συντελεστές Παράστασης:
Κείμενα – Σκηνοθεσία: Στέλιος Κάτσαρης
Μουσικοί: Νεφέλη Μαρκάκη (βιολί), Πέτρος Πολίτης (κιθάρα-καχόν)
Υπεύθυνος Δημιουργικού: Σταύρος Κάτσαρης
Κοστούμια: Λαμπρινή Νάνου / Hliana Gkotzaridi
Μακιγιάζ: Αγγελική Σπανίδου
Οργάνωση Παραγωγής: Ελένη Αναστασιάδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here