30/9/2012
www.musiccorner.gr
Συνέντευξη στη Μαριάνα Πουτακίδου

Όταν διασταυρώθηκαν οι δρόμοι της Τίνας Αλεξοπούλου, του Γιάννη Αναστασόπουλου, της Έλλης Δαδήρα, του Αδάμ Δόγκα και του Πέτρου Τζέκου εκτός από μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών δημιουργήθηκε και μια μουσική …Beat Ya Beat!

H παρέα αυτή που συνδυάζει swing, ragtime, cabaret και musical θα βρεθεί για μια ξεχωριστή εμφάνιση στο Half Note Jazz Club την Τρίτη 2 Οκτωβρίου. Λίγο πριν την εμφάνισή τους εκεί …απομονώσαμε την Τίνα Αλεξοπούλου και της ζητήσαμε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας!

Music Corner: Πώς δημιουργήθηκαν οι Beat Ya Beat και γιατί τους «βαφτίσατε» έτσι;
Beat Ya Beat
Το συγκρότημα μας είναι αρκετά νέο, μετράει μόνο λίγους μήνες ζωής από το Φεβρουάριο του 2012. Η ιδέα ήταν του συνθέτη  Γιάννη Αναστασόπουλου του «μαέστρου μας» όπως τον αποκαλούμε. Εδώ και 3 χρόνια συνεργάζομαι  με τον  Γιάννη σε διάφορες θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα, και ενώ παίζαμε  σε μουσικές σκηνές με το σχήμα πιάνο-φωνή, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια μπάντα. Τα ύφος της μουσικής το πρότεινε ο Γιάννης  που έχει  μια ιδιαίτερη προτίμηση στη μουσική του πρώτου ημίσεως του 20ου αιώνα, όπως swing, ragtime, early jazz, charleston, boogie-woogie κ.τ.λ., ο οποίος ανέλαβε και τις ενορχηστρώσεις. Από την δική μου μεριά,  πρότεινα το είδος του cabaret και του μιούζικαλ καθώς, ως ηθοποιός και performer, το αγαπώ ιδιαιτέρως. Στο σχήμα προστέθηκαν εξαίρετοι μουσικοί, παλαιότεροι συνεργάτες του Γιάννη: Ο Πέτρος Τζέκος στα κρουστά, ο Αδάμ Δόγκας στο κλαρινέτο και στο σαξόφωνο και η Έλλη Δαδήρα στο κοντραμπάσο και στα φωνητικά. Όλοι οι μουσικοί προσθέτουν  τα δικά τους  στοιχεία με το ξεχωριστό τους παίξιμο. Το σημαντικότερο είναι ότι διαθέτουν ανεξάντλητο χιούμορ, οπότε δέσαμε αμέσως σαν ομάδα.

Όταν θέλαμε να βαφτίσουμε το συγκρότημα, ψάχναμε για κάτι που, αφενός να μας χαρακτηρίζει, αφετέρου να είναι εύηχο και χιουμοριστικό. Στο ρεπερτόριο μας έχουμε το τραγούδι «Beat me daddy eight to the Bar” των Andrews Sisters. Ερχόταν συνέχεια στο μυαλό μου η λέξη “beat” =ρυθμός. Γενικότερα θέλαμε να υποδηλώσουμε ότι είμαστε μια μπάντα με έντονο ρυθμό. Έτσι πρότεινα το όνομα «Beat By Beat» ! Ο Γιάννης όμως, για να κάνει λογοπαίγνιο με την αντίστοιχη λαϊκή έκφραση,  το μετέτρεψε σε «Beat Ya Βeat» ! Και αυτό ήταν! Συμφωνήσαμε όλοι. Εκφράζει την τρέλα για την μουσική που παίζουμε, και το χιούμορ που διαθέτουμε όταν πειραματιζόμαστε. Μας αρέσει να «παίζουμε» στην  κυριολεξία με τα τραγούδια  και να μην περιοριζόμαστε σε μια στεγνή αναπαραγωγή.

Music Corner: Ποια είναι τα ακούσματά και οι μουσικές επιρροές σας;
Beat Ya Beat
Ο καθένας από μας έχει φυσικά  διαφορετικά ακούσματα και μουσικές επιρροές, για παράδειγμα στον Αδάμ αρέσει ο Thelonious Monk και ο Dvorzak, ενώ εγώ λατρεύω τα μιούζικαλ των Cole Porter και George Gershwin, και από φωνές την Ella Fitzgerald και Andrews Sisters. Στην Έλλη αρέσει η κλασική jazz και το  tango, στον Πέτρο η latin jazz και η dexieland jazz, ενώ στον Γιάννη το ragtime και ιδιαιτέρως ο Scott Joplin.

Music Corner: Είναι ρίσκο οι διασκευές τραγουδιών όπως ο «Κουταλιανός» ή το «Μπαξέ τσιφλίκι» σε έναν τόσο διαφορετικό ήχο σαν το δικό σας; Πώς αντιδράει ο κόσμος;
Beat Ya Beat
Δεν θεωρούμε ότι είναι ρίσκο. Είναι ένα κλείσιμο του ματιού προς το κοινό. Ο κόσμος αντιδράει με ενθουσιασμό. Μπαίνει αμέσως στο παιχνίδι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Κουταλιανό συμπλήρωναν το τραγούδι. «Σίδερα μασάει» – «ο Κουταλιανός» τραγουδούσαν όλοι μαζί!

Music Corner: Η δισκογραφία είναι στα σχέδιά σας;
Beat Ya BeatΞεκινήσαμε με διασκευές αλλά θα θέλαμε κάποια στιγμή  να δημιουργήσουμε και δικές μας συνθέσεις. Οπότε, ναι θα ήταν ωραία να κυκλοφορούσαν κομμάτια των Beat Ya Beat.

Music Corner: Τι θα μας παρουσιάσετε στο Half Note Jazz Club στις 2 Οκτωβρίου;
Beat Ya Beat
Να είστε προετοιμασμένοι για πολύ χορό! Ξεκινάμε δυναμικά με swing τραγούδια, στην μέση χαλαρώνουμε με κομμάτια από καμπαρέ και μιούζικαλ και στο τέλος ο ρυθμός ανεβαίνει με boogie woogie και rock ‘n’ roll. Kερασάκι στην τούρτα οι  διασκευές ελληνικών τραγουδιών.

Music Corner: Έχετε προγραμματίσει άλλες live εμφανίσεις;
Beat Ya Beat:
Ακόμα όλα είναι στον αέρα. Είναι μια δύσκολή εποχή για όλους μας, το ξέρουμε αλλά δεν μας πτοεί αυτό. Θα υπάρξουν σίγουρα μελλοντικές εμφανίσεις. Για όσους ενδιαφέρονται για τα live  μπορούν  να ενημερώνονται  από το γκρουπ στο facebook : http://www.facebook.com/groups/200888053356209/?notif_t=group_r2j

————————–

Οι Beat Ya Beat θα εμφανιστούν στο Half Note, τη Τρίτη 2 Οκτώβρη… Περισσότερα για το live αυτό, δείτε στο σχετικό δελτίο τύπου: http://www.musiccorner.gr/?p=54975

————————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here