15/2/2012
www.musiccorner.gr

Ο θρύλος επιστρέφει και η εγκαθίδρυση μιας βάναυσης δημοκρατίας είναι αναπόφευκτο γεγονός. Η μπάντα που στα 30 χρόνια της πορείας της έχει ζορίσει όσο ίσως καμία άλλη τους δημοσιογράφους στην περιγραφή και κατηγοριοποίηση της μουσικής της, έρχεται να υπενθυμίσει γιατί οι ταμπέλες περιττεύουν όταν η μουσική μαγεύει.

Κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς έχουν δοθεί ώστε να περιγράψουν τον ήχο τους περιλαμβάνουν όρους όπως industrial, artpunk, postrock, postpunk, mathcore, artrock, ethnic, nowave, progressive, experimental και η λίστα είναι ατελείωτη με τους συχνότερους παραλληλισμούς να αφορούν συγκρίσεις με τον ήχο συγκροτημάτων όπως οι Einsturzende Neubauten, Sonic Youth, Joy Division, Throbbing Gristle, Can, Cabaret Voltaire και άλλα. Το συγκρότημα, παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στη σύνθεση τους, διατήρησαν πολύ υψηλά αισθητικά standards και μάλιστα έχουν να επιδείξουν βραβεύσεις για design και φωτογραφία, χάρη κυρίως στην παράλληλη δουλειά του Bruce Licher.

Σχηματίστηκαν το 1980 στο Los Angeles, CA ως Africa Corps όταν τα μέλη της ήταν ακόμα φοιτητές στην σχολή Καλών Τεχνών του UCLA και δυο χρόνια αργότερα άλλαξαν το όνομά τους σε Savage Republic, ως μια άμεση αναφορά στον ήχο της μπάντας. Συμπτωματικά, ο όρος χρησιμοποιήθηκε δυο δεκαετίες αργότερα για να περιγράψει τη βίαιη πλευρά του Ισλαμικού καθεστώτος του Αγιατολλάχ Χομεινί.

Κατέχουν αξιοσημείωτη θέση στο πάνθεον των ζωντανών εμφανίσεων, χάρη μεταξύ άλλων στην συμμετοχή τους στο θρυλικό Mojave Desert Concert μαζί με Sonic Youth, Minute Men και Einsturzende Neubauten. Ακόμη και σήμερα διατηρούν και επιβεβαιώνουν τη φήμη τους για την αρτιότητα και ιδιαιτερότητα των live τους που πάντα διανθίζονται με κάθε λογής industrial artifacts καθιστώντας τις συναυλίες τους σε ξεχωριστά οπτικοακουστικά βιώματα.

Οι Savage Republic έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Το 1988 και κατά τη διάρκεια περιοδείας τους, όλα τα όργανα και ο μουσικός τους εξοπλισμός κατασχέθηκαν από υπαλλήλους των ελληνικών τελωνειακών αρχών που αδυνατούσαν να καταλάβουν ότι όλες αυτές οι εκρηκτικές ύλες και τα περίεργα αντικείμενα που βρήκαν στις αποσκευές τους, ήταν αναπόσπαστα κομμάτια του show των συναυλιών τους! Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε την έμπνευση, αφορμή και αιτία για το Customs LP που ηχογραφήθηκε στη χώρα μας, με χρήση μάλιστα πολλών δανεικών ελληνικών ακουστικών μουσικών οργάνων.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου λοιπόν επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος για να μας χαρίσουν μια μοναδική μουσική εμπειρία…!

EIGHTBALL CLUB
Πίνδου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ INTERNET: 5ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 8 ευρώ (Metropolis) / TAMEIO: 10 ευρώ

Oι Πόρτες ανοίγουν στις 21:00 / ‘Εναρξη 21:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here