17/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Τα μέλη του συγκροτήματος των Eagles, η Alison Krauss και ο Αιθίοπας μουσικός Mulatu Astatke, ανακηρύχθηκαν επίτιμοι διδάκτορες του διάσημου Berklee School of Music, σε μια τελετή στην οποία οι σπουδαστές της σχολής ερμήνευσαν επιτυχίες των τιμουμένων καλλιτεχνών.

Οι Glenn Frey, Don Henley, Joe Walsh και Timothy B. Smitt, τα μέλη των Eagles μαζί με τους Krauss και Astatke έλαβαν την τιμητική διάκριση που έχει απονεμηθεί σε ιδιαίτερα σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Duke Ellington, Aretha Franklin, Dizzy Gilespie, Quincy Jones, Smokey Robinson, David Bowie, Sting, Loretta Lynn, B.B. King, Chaka Khan και άλλους, που με την καριέρα τους έχουν γράψει ανεξίτηλες χρυσές σελίδες στην ιστορία της μουσικής.

Ο Don Henley, προφανώς εντυπωσιασμένος από τις ερμηνείες των σπουδαστών του Berklee, δήλωσε μετά την τελετή : “Ορισμένες φορές ανησυχώ για το μέλλον της μουσικής. Αλλά μετά από αυτό που ζήσαμε απόψε, ανανεώθηκαν οι ελπίδες και η πίστη μου στο μέλλον της μουσικής. Ήταν πραγματικά εμπνευσμένα”.

Ο Mulatu Astatke είναι ο πρώτος αφρικανός καλλιτέχνης που ανακηρύσσεται διδάκτορας του Berklee : “Στο Berklee εισήχθην σε ένα κινητροποιό και δημιουργικό ακαδημαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο «συνελήφθη» η Ethio-jazz. Υπάρχουν οι ικανότητες και η εκπαίδευση που μπορούν να δημιουργήσουν νέες καινοτομίες στη μουσική. Είστε οι λίγοι επιλεγμένοι με ένα ιδιαίτερο ταλέντο και τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες σ’ εσάς”, ανέφερε ο Astatke στους σπουδαστές της σχολής στην οποία φοίτησε και ο ίδιος.

Οι καλλιτέχνες που τιμώνται φέτος έχουν αναγνωριστεί για τα επιτεύγματά τους στη σύγχρονη μουσική, την πολύτιμη προσφορά τους στη λαϊκή κουλτούρα και για την επιρροή που έχουν ασκήσει με τη μουσική και την καριέρα τους στους σπουδαστές του Berklee”, αναφέρει η ανακοίνωση του Berklee για τα τιμώμενα πρόσωπα.

Το Berklee στην ανακοίνωση κάνει αναφορές και στους αποφοίτους, δίνοντας το στίγμα της σχολής : “Από τους 900 αποφοίτους οι 280 είναι γυναίκες. Οι σπουδαστές από άλλες χώρες είναι περίπου 300 και προέρχονται από 58 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων αρκετοί από Κορέα και Ιαπωνία, αλλά και χώρες όπως η Μοζαμβίκη, η Μπουργκίνα Φάσο, η Ουκρανία, το Βιετνάμ, το Βέλγιο. Οι αμερικανοί απόφοιτοι προέρχονται από 46 πολιτείες, με τους περισσότερους από Καλιφόρνια, Μασσαχουσέτη και Νέα Υόρκη. Τα πιο δημοφιλή όργανα είναι η κιθάρα, το πιάνο και η φωνή, ενώ τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα ήταν η ερμηνεία και το management”.

Το Berklee δικαίως θεωρείται το Νο1 μουσικό σχολείο παγκοσμίως και το επιλέγουν με τόση επιμονή οι επίδοξοι καλλιτέχνες. Η εισαγωγή και μόνο στο Berklee αρκεί πολλές φορές για το ξεκίνημα μιας καριέρας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here