Γράφει o Σοφιανός Καβακόπουλος
www.musiccorner.gr
Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τι ωραία που είναι φέτος να κυκλοφορείς γιορτινές μέρες στους δρόμους. Τα στολίδια στα μαγαζιά έχουν επιτέλους ένα μέτρο. Οι σιδερένιες κατασκευές που ονομάζονται «δέντρα» και αυτές απέχουν από το γιορτινό κλίμα. Ακόμη και στα σπίτια. Είναι πάρα πολύ ωραία να βλέπεις αυτήν την πολυχρωμία του «ότι έχω» από την απόλυτη μονοχρωμία του «λευκού σικ σύμφωνα με το φενγκ-σούι».

Στους δρόμους η κυκλοφορία είναι ανεκτή και μπορείς να περπατήσεις στον πεζόδρομο χωρίς να σε σπρώχνουν αλαφιασμένες κυρίες γεμάτες τσάντες πολύχρωμες να προλάβουν τα δώρα της χρονιάς. Δώρο για τα παιδιά, δώρο για το κάθε παιδί ξεχωριστά, δώρο για τον σύζυγο, δώρο για τον «έτσι», δώρο για το διευθυντή του συζύγου, για τον διευθυντή τον δικό της, τον φύλακα, τον θυρωρό, την καθαρίστρια, και όποιον άλλον θυμήθηκε την ώρα που έγραφε την λίστα. Τελικά φέτος το ποιο kitch φωτάκι είναι το φωτάκι του Hipster ποδηλάτη που αναβοσβήνει για να τον βλέπουν βράδυ στην λεωφόρο να κινείται ως όχημα (την ώρα που νομικά είναι πεζός)!

Είναι ωραίο να βλέπεις μια «οικονομική κρίση» να κάνει τον κόσμο να απέχει από όλες αυτές τις ματαιόδοξες συνήθειες ετών. Να ετοιμάζεται να γιορτάσει για την ουσία και όχι για το θεαθήναι. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τον κόσμο να μην χρειάζεται να καταναλώσει για να νιώσει όμορφα. Να ξεχάσει όρους όπως shopping therapy και καταναλώνω άρα υπάρχω.

Βρίσκομαι σε συζητήσεις και η ερώτηση δεν είναι «που θα πάτε φέτος Χριστούγεννα;» αλλά «με ποιους θα περάσετε φέτος τα Χριστούγεννα;». Είναι ωραίο τελικά να ενδιαφερόμαστε για ποιοτικό χρόνο με τους φίλους μας, από το να πετάει ό ένας στον άλλο μαραμένα γαρύφαλλα, στριμωγμένοι σε ένα κέντρο.

Το ένιωθα από το καλοκαίρι, όλο αυτό ότι θα συμβεί. Απέναντι από το σπίτι μου έχει μια πλατεία. Αυτή η πλατεία συνήθως ήταν άδεια. Οι γονείς προτιμούσαν να πηγαίνουν τα παιδιά σε παιδότοπους όπου πληρώνοντας ένα ποσό ήταν ήσυχοι να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο Facebook, από το καινούριο τους ακριβό tablet και να φλερτάρουν με άλλους γονείς τριγύρω (μην με κοιτάτε παράξενα …συμβαίνουν και αυτά). Φέτος το καλοκαίρι η πλατεία ήταν γεμάτη. Παιδιά με ποδήλατα και μπάλες να φωνάζουν και να παίζουν πραγματικά ευτυχισμένα και γονείς με τον καφέ σε πλαστικό στο χέρι σε μικρές παρέες. Σιγά σιγά γνωριστήκαμε όλοι μεταξύ μας και γίναμε μια μεγάλη παρέα. Ένα απόγευμα κάποιος πέταξε την ιδέα να φέρω την κιθάρα (άλλο που δεν θέλω φυσικά εγώ). Σε μισή ώρα είμαστε τρεις κιθάρες, ένα ακορντεόν, ένα μπουζούκι, μια φυσαρμόνικα και ένα σαξόφωνο. Ήρθαν από τα σπίτια, φαγητά ότι υπήρχε, ποτά, και στήθηκε από το πουθενά ένα πάρτυ στην πλατεία μας. Δεν χρειαζόμασταν τίποτα παραπάνω από καλή παρέα και μόνο…

Αρχίσαμε ως άνθρωποι να θυμόμαστε παλιές καλές αξίες. Φιλία, κατανόηση, εγκράτεια, φιλανθρωπία. Όχι την φιλανθρωπία «ΔΕΙΤΕ ΜΕ», όπως κάνουν γνωστές κυρίες των Βορείων Προαστίων, ξοδεύοντας άφθονο χρήμα για να μιλήσουν για την φτώχεια. Την φτώχεια που δεν έζησαν ποτέ. Αλλά την κρυφή φιλανθρωπία. Στήθηκε  στην πλατεία μας ένας χώρος που ο καθένας πάει και αφήνει παλιά ρούχα και παιχνίδια για άλλους ανθρώπους που τα χρειάζονται. Πρωτοφανές για τα δεδομένα, αλλά ενεργό ρόλο σε όλα αυτά παίζει και ο παπάς της εκκλησίας που είναι πάνω στην πλατεία. Πότε ως Εκπρόσωπος του Θεού, αλλά πάντα ως άνθρωπος που ζητάει την παρέα και την κουβέντα, ερχόταν στην παρέα, για ένα τσιγάρο, μια μπύρα και λίγη μουσική (αφού και αυτός είναι ανάμεσα στους μουσικούς). Καταφέραμε λοιπόν με λίγα και καλά στην γειτονιά να έχουμε Χριστούγεννα όλο το χρόνο!

Γιατί τελικά τι είναι τα Χριστούγεννα… Είναι απλά μια ευκαιρία θα θυμηθούμε, για όσους εύκολα το ξεχνούν, αγάπη. Αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον φίλο, την ζωή…

Είναι ωραία τα φετινά Χριστούγεννα, γιατί είναι απλά. Είναι ωραία τα φετινά Χριστούγεννα τελικά γιατί οι φίλοι θα είναι μαζί.

Μήπως ήρθε η ώρα να γιορτάζω και εγώ τα Χριστούγεννα;
(Το μόνο που δεν θα αντέξω είναι να δω πάλι επαναλήψεις του 1992 στην τηλεόραση και μαγνητοσκόπηση από μπουζούκια, γιατί η τηλεόραση δεν βάζει μυαλό. Ευτυχώς υπάρχει και το ραδιόφωνο…).

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here