27/4/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Preliminaires”, του δίσκου με τον οποίο ο Iggy Pop εξέπληξε όλο τον κόσμο της μουσικής καθώς άφησε πίσω του το γνωστό του ύφος και δημιούργησε αγγλικά και γαλλικά τραγούδια βασισμένα στο διήγημα “La Possibilite d’ une Ile” του Michel Houellebecq, συνεχίζει στο ίδιο στιλ με τη νέα του δουλειά που έχει τίτλο “Apres” και θα κυκλοφορήσει στις 9 Μαΐου.

Ο δίσκος περιέχει αγαπημένα αγγλικά και γαλλικά τραγούδια του παρελθόντος, που έχουν δημιουργήσει και ερμηνεύσει εξέχοντες καλλιτέχνες όπως οι Frank Sinatra, Beatles, Edith Piaf, Joe Dassin και άλλοι. Ο ρόκερ που πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 65 του χρόνια, δίνει τη δική του οπτική σε τραγούδια που έχουν αγαπηθεί παγκοσμίως και με τις διασκευές και τη φωνή του δημιουργεί έναν ακόμα δίσκο – έκπληξη.

Όλες οι σύγχρονες μορφές μουσικής, έλκουν τη δύναμή τους από το ρυθμό. Rap, Hip – Hop, Metal, Pop και Rock παραγωγοί ισχυρίζονται ότι οι σύγχρονοι ρυθμοί μιμούνται τους χτύπους της καρδιάς και λόγω αυτής της «μίμησης» έχουν δύναμη. Το αίσθημα που δημιουργείται ακούγοντας τέτοια μουσική, ποικίλλει στο ευρύτερο πεδίο του ενθουσιασμού, αλλά πριν τη γέννηση της blues υπήρχαν άλλες αγαπημένες μουσικές φόρμες στις οποίες ο «χρονισμός» σχετιζόταν με την ανθρώπινη αναπνοή και η αίσθηση που δημιουργούσαν είχε να κάνει με τα συναισθήματα”, αναφέρει ο Iggy Pop στο site του.

Αυτοί οι παλιότεροι τρόποι μουσικής έκφρασης ήταν γνωστοί ως belcanto, chanson ή απλά folk μουσική. Πάντα με συνέπαιρνε αυτό το αίσθημα, που είναι πολύ προσωπικό, μερικές φορές θλιβερό, και δε με «χτυπάει» στο κεφάλι. Γι’ αυτό ήθελα να τραγουδήσω ορισμένα τέτοια τραγούδια, ελπίζοντας με τη φωνή μου να προκαλέσω τα συναισθήματα που ο ίδιος νιώθω όταν ακούω αυτά τα κομμάτια. Ορισμένα από αυτά τα τραγούδια είναι στα Γαλλικά, προφανώς επειδή η γαλλική μουσική ήταν αυτή που αντιστάθηκε πιο επίμονα στις θανατηφόρες επιθέσεις του αγγλοαμερικανικού μουσικού συστήματος”, ολοκληρώνει ο καλλιτέχνης στο μήνυμα που συνοδεύει την ανακοίνωση του “Apres”.

Στα σχόλια για το άλμπουμ διαβάζουμε : “Αυτό το άλμπουμ είναι μια εκτέλεση μουσικής για την οποία ο Iggy δεν είναι γνωστός. Μετά την επιτυχία του “Preliminaires” του 2009, ο Iggy επιστρέφει με ένα άλμπουμ γεμάτο με τις δικές του διασκευές σε τραγούδια που τον έχουν εμπνεύσει. Διαβάζοντας το booklet όπου ο Iggy εξηγεί τις επιλογές των τραγουδιών, διαπιστώνουμε πόσο εκλεκτικά προσάρμοσε και ταίριαξε αυτά τα κομμάτια. Η φωνή του Iggy περιβάλλεται από εξαιρετικές ενορχηστρώσεις που μας θυμίζουν πόσο αθάνατα είναι αυτά τα τραγούδια και πόσο μας «αγγίζουν» όλους ανεξάρτητα από τις μουσικές μας προτιμήσεις. Δε χρειάζεται να «αντιγράψεις» τέτοια τραγούδια. Αρκεί μόνο να βάλεις την ψυχή σου σ’ αυτά”.

Τα τραγούδια του “Apres” (σε παρένθεση οι αυθεντικοί ερμηνευτές) :

Et si tu n’existais pas (Joe Dassin)
La Javanaise (Serge Gainsbourg)
Everybody’s Talkin’ (Harry Nilsson)
I’m Going Away Smiling (Yoko Ono)
La vie en Rose (Edith Piaf)
Les Passantes (Georges Brassens)
Syracuse (Henri Salvador)
What Is This Thing Called Love? (Cole Porter)
Michelle (The Beatles)
Only the Lonely (Frank Sinatra)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here