ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Universal (4/2010)

Ο Νότης Σφακιανάκης αφιερώνει το δεύτερο μέρος της τριλογίας του ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΔΑΚΡΥ στον απόλυτο έρωτα. «Την δυσκολότερη και ίσως πιο αμφίβολη μάχη της ζωής».

Με επτά τραγούδια – σαν σημειώσεις ενός προσωπικού ημερολογίου όπου η κάθε λέξη είναι φορτισμένη με το μέγιστο της αίσθησης – ο Νότης Σφακιανάκης στον νέο του δίσκο, «Ερωτικόν», εμφανίζεται πιο άμεσος από ποτέ, και πιο λιτός εκφραστικά να μηδενίζει με την αρρενωπή φωνή του την απόσταση ανάμεσα στον ίδιο και τον ακροατή… Από το πρώτο κιόλας τραγούδι του δίσκου που ήδη κατακτάει τα ραδιόφωνα, το «Κλείνω τις κουρτίνες» (σε στίχους και μουσική, Βασίλη Δήμα), η εγκατάλειψη και ο χωρισμός αλλά και η παρουσία του τρίτου προσώπου εκφράζονται χωρίς περιστροφές, όπως το άλας που κρύβεται στο δάκρυ! Στην αμφιθυμία και στις μεταστροφές του έρωτα αναφέρονται και τα τρία πρώτα τραγούδια, «Έτσι είναι ο έρωτας», «Ξέχασέ με» και «Ο άλλος μου εαυτός» (σε στίχους και μουσική Β. Δήμα) και στη διαπίστωση πως η καρδιά είναι ίσως κάτι τ’ ανάρμοστο αφού μας κάνει να υποφέρουμε.

Ο έρωτας, σαν μια από τις επιλογές που προηγούνται και που θα ζήσουν μετά απ’ αυτόν, γίνεται πρωταγωνιστής στη λαϊκή μπαλάντα «Πόσο σ’ αγάπησα» (σε μουσική,Τάκη Σούκα και στίχους, Κώστα Μπαλαχούτη), ενώ στο «Άκουσέ με καλά» (Μουσική, στίχοι: Γιώργος Μουκίδης) το δίλημμα είναι ο απόλυτος έρωτας ή η μοναξιά. Η απάντηση βρίσκεται στο τελευταίο τραγούδι, ένα δυνατό ζεϊμπέκικο των Χρ. Γερμενή (μουσική) και Βασίλη Γιαννόπουλου (στίχοι), με τίτλο «Χίλιες φορές». Την δίνει ο ίδιος ο Νότης: «Στο Ερωτικόν άφησα την ελπίδα να βγει νικητής στο τραγούδι που κλείνει τον δίσκο και έτσι αισιόδοξα να τελειώσει αυτή η ενότητα!»

Το  «Ερωτικόν», που αποτελεί την δεύτερη ενότητα ενός κύκλου νέων μεγάλων τραγουδιών του Νότη Σφακιανάκη κυκλοφορεί στις 25 Απριλίου με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στις 26 Απριλίου στα δισκοπωλεία με προνομιακή τιμή 7 ευρώ. Αναμένουμε τους επόμενους μήνες το «Χορευτικόν», με 7 τραγούδια χορευτικού περιεχομένου για να ολοκληρωθεί η τριλογία ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΔΑΚΡΥ. Η διεύθυνση παραγωγής του δίσκου είναι του Μανώλη Βλάχου.

Ένα έργο τολμηρό στην σύλληψή του – όπως όλοι οι δίσκοι του Νότη –, καθηλωτικό, επίκαιρο και αιχμηρό και ταυτόχρονα διορατικό για όλα κείνα που περιμένουμε, κι ονειρευόμαστε. Ένας δίσκος που μας αφορά. Σκηνοθετημένος, ενορχηστρωμένος και ερμηνευμένος με την γνωστή ευαισθησία αλλά και μαεστρία του Νότη Σφακιανάκη να ανιχνεύει με πάθος το σπουδαίο μέσα στα μικρά, απλά κι ουσιαστικά ζητήματα της κάθε μέρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr
 

Με ένα επιπλέον δάκρυ στο εξώφυλλό του κυκλοφόρησε το «Ερωτικόν», το δεύτερο μέρος της δισκογραφικής τριλογίας «Ματωμένο Δάκρυ», του Νότη Σφακιανάκη. Ο δίσκος, όπως και ο προηγούμενος, περιλαμβάνει επτά τραγούδια αξιόλογων συντελεστών, που έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια τα διαπιστευτήρια τους στο ελληνικό τραγούδι.

Για τα μέσα επιλέχθηκε ως προπομπός αυτής της δουλειάς, πολύ πριν την κυκλοφορία της, το «Κλείνω τις κουρτίνες», επιλογή όμως, που όπως και στο «Κοινωνικόν», αδικεί τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου και ίσως δεν εξυπηρετεί το σκοπό της. Γενικά μια σύγκριση με το «Κοινωνικόν» είναι άσκοπη αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορετική θεματολογία των δύο δίσκων, παρόλα αυτά από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μέρος ενός όλου, είναι αναπόφευκτη, τουλάχιστον όσον αφορά στις ενορχηστρώσεις, τη στιχουργική και τις συνθέσεις.

Αυτό που πάντα έχουμε συνηθίσει στις δισκογραφικές δουλειές του Νότη Σφακιανάκη είναι οι ξεχωριστές ενορχηστρώσεις των κομματιών και οι μοναδικές ερμηνείες του ίδιου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ενορχηστρώσεις υστερούν λίγο σε σχέση με προηγούμενες δουλειές ενώ δεν είναι λίγα τα κομμάτια που κλείνουν σχετικά απότομα. Από την άλλη πλευρά ερμηνευτικά διατηρούνται τα ίδια υψηλά standards. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι σε ολόκληρο το CD δεν υπάρχει ούτε μία δεύτερη φωνή και με αυτό τον τρόπο η κρυστάλλινη φωνή του ερμηνευτή απογειώνει όλα τα κομμάτια του δίσκου.

Μπορεί και τα επτά τραγούδια να εντάσσονται σε μια ενιαία θεματική αλλά δεν είναι ούτε κουραστικά ούτε μονότονα, καθώς πραγματεύονται διαφορετικές, είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες, πλευρές του έρωτα που βέβαια πάντα αποτελεί τον κύριο άξονά τους. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωριστή θέση κατέχουν, τόσο συνθετικά και στιχουργικά όσο και ερμηνευτικά, η ιδιαίτερη μπαλάντα «Ξέχασέ με» αλλά και το «Χίλιες φορές» που με τον πιο λαϊκό του ήχο σε ρυθμό ζεϊμπέκικου, αλλά και τους υπέροχους στίχους του εκφράζει τον απόλυτο έρωτα και κλείνει ιδανικά το δίσκο. Εντούτοις σε κάθε τραγούδι υπάρχει κάτι που το κάνει μοναδικό. Η σύνθεση του Τάκη Σούκα «Πόσο σ’ αγάπησα», φέρνει στο μυαλό ένδοξες στιγμές του λαϊκού τραγουδιού ενώ η εισαγωγή στο «Άκουσέ με καλά» είναι ταξιδιάρικη και σε παρασύρει.

Η μουσική ιστορία θα δείξει αν τα κομμάτια που απαρτίζουν το «Ερωτικόν» θα κατακτήσουν μια θέση ανάμεσα στις διαχρονικές ερωτικές επιτυχίες του Νότη Σφακιανάκη όπως τα «Παράλληλα», «Πάρε με», «Θέλω να σε ξαναδώ», «Οι αγάπες χάνονται». Αναμφίβολα πάντως αξίζουν αυτή την ευκαιρία…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01.
Έτσι είναι ο έρωτας
02. Ξέχασέ με
03. Ο άλλος μου εαυτός
04. Κλείνω τις κουρτίνες
05. Πόσο σ’ αγάπησα
06. Άκουσέ με καλά
07. Χίλιες φορές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here