10/1/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Χρονιά φεύγει, χρονιά έρχεται. Το 2010 ήταν, μουσικά, μία πολύ καλή χρονιά. Και λέω καλή γιατί ακούσαμε νέους αξιόλογους ήχους, ονόματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον αλλά και ήδη γνωστές μπάντες να δημιουργούν κομμάτια τα οποία όλοι τα ακούσαμε, τα σιγοτραγουδήσαμε και τα αγαπήσαμε. Η λίστα που παραθέτω είναι εντελώς προσωπική, με τα κομμάτια που ξεχώρισα εγώ στον χώρο της alternative – rock μουσικής. Κάποιους τους ξέρετε, κάποιους άλλους θα τους μάθετε. Εδώ λοιπόν είναι τα δικά μου καλύτερα του 2010. Να σημειώσω πως είναι τυχαία κατανεμημένα. Όλα τα ξεχώρισα εξίσου…!

1. 30 Seconds To Mars – Kings And Queens
Δεν ξέρω τι να πω για αυτή τη μπάντα. Κάθε φορά καταφέρνει και με κερδίζει περισσότερο, με κάθε της τραγούδι. Μία από τις καλύτερες μπάντες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια μουσική σκηνή, εξαιρετική μουσική, καταπληκτικά φωνητικά, απίστευτοι στίχοι. Η επιλογή μου αποτελεί κομμάτι του τρίτου δίσκου της μπάντας «This Is War» και είναι το «Kings And Queens». Αξίζει να δείτε το βίντεο του κομματιού αλλά και γενικότερα όλα τα βίντεο της μπάντας, αφού πρόκειται για ταινίες μικρού μήκους.

2. Marina And The Diamonds – Hollywood
Η Μαρίνα συνεχίζει να μας προσφέρει απλόχερα τα μουσικά της διαμάντια. Πολλοί την παρομοιάζουν με τη Florence αλλά δεν έχει καμία σχέση. Ίσως η Marina για τα δεδομένα τα δικά μου να υπερέχει. Με ένα EP φέτος, το «American Jewels», και παρά τα τέσσερα τραγούδια που περιείχε υπήρχε ένα το οποίο το ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή, το «Hollywood». Στο οποίο η Marina ενδέχεται να σας θυμίσει λιγάκι και την Katy Perry. Για όσους δεν ξέρουν η Μαρίνα είναι Ελληνίδα και εννοείται πως και αυτή η μπάντα αγνοείται συστηματικά από τα ελληνικά ραδιόφωνα.

3. Gorillaz – Stylo
Αν και ο Damon Albarn ανακοίνωσε πρόσφατα πως η μπάντα διαλύεται αυτό δε τους εμπόδισε να βγάλουν έναν εξαιρετικό προτελευταίο δίσκο «Plastic Beach» (αναμένεται άλλος ένας) μέσα από τον οποίο ξεχώρισα το εξαιρετικό «Stylo». Ένα κομμάτι που θυμίζει Gorillaz στις αρχές τους, με τον Mos Def να βάζει τη δική του πινελιά στα φωνητικά αλλά και τον Bruce Willis στο βίντεο να δίνει ρέστα.

4. Amy Macdonald – Don’t Tell Me That It’s Over
Αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα στον χώρο της εναλλακτικής μουσικής. Με δύο εξαιρετικούς δίσκους ήδη, το «This Is The Life» του 2007 και το «A Curious Thing» του 2010 η Amy συνεχίζει να μας δείχνει το ταλέντο της δημιουργώντας διαρκώς εξαιρετικά κομμάτια. Από τον τελευταίο της δίσκο ξεχώρισα λίγο παραπάνω το «Don’t Tell Me That It’s Over» αν και αξίζει να ακούσετε και το «Spark» το οποίο είναι εξίσου εξαιρετικό. Αξίζει να πούμε πως η Amy Macdonald είναι αυτοδίδακτη στα μουσικά όργανα που παίζει ενώ γράφει η ίδια όλα της τα τραγούδια.

5. Tired Pony – Dead American Writers
Επί της ουσία είναι project δεν είναι μπάντα. Αν ήταν μπάντα θα τη λέγαμε υπερμπάντα! Φέτος κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, το «The Place We Ran From», ένας δίσκος εξαιρετικός. Αξίζει να πούμε πως οι Tired Pony αποτελούνται από τον τραγουδιστή των Snow Patrol, Gary Lightbody, τον Peter Buck των R.E.M., τον drummer των Belle & Sebastian, Richard Colburn ενώ ξεχωρίζει και η συμμετοχή του Tom Smith των Editors. Το κομμάτι που δυσκολεύτηκα να ξεχωρίσω ήταν το «Dead American Writers».

6. Keane – My Shadow
Μετά από δύο χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία οι Keane επέστρεψαν με ένα EP και όχι με ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Παρότι έχει μόνο οχτώ κομμάτια το «Night Train» αποτελεί μία από τις πιο καλές δουλειές της μπάντας κατά την προσωπική μου άποψη. Παρότι ήμουν μεταξύ δύο κομματιών από τον εν λόγο δίσκο επέλεξα το «My Shadow», κομμάτι που παίχτηκε αρκετά στα ελληνικά ραδιόφωνα και το θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένο καθώς πρόκειται για ένα καταπληκτικό κομμάτι, δείγμα του τι μπορούν να δημιουργήσουν οι Keane όταν το θέλουν.

7. Band Of Horses – Laredo
Δε θα μου κάνει εντύπωση αν δεν τους ξέρετε. Αν και έχουν τρεις δίσκους στο ενεργητικό τους οι Band Of Horses δεν είναι και πολύ γνωστοί εγχώρια σε αντίθεση με το εξωτερικό. Με τον έναν δίσκο καλύτερο από τον άλλο οι Band Of Horses κυκλοφόρησαν φέτος έναν πάρα πολύ καλό δίσκο, με τρομερά κομμάτια από τα οποία όμως ξεχώρισα το «Laredo» το οποίο νομίζω αναδεικνύει όλη την ποιότητα της μπάντας. Αξίζει να δείτε πόσα μέλη έχει αλλάξει η μπάντα μέχρι σήμερα στα έξι χρόνια ζωής της.

8. Arcade Fire – The Suburbs
Το τρίτο άλμπουμ των Καναδών Arcade Fire είναι ίσως το καλύτερο τους μέχρι σήμερα εκτιμώ. Το πιο ώριμο μάλλον. Και αυτοί αποτελούν μία από τις μπάντες που αγνοούνται από τα ελληνικά ραδιόφωνα. Εξαιρετικοί ήχοι που θυμίζουν Neil Young στο μουσικό κομμάτι. Από το νέο τους δίσκο λοιπόν ξεχώρισα το «The Suburbs» κομμάτι που αποθεώνει τη ζωή στα προάστια των πόλεων. Αξίζει να σημειώσουμε πως δύο από τα μέλη της μπάντας, ο Win Butler και η Régine Chassagne είναι παντρεμένοι μεταξύ τους.

9. Interpol – Lights
Η τριάδα από το Seattle έκανε και πάλι το θαύμα της. Το τέταρτο άλμπουμ τους, αν και μετράνε δεκατρία χρόνια ως μπάντα, είναι ίσως το πιο ψαγμένο από όλα τα προηγούμενα. Και αποτελεί τον δίσκο από τον οποίο δυσκολεύτηκα περισσότερο να ξεχωρίσω ένα κομμάτι. Παρόλα αυτά θα επιλέξω το «Lights» μάλλον γιατί η μουσική του είναι πιο κοντά στα δικά μου ακούσματα.

10. Brandon Flowers – Crossfire
Η πρώτη solo δουλειά του frontman των Killers ήταν πάρα πολύ καλή αν και δεν κατάφερε να ξεφύγει από το ύφος της μπάντας του. Αν και οι φήμες περί διάλυσης των Killers έδιναν και έπαιρναν, ο Flowers δήλωσε πως όλη η ιστορία με το solo άλμπουμ ήταν πολύ ωραία αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερη αν είχε και τη μπάντα του μαζί. Με πολλά καλά τραγούδια να περιέχονται στο «Flamingo» θα διαλέξω το «Crossfire» επειδή είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του δίσκου και επειδή παίζει και η Charlize Theron στο βίντεο.

11. Manic Street Preachers – (It’s Not War) Just the End of Love
Ομολογώ πως τους λατρεύω και παραδέχομαι πως με ενθουσίασε ιδιαίτερα ο νέος τους δίσκος. Παρότι τους Manics πρέπει να τους ακούσω αρκετά για να τους εκτιμήσω, πράγμα που έκανε και με τους προηγούμενος εννέα δίσκους τους. Είναι από τις λίγες μπάντες που καταφέρνει να γίνεται καλύτερη δίσκο με δίσκο. Από το «Postcards From A Young Man» ξεχώρισα το «(It’s Not War) Just the End of Love», νομίζω γιατί ήταν ένα πολύ χαρούμενο κομμάτι, μουσικά τουλάχιστον.

12. Belle And Sebastian – I Want The World To Stop
Όσοι είναι ψαγμένοι από μουσική τους ξέρουν εδώ και πολύ καιρό γιατί μετράνε ήδη δεκατέσσερα χρόνια στη δισκογραφία. Και όσο κι αν σας παραπλανεί το όνομα πως πρόκειται για ντουέτο, η μπάντα αποτελείται από επτά άτομα. Το φετινό τους «Write About Love» είναι το όγδοο άλμπουμ τους, ένας πολύ ενδιαφέρον δίσκος που η καλύτερη στιγμή του είναι αναμφίβολα το «I Want The World To Stop» το οποίο και επέλεξα.

13. Kings Of Leon – Pyro
Το πέμπτο άλμπουμ μίας από τις κορυφαίες μπάντες παγκοσμίως. Οι Kings Of Leon κατάφεραν για άλλη μια φορά να ξεπεράσουν τον εαυτό τους με το νέο τους άλμπουμ, το «Come Around Sundown», δίσκος που πολλοί θεωρούν πως θα ξεπεράσει το «Only By The Night» του 2008 αν και το θεωρώ δύσκολο παρότι και αυτός ο δίσκος είναι πάρα πολύ καλός. Παρότι το πιο πολυπαιγμένο κομμάτι του δίσκου είναι το «Radioactive» εγώ θα επιλέξω αυτό που ξεχώρισα εξαρχής, το «Pyro».

14. Train – Hey Soul Sister
Η επιτυχία της χρονιά ήρθε από εκεί που δεν το περιμέναμε, από τους Train. Δεκαέξι χρόνια στη δισκογραφία, έχουν βγάλει αρκετά καλά κομμάτια αν και ποτέ έως σήμερα δεν κατάφεραν να βγάλουν τη μεγάλη επιτυχία όπως το «Hey Soul Sister» το οποίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα ελληνικά ραδιόφωνα. Αποτελεί μέρος του «Save Me, San Francisco» και έγινε single. Οι Train είναι η μπάντα που ερμηνεύει το χριστουγεννιάτικο κομμάτι της Coca Cola πράγμα που από μόνο του δείχνει πως το 2010 ήταν η χρονιά τους.

15. Klaxons – Echoes
Από τις πιο ελπιδοφόρες μπάντες παγκοσμίως φέτος κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της. Μία τρομερή δουλειά από τους Βρετανούς τους οποίους αγαπώ ιδιαιτέρως γιατί οι δίσκοι τους και τα κομμάτια τους είναι αρκετά ψαγμένα. Οπότε δε γινόταν να λείπουν από τη λίστα μου και προφανώς το «Echoes» από το «Surfing The Void» είναι η κομματάρα που επιλέγω.

16.  Plan B – She Said
Η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Και λέω έκπληξη γιατί από αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Και δεν το λέω σε καμία περίπτωση με κακή έννοια γιατί ο Plan B δημιούργησε τον soul δίσκο της χρονιάς από εκεί που όλοι τον γνωρίζαμε ως rapper. Το «She Said» είναι από τον νέο του δίσκο με τίτλο «The Defamation of Strickland Banks»

17. Electric Litany – Tear
Ας μου επιτραπεί να πω πως για εμένα το «How To Be A Child And Win The War» είναι το άλμπουμ της χρονιάς. Μία μπάντα που αγνοείται, δυστυχώς, από τα ελληνικά ραδιόφωνα παρά το δέλεαρ του ότι ο τραγουδιστής τους, ο Αλέξανδρος Μίαρης, είναι Έλληνας. Ο δίσκος ντεμπούτο των Electric Litany είναι ένα μουσικό διαμάντι το οποίο δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη. Ένας δίσκος εξαιρετικός από την αρχή έως το τέλος. Αν και δυσκολεύτηκα πολύ θα επιλέξω το «Tear» ίσως γιατί φανερώνει περισσότερο από κάθε άλλο κομμάτι τις δυνατότητες της μπάντας.

18. Blur – Fool’s Day
Δε θα μπορούσα να αφήσω απ’ έξω την επιστροφή των Blur έπειτα από επτά χρόνια, έστω και με ένα κομμάτι το οποίο κυκλοφόρησε μόνο σε χίλια αντίτυπα για χάρη της Record Store Day της Αγγλίας. Κομμάτι που μας γυρίζει στις παλιές καλές μέρες των Blur που πάντα περίμενα να δώσουν κάτι παραπάνω αλλά τελικά δεν το έδωσαν, τουλάχιστον έως και σήμερα. Παρόλα αυτά το «Fool’s Day» είναι ένα από τα πιο ωραία κομμάτια της μπάντας και ξεχωρίζει κυρίως για τη μουσική του.

19. Arctic Monkeys – My Propeller
Οι Arctic Monkeys είτε σε νευριάζουν είτε τους γουστάρεις πολύ. Με μένα συμβαίνει το δεύτερο. Και το «My Propeller» μου άρεσε πολύ, κυρίως μουσικά. Αποτελεί το τρίτο single το τελευταίου τους δίσκου «Humbug». Και ένα κομμάτι το οποίο, ευτυχώς, το ακούσαμε αρκετά και εγχώρια.

20. GAD. – Waves
Σίγουρα δε μπορούσε να λείπει. Το «Waves» αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία των GAD και αγαπήθηκε όσο λίγα από τους Έλληνες ακροατές, κάτι που δικαιολογείται απόλυτα αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικό κομμάτι από μία μπάντα από την οποία περιμένω πολλά. Είναι μέρος του δεύτερου δίσκου της μπάντας, του «The Perfect Crime».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here