11/1/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη

1. Kanye West – Power
Υπάρχουν οι rappers, υπάρχει και ο Kanye West. Επιδιώκει και καταφέρνει να κάνει κάθε δίσκο του μια μουσική και οπτική εμπειρία, αναζητώντας έμπνευση έξω από τα τετριμένα – στα τραγούδια της rap – θέματα. Αποτελεί επίσης ένα μεγάλο προσωπικό απωθημένο, καθώς θεωρείται ένας εξαιρετικός performer. Αν έπρεπε ένα τραγούδι να διαλέξει κανείς από το νέο album του Kanye, θα επέλεγε το Power. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι που αντλεί έμπνευση από την αφρικανική μουσική, αλλά κοιτάζει σταθερά προς τον 21ο αιώνα. Το video clip του αποτελεί ένα κινούμενο πίνακα, μια θαυμάσια σύνθεση που παρουσιάζει τον καλλιτέχνη έτσι ακριβώς όπως είναι: ένας ξιπασμένος Θεός…

2. Born Free – M.I.A.
Το Born Free το ερωτεύτηκα από την πρώτη ακρόαση. Η γεμάτη ηλεκτρονικά στοιχεία μουσική, το μήνυμα για προσωπική απελευθέρωση και τα φωνητικά της απίστευτης Mathangi Arulpragasam με έκαναν να εθιστώ. Το εξαιρετικό βίντεο κλιπ του Romain Gavras φέρνει στο μυαλό το γνωστό ποίημα «Πρώτα Ήρθαν…» του Martin Niemöller. Η μουσική μπορεί να αποτελεί κοινωνική καταγγελία. Οφείλει να δίνει στο δημιουργό φωνή και στους ακροατές πνευματικά ερεθίσματα. Παρά τις ακραίες και αμφιλεγόμενες θέσεις της, η M.I.A. παραμένει πιστή σε αυτό το σκοπό.

Προσοχή: Το βίντεο περιλαμβάνει σκηνές έντονης βίας και γι’ αυτό το λόγο δεν το προβάλλουμε εδώ.

3. Fuck You – Cee Lo Green
Γνωστός ως η φωνή των Gnarls Barkley, o Cee Lo Green επέστρεψε με ένα τραγούδι που από τον τίτλο μόνο καταλαβαίνει κανείς γιατί έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία. Είναι ιδανικό για αφιερώσεις! Στην επιτυχία του βέβαια συνέβαλαν και τα εξαιρετικά soul στοιχεία του κομματιού που το μετατρέπουν σε ένα χαρωπό χορευτικό ύμνο.

4. You Ain’t No DJ – Big Boi ft. Yelawolf
Ο Big Boi δεν χρειάζεται συστάσεις. Μπορεί ως μέλος των Outkast να έκανε τεράστια επιτυχία, αλλά και ως solo καλλιτέχνης δίνει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς. Το “You Ain’t No DJ” δείχνει όχι μόνο τις λυρικές αρετές του Big Boi, αλλά και την ικανότητά του να δημιουργεί προχωρημένα beats, που το κάνουν να ξεχωρίζει. Μαζί του και ο Yelawolf μία …ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση rapper. Στην παραγωγή συναντάμε το έτερον ήμισυ του, André 3000.

5. Window Seat – Erykah Badu
Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού προκάλεσε το σάλο που πιθανότατα επεδίωκε η δημιουργός του. Ωστόσο, το γεγονός επισκίασε το ίδιο το τραγούδι, το οποίο είναι πανέμορφο μέσα στη λιτότητα της μελωδίας του και της ερμηνείας της Badu.

6. Dear God 2.0 – The Roots ft. Monsters of Folk
Εξαιρετικοί όπως συνήθως, οι Roots μας δίνουν ακόμα ένα αξιόλογο κομμάτι. Οι πολιτικοποιημένοι στίχοι δένουν άρτια με τη μελαγχολική μελωδία και τα φωνητικά των Monsters of Folk. το τραγούδι απογειώνεται στο τέλος όταν μετατρέπεται σε μια απελπισμένη προσευχή.

7. Kush – Dr Dre ft. Snoop Dogg & Akon
Μετά από σιωπή χρόνων, ο βασιλιάς επέστρεψε. Το Detox, η κυκλοφορία του οποίου είχε φτάσει σε παραφιλολογία το Chinese Democracy των Guns and Roses, μοιάζει όλο και πιο κοντινή. Το “Kush” θυμίζει ραπ της δεκαετίας του ’90, ενώ φέρνει στο μυαλό κομμάτια όπως το “Still Dre” και το “California Love”. Απόλαυση…

8. Young Forever – Jay-Z
Εγωκεντρικός και ξιπασμένος; Ίσως. Μουσική ιδιοφυία; Σίγουρα. Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς τον πρώην έμπορο ναρκωτικών (όπως ο ίδιος …περήφανα δηλώνει), ο οποίος μετατράπηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας; Το “Young Forever”, με τα μελαγχολικά φωνητικά του Mr.Hudson και το μαυρόασπρο βίντεο κλιπ μας φέρνουν αντιμέτωπους με την αδύναμη ανθρώπινη φύση και τη φυσική ανάγκη να χαρούμε τη ζωή όσο περισσότερο μπορούμε.

9. Die Antwoord – Enter the Ninja
Ιδιαίτερη επιλογή, σίγουρα. Η αισθητική των Νοτιοαφρικανών Die Anterwood μοιάζει συνδυασμός ευρωπαϊκών ταινιών τρόμου και κινουμένων σχεδίων. Όσο για τη μουσική, συμπυκνώνεται στον νοτιοαφρικανικό όρο “Zef”: μοντέρνα, αλλά φτηνιάρικη, με ξεπερασμένα στοιχεία. Το τραγούδι, παρ’ ότι φέρνει αρχικά στο μυαλό τους Aqua της δεκαετίας του ’90, κρύβει μέσα του μια φοβερή μελαγχολία. Αξίζει να τους δώσετε μια ευκαιρία.

10. Massive Attack – Nicki Μinaj ft. Sean Garrett
Πληθωρική, με επιρροές από Lil’ Kim και Missy Elliot, η Nicki Minaj μοιάζει ικανή να σηματοδοτήσει τη δυναμική επιστροφή των γυναικών rappers στα charts. To “Massive Attack” είναι ένα edgy τραγούδι από μια δυναμική, πληθωρική και ταλαντούχα δημιουργό με προσωπικότητα.

11. Tightrope – Janelle Monáe ft. Big Boi
Χορευτικό, γεμάτο θετική ενέργεια, το “Tightrope” σε κάνει να θέλεις να κοινήσεις τα πόδια σου. H Janelle δίνει μια θαυμάσια ερμηνεία, ενώ η συνεργασία με τον Big Boi απογειώνει το τραγούδι. Είναι ένα χαρούμενο τραγούδι, ιδανικό για δύσκολους, μελαγχολικούς καιρούς.

12. Find Your Love – Drake
O Drake, εκτός από ομορφόπαιδο και ηθοποιός, είναι και rapper. Η χορευτική μουσική είναι το δυνατό του σημείο, αν κρίνει κανείς από το “Find Your Love”. Σε ρυθμούς Καραϊβικής, αποτελεί το τέλειο καλοκαιρινό soundtrack για ρομαντικές βραδιές γεμάτες καινούριες γνωριμίες και έρωτα.

13. For Your Type – Jamie Foxx ft. Drake
Πιθανόν να πρόκειται για μια εμπειρία κοινή σε κάθε άνθρωπο παγκοσμίως: ερωτευόμαστε το λάθος άτομο ξανά και ξανά και ξανά! Δημιουργούμε ασυναίσθητα ένα τύπο ιδανικού συντρόφου στα πρότυπα κάποιου ανθρώπου που μας πλήγωσε. Ο Jamie Foxx μιλάει για αυτή την εμπειρία. Άντρας με ιδιαίτερα προσόντα (όπως απέδειξε και στο Miami Vice), λυγίζει τις αντιστάσεις μας και μας παρασέρνει σε ένα ερωτικό ντελίριο!

14. Not Afraid – Eminem
Ο Eminem μιλάει με ειλικρίνεια για όλα του τα προβλήματα, απολογείται και κοιτάζει μπροστά. Είναι καθαρός από ουσίες, έχοντας ξεπεράσει την κατάθλιψη που τον βασάνιζε μετά το θάνατο του φίλου του Proof. Αναλαμβάνει τις ευθύνες του και είναι πλέον έτοιμος για ολική επαναφορά μετά τη μετριότητα του “Relapse” του 2009. Αυτό το τραγούδι αποτελεί στην ουσία ένα δώρο προς τους θαυμαστές του που με τόση υπομονή τον στήριξαν.

15. My Chick – Ludacris ft. Niki Minaj
Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, ο Ludacris παραμένει ένας από τους πιο εμπορικούς rapper και συνεχίζει να βρίσκει άξιους συμπαραστάτες στη δημιουργία κολλητικών κομματιών όπως η Niki Minaj. To τραγούδι είναι τόσο καλό που σχεδόν σε κάνει να ξεχνάς τη συνεργασία του καλλιτέχνη με τον Justin Bieber.

16. What’s My Name – Rihanna ft. Drake
Καινούριος δίσκος, παλιός ήχος για τη Rihanna, η οποία επέστρεψε στα μουσικά μονοπάτια που την καθιέρωσαν. Καλοκαιρινό, σέξι και παιχνιδιάρικο, το “What’s My Name” είναι ένα απόλυτα κολλητικό τραγούδι. Αξιοσημείωτη είναι και η χημεία της με τον Drake, με τον οποίο είχε και σύντομη σχέση. Μήπως να το ξανασκεφτούν τα παιδιά;

17. Airplanes – Β.ο.Β. ft. Hayley Williams
Πρόκειται σίγουρα για ένα αρκετά pop τραγούδι με φορμαλιστικά στοιχεία. Το ρεφρέν όμως είναι κολλητικό. Τα φωνητικά της τραγουδίστριας των Paramore το ανεβάζουν σε υψηλά επίπεδα. Ιδανική συντροφιά για βραδιές σε ξέφωτα με το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου να παίζει δυνατά και τα αληθινά αστέρια να στολίζουν τον ουρανό. Αξίζει επίσης να αναζητήσετε και τη δεύτερη εκδοχή του τραγουδιού με τη συμμετοχή του Eminem.

http://www.youtube.com/watch?v=kn6-c223DUU

18. Trey Songz – Can’t Be Friends
Κλασικό τραγούδι χωρισμού (ελληνιστί καψουροτράγουδο), το “Can’t Be Friends” καίει καρδιές. Η σπαρακτική ερμηνεία του Trey και το αισθησιακό video clip ανεβάζουν τη θερμοκρασία στα ύψη.

19. OMG – Usher ft. will.i.am
Ο Usher «το ‘χει». Οι χορευτικές του κινήσεις και η σεξουαλικότητα που εκπέμπει ακόμα κάνουν τις κοπέλες να αναστενάζουν. Φυσικά, βοηθάει και η παραγωγή του will.i.am, ο οποίος του έδωσε ένα καθαρόαιμο club hit. Το “OMG” μπορεί να μη διαθέτει τη δυναμική του “Yeah”, δίνει όμως στον τραγουδιστή ένα ξεσηκωτικό τραγούδι.

20. Aston Martin Music – Rick Ross ft. Drake & Chrisette Michele
R&B ρυθμοί, τίτλος-αναφορά στην πολυτέλεια και ένα κομμάτι που προκαλεί την ανάγκη στον ακροατή να αρπάξει το πρώτο άτομο που θα βρει μπροστά του και να χορέψει σε αργούς, ερωτικούς ρυθμούς! Το “Aston Martin Music” ακούγεται αρκετά παλαιομοδίτικο και ίσως εκεί βρίσκεται και η γοητεία του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here