3/10/2012
www.musiccorner.gr

Ένα από τα πλέον ιστορικά και την ίδια στιγμή προοδευτικά με την αυθεντική έννοια του όρου ελληνικά συγκροτήματα περνάει φέτος το κατώφλι των 30 χρόνων. Οι Κεφάλαιο 24 κινούμενοι πέρα από στυλιστικές ιδιοτυπίες και εμμονές έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουν ένα όνομα που συνώνυμο του κυριολεκτικά δεν υπάρχει στην underground σκηνή της ημεδαπής. Prog, αυτοσχεδιασμός, kraut, free fusion….Πραγματικά δεν υπάρχει τομέας της σύγχρονης δημιουργικής μουσικής από όπου οι Κεφάλαιο 24 να μην έχουν αφήσει τα χνάρια τους είτε σε επίπεδο δισκογραφίας είτε στις επί σκηνής εφορμήσεις τους.

Το Κεφάλαιο 24 λοιπόν γίνεται φέτος 30 ετών. Και επειδή τριάντα χρόνια δεν είναι παίξε γέλασε, σκοπεύει να το γιορτάσει παρατεταμένα, με μία σειρά συναυλιών. Η πρώτη από αυτές για το φετινό φθινόπωρο, έχει προγραμματιστεί το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 στο six d.o.g.s. Το σχήμα των Αντώνη Λιβιεράτου, Βαγγέλη Μπουλουχτσή και Περικλή Μπουλουχτσή θα παρουσιάσει ένα σετ στο οποίο (ως συνήθως) ο αυτοσχεδιασμός θα έχει βασικό ρόλο. Το βασικό τρίο θα ενισχυθεί για τις ανάγκες της βραδιάς από μία τριάδα φίλων και μόνιμων συνεργατών: Γιάννης Τρυφερούλης (τύμπανα), Στυλιανός Τζιρίτας (κλαρινέτο) και Σόλης Μπαρκής (κρουστά).

Δισκογραφία

Κασέτες
Το Κεφάλαιο 24 κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας μιά σειρά από οικιακής παραγωγής κασέτες (1982-1984, Κεφάλαιο 24, 0651 Συλλογή)

Άλμπουμ

  • Το πρώτο τους επίσημο LP Tin Invaders (“Di-Di Music”, 1988), περιλαμβάνει αγγλόφωνα τραγούδια. παρά την avant-guarde φήμη που ακολουθούσε ως τότε το γκρουπ, το άλμπουμ έχει ξεκάθαρα ποπ προσανατολισμό.
  • Το δεύτερο άλμπουμ τους ηχογραφήθηκε μεταξύ 1989 και 1991 είναι οργανικό. Τιτλοφορείται  “Το Ευρετήριο των Συμπτώσεων”, (“Hitch-Hyke”, 1995).
  • Το τρίτο τους άλμπουμ Dropin / Dropout(Hitch-Hyke, 2007) είναι ένα πλήρως αυτοσχεδιαζόμενο διπλό CD. Το δίωρο ambient με το βλέμα στραμένο στην πρωτοπορία έργο, πρακτικά ξανασύστησε το γκρουπ στο κοινό της αυτοσχεδιαζόμενης- “πειραματικής” Ελληνικής μουσικής σκηνής.  
  • Το νέο τους τέταρτο άλμπουμ είναι το CD The Red Giant Meets The White Dwarf(“Boring Machines”,  2010), μιά συνεργασία ανάμεσα στο Κεφάλαιο 24/ Chapter 24 και τον Γάλλο Dj – “μουσικό ακτιβιστή” Philippe Petit. Ολοκληρώθηκε το 2008 και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2011 απ’ την Ιταλική ανεξάρτητη εταιρεία “Boring Machines”

Συμμετοχές σε συλλογές

  • 0651 (1985),
  • Audio CD10 (1995),
  • Audio CD18 (1996),
  • Local Heroes 2: The fine art of Hith-Hyking (2000),
  • rock+roll/ 11 unreleased live recordings, vol1 (2005)
  • [reciprocess : +/vs.]. Μιά ειδική εκδοχή ενός απ’ τα κομμάτια του άλμπουμ “The Red Giant Meets The White Dwarfτων Chapter 24 & Philippe Petit περιλαμβάνεται σ’ αυτό το CD που διανεμήθηκε με το Βρετανικό περιοδικό The Wire το 2009. (BiP_HOp / The Wire).

six d.o.g.s
Αβραμιώτου 6-8 / Μοναστηράκι
Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here