12/11/2013
Γράφει η Εύα Μάρου
Φωτογράφηση: Ντιάνα Καλημέρη
www
.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ο γνωστός Ιμάμης λιποθύμησε μόλις δοκίμασε το επίσης γνωστό “μελιτζανοφαγητό”! Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας, μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Λογικά, θα ήταν η συγκίνηση και η νοστιμιά των υλικών. Η αντίστοιχη δηλαδή συγκίνηση και ευχαρίστηση που μας προσέφεραν οι Imam Baildi στο Ρυθμό stage, με τα τραγούδια τους, την ενέργεια και την χορευτική διάθεσή τους. Όλοι όσοι παρευρέθησαν εκεί γνώριζαν πως θα γευτούν μια υπέροχη μουσικοχορευτική βραδιά.

imam_baildi_live_2013_11_14_morfi

Έχοντας ταξιδέψει σε πάνω από είκοσι ευρωπαϊκές χώρες  (Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Αλγερία, Τουρκία, Ολλανδία, Νορβηγία, Μπαχρέιν), έχοντας συμμετάσχει  σε πολλά μουσικά γεγονότα (South by Southwest conference στο Austin των ΗΠΑ, River Party στο Νεστόριο, Let me Know Festival στον Ελληνικό Κόσμο, Φεστιβάλ Αμαρουσίου, Balkan Trafik Festival στις Βρυξέλλες) και έπειτα από την sold out συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου, οι Imam Baildi επιστρέφουν περιορισμένα αλλά πάντα δυναμικά, έχοντας στα σκαριά την ετοιμασία του τρίτου τους δίσκου. Είχαμε, λοιπόν, την τύχη να ακούσουμε ορισμένα κομμάτια από αυτόν αλλά και από όλες τις διασκευασμένες και μη επιτυχίες τους. Αυτό που ξεχώριζε ήταν η αγάπη, το δέσιμο, η επικοινωνία και η ισορροπία των μελών της μπάντας. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται και μέσα από τα κομμάτια! Ο συνδυασμός και η επιτυχής σύνδεση διαφορετικών μουσικών και ρυθμών είναι όντως αξιοθαύμαστη. Αυτό το κράμα πενταγράμμου έρχεται και δένει ενώνοντας το χθες με το σήμερα, ενώνοντας δύο πολιτισμούς. Το ίδιο αίσθημα εμπνέει και η μπάντα. Γι’ αυτό το λόγο δεν τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να μιλήσουν με το κοινό και να τους πείσουν πως όλοι είμαστε μια παρέα και πως τώρα διασκεδάζουμε αληθινά.

imam_baildi_live_2013_11_05

Συγκεκριμένα, τα πράγματα φαίνονταν ευοίωνα εξ αρχής. Να ήταν το “Δεν θέλω πια”; Να ήταν το “Πόσο λυπάμαι”; Να ήταν ο “Αργιλές” που έσβηνε; Μπορεί να ήταν βέβαια και το νέο κομμάτι των Ιμάμηδων, το “Σημείωμα”. Επακολούθησε “Θλίψη” και“Καρσιλαμάς με intro saxophone”. Έπειτα, η κυρία της παρέας μας μετέφερε στη δεκαετία του ’50, σε μια μπουζουκλερή με τον Στελλάρα και τον Αλεξάκη, και με το κοινό να είναι οι νέοι της εποχής. “Το πε και το κανε” η “Αρχόντισσα”. Ο Mc Yinka πήρε το λόγο και με ένα freestyle μας εισήγαγε στο “Χαρέμι”. Αφού μας ταγούδησαν το “Άλλα μου λεν” της Πόλυ Πάνου και το “Πήρα απ΄το χέρι σου νερό” έκαναν ένα σύντομο διάλειμμα.

imam_baildi_live_2013_11_07_mc_yinka

Στην έναρξη του δεύτερου μισού του προγράμματος ακούσαμε ένα instrumental κομμάτι και αμέσως επακολούθησε το “La rumba no miente” που, αν μη τι άλλο, ξεσήκωσε τους πάντες σε ρυθμούς rumba! Μετά τα “Χάρτινα” της Γαλάνη, φωτιά πήρε το μαγαζί με το “Ακρογιαλιές Δειλινά” του Τσιτσάνη, διαμορφωμένο σε στυλ mambo. Και “Όσο μας μάλωσαν” “Τα παιδιά της γειτονιάς” για τον χαμό που προκαλούσαν οι Imam Baildi, ο Γιάννης Δίσκος έδωσε ένα solo kaval με το κλαρίνο. Μετά τον “Πασατέμπο” “Αργοσβήσαμε μόνοι” καθώς το τέλος πλησίαζε. Με ένα πειραγμένο χασαποσέρβικο και τον Mc Yinka να μας ζητά να σηκώσουμε τα χέρια μας, να χορέψουμε, να χτυπήσουμε παλαμάκια και να πούμε “Πάμε” στο “Έλα” του, ο αποχωρισμός φάνηκε λιγότερο οδυνηρός. Το κλείσιμο έγινε με το “Samba Clarina” και την παρουσίαση της μπάντας. Με μαέστρο τον Λύσανδρο Φαληρέα, με ανήσυχη καρδιά τον Ορέστη Φαληρέα, με αντιπρόσωπο του αληθινού rock τον Στέλιο Πρόβη, με την φαντασία του Γιάννη Δίσκου, με ψυχή τον Mc Yinka και με εκθαμβωτικη νεράιδα την Ρένα Μόρφη οι Ιμάμηδες μας χάρισαν μια όμορφη και φυσικά αξέχαστη εμπειρία. Η άνεσή τους στην σκηνή, ο πειραματισμός τους σε παραδοσιακά τραγούδια με gipsy, swing, latin, mambo εκφάνσεις, τα remix και τα samples σίγουρα αποδίδουν κάτι καινοτόμο και δημιουργικό.

imam_baildi_live_2013_11_15

Συνιστώ ανεπυφύλακτα, λοιπόν, στους λάτρεις των διασκευών, της ρεμπέτικης μουσικής, της μουσικής των δεκατιών ’40-’50-’60 αλλά και ταυτόχρονα της electro funk, να βρεθεί σε ένα live των Imam Baildi. Είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό…

Υ.Γ.: Φυσικά, και σε όποιον λατρεύει την νοστιμιά και τις καλές αλχημείες!

——————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here