Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
www.musiccorner.gr
23/3/2010

Γεμάτη εκπλήξεις ήταν η προηγούμενη εβδομάδα, καθώς Αζερμπαϊτζάν και Γαλλία παρουσίασαν τα τραγούδια τους και Ουκρανία και Λευκορωσία …τα άλλαξαν την τελευταία στιγμή!

Το Αζερμπαϊτζάν κατέληξε επιτέλους στο τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο διαγωνισμό. Αρχικά, τρεις τραγουδιστές και πέντε τραγούδια συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής. Ειδική επιτροπή διάλεξε τη Safura ως την καταλληλότερη ερμηνεύτρια. Χρειάστηκαν όμως να περάσουν γύρω στις δύο εβδομάδες για να γίνει η επιλογή και του τραγουδιού. Πρόκειται για το “Drip Drop” των Anders Bagge, Stefan Örn και Sandra Bjurman.

Το τραγούδι διαθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία και ρεφρέν που μπορεί να εντυπωθεί στον ακροατή. Το Αζερμπαϊτζάν μας έχει συνηθίσει σε δυνατές συμμετοχές. Αυτό μπορεί να μην είναι το καλύτερο κομμάτι που έχει στείλει, στέκεται όμως στο ύψος των περιστάσεων. Το νόημα των στίχων, οι οποίοι είναι στα αγγλικά, είναι κάπως συγκεχυμένο. Η κοπέλα είναι πολύ όμορφη και με τα κατάλληλα ρούχα θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την εξωτερική της ομορφιά. Θα πρέπει σίγουρα να δουλέψει αρκετά τη φωνή της, ενώ και το στήσιμο του κομματιού θέλει βελτιώσεις. Το “Drip Drop” όμως έχει τη δυνατότητα να μην περάσει απαρατήρητο…

————————–

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει από τις 24 Φεβρουαρίου το όνομα του τραγουδιού που θα αποτελούσε τη φετινή συμμετοχή της χώρας στο διαγωνισμό, καθώς επίσης και τον ερμηνευτή του. Πρόκειται για τον Jessy Matador και το τραγούδι “Allez Ola”. Σκοπός είναι το τραγούδι του κογκολέζικης καταγωγής καλλιτέχνη να ακουστεί ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του Mundial της Νοτίου Αφρικής. Την Παρασκευή λοιπόν κυκλοφόρησε ολόκληρο στο διαδίκτυο.

 Το “Allez Ola” έχει προκαλέσει τον …αποτροπιασμό μερίδας φαν της Eurovision, που δηλώνουν απογοητευμένοι από την επιλογή της χώρας, δεδομένου ότι πέρσι τη Γαλλία είχε εκπροσωπήσει η Patricia Kaas. Οι Γάλλοι – και οι Γαλλόφωνοι – όμως ξέρουν από hip hop και dancehall. Το κομμάτι είναι συμπαθητικό και αρκούντως …ποδοσφαιρικό. Κινείται σε καλοκαιρινούς ρυθμούς και αποτελεί σίγουρα την πιο χορευτική πρόταση στο φετινό διαγωνισμό. Ενδιαφέρον θα έχει και ο τρόπος που θα επιλέξει ο δημιουργός του να το παρουσιάσει, καθώς το τραγούδι μπορεί να ξεσηκώσει εύκολα το κοινό.

————————–

Μπορεί αυτή η εβδομάδα να ήταν η τελευταία πριν τη λήξη της προθεσμίας για υποβολή των φετινών συμμετοχών στη Eurovision, αυτό όμως δεν απέτρεψε την Ουκρανία και τη Λευκορωσία να επιλέξουν διαφορετικά τραγούδια για το φετινό διαγωνισμό!

Όπως είχαμε γράψει τις προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ουκρανίας ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόφαση να μην σταλεί στη Eurovision το τραγούδι “I Love You” («Σ’ Αγαπώ») του Vasyl Lazarovych, το οποίο είχε επιλέξει το κοινό με televoting. Ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση νέων προκριματικών-εξπρές, ανοιχτών σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη είχε έτοιμο τραγούδι και ήθελε να το καταθέσει.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τελικά το Σάββατο, με την Alyosha να αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια. Η νεαρή ερμηνεύτρια έλαβε το εισιτήριο για τη Νορβηγία, όπου θα ερμηνεύσει το τραγούδι της “To Be Free” («Να Είμαι Ελεύθερη»). Ο Lazarovych, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στη διαδικασία με το κομμάτι “I Love You”, βγήκε τελικά έβδομος.

Το τραγούδι “To Be Free” δημιουργεί μια σκοτεινή ροκ ατμόσφαιρα. Η Alyosha διαθέτει δυνατή φωνή με εναλλαγές και μπορεί να υποστηρίξει πολύ καλά ένα τραγούδι σε αργούς ρυθμούς. Οι στίχοι όμως μοιάζουν με αναμάσημα λέξεων και φράσεων από ροκ τραγούδια του ’90, όπως και το στυλ και το στήσιμο της τραγουδίστριας. Το “To Be Free” στερείται και τη δυναμική που θα του προσέδιδε η παρουσία στην σκηνή μιας μπάντας, ενώ η ενορχήστρωση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο πλούσια, με κιθαριστικά «ξεσπάσματα» που θα ξεσήκωναν το κοινό.

Σε γενικές γραμμές, αν και διαφορετικό, δεν είναι καλύτερο από το τραγούδι του Lazarovych.

————————–

Η μεγάλη όμως έκπληξη ήταν η Λευκορωσία. Την Παρασκευή κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το video clip του “Butterflies” («Πεταλούδες»), της νέας συμμετοχής της χώρας, που θα αντικαταστήσει το “Far Away”. Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε η Malka Chaplin, ενώ στην σύνθεση του τραγουδιού βρίσκεται ο Maxim Fadeev, διάσημος Ρώσος παραγωγός και δημιουργός του συγκροτήματος Serebro, οι οποίες είχαν κατακτήσει την τρίτη θέση στη Eurovision του 2007. Ερμηνευτές παραμένουν οι Three Plus Two. Να σημειωθεί ότι το αρχικό κομμάτι, όπως και το συγκρότημα είχαν επιλεγεί από ειδική επιτροπή.

Δυστυχώς, οι Λευκορώσοι παίρνουν πίσω την υπόσχεση για ένα ευχάριστο χορευτικό διάλειμμα στη φετινή, γεμάτη μπαλάντες Eurovision και στέλνουν και αυτοί …μπαλάντα! Ποιοτικά, είναι σίγουρα ανώτερο από το αδιάφορο “Far Away”. Στιχουργικά, μουσικά και ερμηνευτικά θυμίζει μπαλάντες από βρετανικά συγκροτήματα τύπου Westlife. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Η μελωδία είναι όμορφη και οι φωνές των τραγουδιστών είναι συμπαθητικές. Σκοπός του κομματιού είναι να εμπνεύσει και να συγκινήσει τον ακροατή. Το θέμα είναι, θα τα καταφέρει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here