ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Μικρός Ήρως (4/2010)

Ο τραγουδοποιός  Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μας συστήθηκε το 2004 στη Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Άρκτου με δύο τραγούδια (Ποτάμι Μαύρο και Επαρχία), ενώ το 2007 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Φυσάει αλλιώς εδώ ο αέρας», μια παραγωγή του  Παρασκευά Καρασούλου με τη συμμετοχή του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα.

 Τρία χρόνια μετά επανέρχεται με το καινούργιο του υλικό «Όμορφοι  Και Ηττημένοι», το οποίο εμπιστεύεται ερμηνευτικά στη νεαρή τραγουδίστρια Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία μετράει αρκετές  συμμετοχές σε δίσκους δημιουργών τις γενιάς της (Δανάη Παναγιωτοπούλου – «Homo Logotypus», Νίκος Χαλβατζής – «Γκόλεμ», κ.α). Οι δυο τους υπογράφουν την ενορχήστρωση και την επιμέλεια παραγωγής του δίσκου.

Ο δίσκος «Όμορφοι και ηττημένοι» αποτελείται από 12 καινούρια τραγούδια –τα 10 σε στίχους και μουσική του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, ένα σε στίχους και μουσική Μαρίας Παπαγεωργίου καθώς και μία μελοποίηση του δημιουργού στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Θεατρίνοι Μ.Α.»- βασισμένα στο στίχο και τη μελωδική γραμμή, με ενορχηστρωτικές επιρροές από μια μεγάλη γκάμα της σύγχρονης μουσικής -από τη σκοτεινή trip-hop ατμόσφαιρα της «Γυμνής ησυχίας», στα χιουμοριστικά, κοινωνικού σχολιασμού swing  «700 ευρώ τον μήνα» και «Τερατογέννεση» και από την ονειρική ατμόσφαιρα του ρυθμικού «Να καεί ο καναπές μου» στο δυτικότροπο ζεϊμπέκικο «Έρωτες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Μάνος Τζωράκης – m.tzorakis@musiccorner.gr

Μετά από μεγάλη περιπέτεια στη δισκογραφική έρημο, φτάνει επιτέλους στα χέρια μας ο δεύτερος – μετά το προτριετίας «Φυσάει αλλιώς εδώ ο αέρας» – προσωπικός δίσκος του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη. Δέκα συνολικά τραγούδια όλα γραμμένα από τον ίδιο, συν ένα της Μαρίας Παπαγεωργίου – βασικής ερμηνεύτριας του άλμπουμ – καθώς και μια εξαιρετική μελοποίηση των «Θεατρίνων, Μ.Α.» του Γιώργου Σεφέρη.

Πρόκειται για ένα άλμπουμ που δε χαρακτηρίζεται μουσικά από συγκεκριμένο ύφος, αφού περιέχει από χαμηλόφωνες μπαλάντες μέχρι βαλς, ροκ και λαϊκούς ρυθμούς. Ενοποιητικό στοιχείο του δίσκου – εκτός βεβαίως από τη ζεστή και όμορφα άγουρη ακόμα φωνή της τραγουδίστριας – είναι οι πολύ δυνατοί στίχοι του Εμμανουηλίδη. Ερωτικοί χωρίς να αισθηματολογούν, πολιτικοί χωρίς να αναλώνονται σε συνθήματα, σκωπτικοί χωρίς να κάνουν χαβαλέ, αποτελούν μια ολοκληρωμένη εργασία από ένα νέο καλλιτέχνη που φαίνεται να αφουγκράζεται τον παλμό της γενιάς του.
 
Σε μουσικό επίπεδο τα πράγματα είναι λίγο άνισα. Πέρα από κάποιες πολύ δυνατές στιγμές («Θεατρίνοι, Μ.Α.», «Όμορφοι και ηττημένοι», «Στην ερημιά του ήχου», «700 ευρώ το μήνα» – που σύντομα θα πρέπει να μετονομαστεί σε …«540€ το μήνα»!) οι συνθέσεις ακούγονται μάλλον άτολμες. Ίσως να ευθύνεται γι’ αυτό η  συνεσταλμένη ερμηνεία της Παπαγεωργίου ή οι κάπως χαμηλόφωνες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών, από το σύνολο πάντως του δίσκου λείπει η σπίθα που θα πυροδοτούσε την έκρηξη.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο δίσκος αυτός δεν αξίζει της προσοχής μας. Το αντίθετο. Πρόκειται για μια σημαντική δουλειά, η οποία πέρα από το ότι περιέχει αρκετά ωραία τραγούδια, σηματοδοτεί και την ωρίμανση του Εμμανουηλίδη. Ενός καλλιτέχνη από τον οποίο υποψιάζομαι ότι έχουμε να περιμένουμε πολλά.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Να καεί ο καναπές μου
02. Όμορφοι και ηττημένοι
03. Έρωτες
04. Ένα φως που ακροβατεί
05. Στην ερημιά του ήχου
06. Θεατρίνοι, Μ.Α.
07. Γυμνή ησυχία
08. Ανταλλάγματα
09. 700 ευρώ το μήνα
10. Τερατογένεση
11. Ιαχή
12. Βαλς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here