23/3/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των καλλιτεχνών που προχωρούν σε αγωγές κατά δισκογραφικών εταιρειών διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα δικαιώματά τους από ψηφιακές πωλήσεις της μουσικής τους.

Τελευταίο «κρούσμα», η αγωγή που κατέθεσαν οι Temptations εναντίον της Universal Music Group, για πωλήσεις της μουσικής τους μέσω των iTunes, Amazon και αρκετών άλλων ψηφιακών δισκοπωλείων. Οι εταιρείες καταβάλλουν στους καλλιτέχνες ποσοστά 10 – 15 επί τοις εκατό για τις πωλήσεις δίσκων και το ίδιο ποσοστό χρησιμοποιούν και για τις ψηφιακές πωλήσεις.

Οι καλλιτέχνες, όμως, με το δεδομένο ότι όσοι «κατεβάζουν» μουσική αποκτούν de facto άδεια χρήσης, διεκδικούν ποσοστά που φτάνουν το 50%. Η νομική διαμάχη ξεκίνησε πέρυσι όταν ο Eminem δικαιώθηκε στα δικαστήρια και έκτοτε αρκετοί καλλιτέχνες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας το δεδικασμένο του Eminem ως «οδηγό» της δικής τους υπόθεσης.

Τα συμβόλαια της Universal σε σχέση με τα ποσοστά των μουσικών, αναφέρονται σε «άδειες χρήσης» της μουσικής και όχι σε «πωλήσεις», όπως οι όροι αυτοί περιγράφονται στα συμβόλαια. Οι μουσικοί, προσβάλλουν την ουσία των συμβολαίων θεωρώντας ότι οι ψηφιακές πωλήσεις αποτελούν «άδεια χρήσης» και διεκδικούν τα ποσοστά που αναλογούν στις «άδειες» και όχι στις «πωλήσεις».

Στην περίπτωση των Temptations, που πρωτομπήκαν στη δισκογραφία το 1960, οι πληρωμές τους κυμαίνονται σε ποσοστά περίπου 14-16% επί των πωλήσεων, σύμφωνα με συμφωνία που είχαν υπογράψει από το 1993. Το συγκρότημα με την αγωγή που κατέθεσε ζητά πληρωμές με ποσοστό που αγγίζει το 50% και μάλιστα με αναδρομικότητα. Με το δεδομένο της εμφάνισης των άλμπουμ τους “20th Century Masters” και “Icon” τακτικότατα στα charts, εφόσον δικαιωθούν δικαστικά, οι Temptations θα έχουν να λαμβάνουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here