Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη
18/5/2010
www.musiccorner.gr

Λίγο πριν ανάψουν τα φώτα και ηχήσουν οι πρώτες μελωδίες στο Όσλο, συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το γραφείο τύπου είναι έτοιμο να δεχτεί τους 2.000 δημοσιογράφους και τους 300 φαν που θα παραβρεθούν και η Telenor Arena ντύνεται με τα χρώματα του διαγωνισμού. Έχουν ήδη λάβει χώρα αρκετές πρόβες τεχνικού χαρακτήρα, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση των περίπου 500 εθελοντών.

Μάλιστα, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πρόβα των καλλιτεχνών. Ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει δύο μεγάλες πρόβες και να διοργανώσει δύο συνεντεύξεις τύπου. Φέτος, για πρώτη φορά, αρκετοί καλλιτέχνες αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε συναντήσεις με φαν του διαγωνισμού, να τους μιλήσουν, να φωτογραφηθούν μαζί τους και να μοιράσουν αυτόγραφα.

Στην πρώτη πρόβα συμμετείχαν η Μολδαβία, η Ρωσία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι Sunstroke Project & Olia Tira με το “Far Away” ξεκινούν εντυπωσιακά, με το βιολονίστα του συγκροτήματος να περιστρέφεται σε μεγάλη ταχύτητα. Πάνω στη σκηνή βρίσκονται έξι άτομα: δύο τραγουδιστές, δύο χορευτές, ο βιολονίστας και ο σαξοφωνίστας. Ο φωτισμός κινείται σε πράσινες και μωβ αποχρώσεις. Οι καλλιτέχνες όμως επέλεξαν να μην πραγματοποιήσουν την πρόβα με τα κουστούμια που θα φορέσουν στους ημιτελικούς, οπότε αναμένουμε την επόμενη πρόβα για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη άποψη.

 

Ο Peter Nalitch και οι Φίλοι του δεν άλλαξαν σχεδόν τίποτα στην εμφάνισή τους (ούτε καν το αγαπημένο κασκόλ του Peter!). Η μόνη προσθήκη στο “Lost and Forgotten” είναι τα …στοιχεία της φύσης! Με ανεμιστήρες και τεχνικό χιόνι προσπαθούν να κάνουν ακόμα πιο δραματική την επίκληση στο «φιλεύσπλαχνο Θεό»!

Ο εκπρόσωπος της Εσθονίας Malcolm Lincoln προσπάθησε να δώσει στο “Siren” στυλ. Διαθέτει ερμηνευτικές ικανότητες και το κατάλληλο ύφος. Τα ρούχα έχουν ενδιαφέρον και το σκηνικό είναι απλό. Κηνισιολογικά όμως το αποτέλεσμα είναι λίγο άχαρο.

Το “Horehronie” της Kristina Pelakova είναι ένα όμορφο τραγούδι. Τα κοστούμια, αν και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υπερβολικά, είναι συμπαθητικά και καταφέρνουν να δώσουν την αίσθηση της φύσης. Η νεαρή εκπρόσωπος της Σλοβακίας είναι μια φρέσκια κοπέλα που ερμηνευτικά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αν και στην αρχή η μουσική σχεδόν καλύπτει τη φωνή της. Παρ’ όλα αυτά, μοιάζει να λείπει αυτή η ερμηνευτική ή χορευτική κορύφωση που θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα ξεσηκώσει το κοινό.

Οι Kuunkuiskaajat, ντυμένοι στα λευκά, επιχειρούν να μας μυήσουν στη folk παράδοση της Φινλανδίας. Το ντουέτο, πλαισιωμένο από μια κοπέλα στο βιολί και δύο νεαρούς στα φωνητικά δίνουν πάνω στη σκηνή τον καλύτερό τους εαυτό. Κεντρικό ρόλο στο σκηνικό παίζει ένας φωτισμένος λευκός βράχος.

Το “What For? (Only Mr. God Knows Why)” της Aisha είναι στημένο με θεατρικό τρόπο. Δυστυχώς, όμως, ούτε το τραγούδι, ούτε η σκηνοθεσία εντυπωσιάζουν. Η τραγουδίστρια μοιάζει αγχωμένη. Έχουν αφαιρεθεί επίσης όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να έκαναν την σκηνική παρουσία του τραγουδιού υπερβολική και σχεδόν κιτς (π.χ. γυναίκες που πλένουν ρούχα σε λεκάνες), προσέδιδαν όμως κάποιο ενδιαφέρον.

Χωρίς το κοστούμι που θα φορέσει στον ημιτελικό εμφανίστηκε στην πρόβα ο Milan Stanković. Γενικά, η πρόβα της Σερβίας δεν φαίνεται να πήγε ιδιαίτερα καλά. Οι χορευτές είχαν αρκετά προβλήματα συντονοσμού και το στήσιμο σε αρκετά σημεία έμοιαζε περισσότερο με …συμμετοχή του Σάκη Ρουβά!

Τελευταίος έκανε πρόβα ο Vukašin Brajić, εκπρόσωπος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Με καπνό, ηλεκτρική κιθάρα και πέντε άτομα στα φωνητικά, ο νεαρός καλλιτέχνης επιχειρεί να δημιουργήσει μια ροκ ατμόσφαιρα. Δεν φαίνεται όμως να τον βοηθούν ιδιαίτερα ούτε το τραγούδι, ούτε η σκηνοθεσία του.

Ο Γιώργος Αλκαίος, μετά από περιοδεία σε Τουρκία και Βέλγιο, βρίσκεται στη Νορβηγική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη πρόβα της Δευτέρας.

—————

Τέλος, ενώ το Όσλο χορεύει σε ρυθμούς Eurovision, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια συνεργασία-έκπληξη. Οι εκπρόσωποι της Κροατίας Feminnem βρέθηκαν στο στούντιο παρέα με τον εκπρόσωπο της Βουλγαρίας Miro και ηχογράφησαν το τραγούδι “Mil Amantes” («Χίλιοι Εραστές»). Στο τραγούδι συμμετέχει και ο Sir Jam, ο οποίος στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Prince και η Cyndi Lauper. Πρόκειται για ένα δυνατό χορευτικό τραγούδι στα αγγλικά και τα ισπανικά, το οποίο μάλλον είναι καλύτερο από το τραγούδι που στέλνουν τόσο η Κροατία, όσο και η Βουλγαρία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here