ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Seven (1/2011)

Είκοσι χρόνια στη δισκογραφία κλείνει φέτος ο Ορφέας Περίδης και το γιορτάζει με το νέο του άλμπουμ «Ονειροπόλων μόχθοι», ένα θεματικό άλμπουμ αφιερωμένο στους 12 μήνες του χρόνου. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών που ο Ορφέας Περίδης έγραψε στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, παίρνοντας την ιδέα και την έμπνευση από ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της Καθημερινής στους μήνες μία δεκαετία πριν.

Δώδεκα τραγούδια, ένα για κάθε μήνα, περιλαμβάνει το «Ονειροπόλων μόχθοι» και μέσα από αυτά ο αγαπημένος τραγουδοποιός, πάντα ονειροπόλος και δημιουργικός, μας ταξιδεύει στον κόσμο των συναισθημάτων. Κάθε τραγούδι γεννά εικόνες γεμάτες χρώματα από τη φύση και τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο και κατά την ακρόασή τους σχεδόν νιώθεις τις μυρωδιές της γης και της θάλασσας καθώς οι μήνες εναλλάσσονται από το ένα τραγούδι στο άλλο. Το  γνώριμο μουσικό ύφος του Ορφέα Περίδη ‘παίζει’ ανάμεσα στο ροκ και την ελληνική παράδοση. Η μουσική και οι στίχοι είναι του Ορφέα Περίδη. Στον Σεπτέμβριο συνεργάζεται στους στίχους με τον Θεόδωρο Πετράκογλου ενώ το κείμενο του Νοεμβρίου είναι του Ηλία Αναγνωστάκη.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ενορχήστρωση των τραγουδιών την οποία υπογράφει ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ιδρυτικό μέλος των Human Touch και κορυφαία μουσική προσωπικότητα της χώρας μας όπως άλλωστε και τα άλλα δύο ιδρυτικά μέλη, ο Σταύρος Λάντσιας και ο David Lynch που συμμετέχουν στο παρόν άλμπουμ. Μαζί τους συνεργάζεται φέτος και στις ζωντανές του εμφανίσεις ο Ορφέας Περίδης, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τα καινούρια τραγούδια αυτού του άλμπουμ. 

Εικαστικό εξωφύλλου: Εύη Θεμελή

Διεύθυνση παραγωγής: Ηλίας Μπενέτος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Οι δώδεκα μήνες του χρόνου αποτελούν ένα προσφιλές θέμα στην ελληνική δισκογραφία. Έτσι αρκετά χρόνια μετά το δίσκο «Δώδεκα μήνες» του 1972, μια σύμπραξη του Λευτέρη Παπαδόπουλου και του Βασίλη Κουμπή, καθώς και «Το καλαντάρι» του Παντελή Θαλασσινού που κυκλοφόρησε το 2006, σε στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη, ο Ορφέας Περίδης επιστρέφει στη δισκογραφία με μια δουλειά με αντίστοιχο concept και τίτλο «Ονειροπόλων μόχθοι».

Πρόκειται για μία προσπάθεια, που όπως εκμυστηρεύεται ο ίδιος ο τραγουδοποιός στο ένθετο του δίσκου, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2005. «Χρειάστηκα πέντε χρόνια γράφοντας και σκίζοντας προκειμένου να ολοκληρώσω τα δώδεκα τραγούδια». Τα ονόματα των μηνών αποτελούν τους τίτλους των τραγουδιών, ενώ και η σειρά τους είναι προφανής. Έτσι ο δίσκος ανοίγει με έναν jazz Ιανουάριο για να συνεχίσει σε έναν Φεβρουάριο ευαίσθητο, συνοδευόμενο μόνο με πιάνο. Οι τρεις ανοιξιάτικοι μήνες που ακολουθούν, έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία και γλυκύτητα, ενώ οι καλοκαιρινοί Ιούνης και ο Ιούλης χαρακτηρίζονται από μια διαφορετική ζωντάνια. Όμορφος και λυρικός ο Αύγουστος, βγάζει μια ένταση στα σημεία που μπαίνουν τα drums και οι ηλεκτρικές κιθάρες. Σειρά παίρνουν ένας εξαιρετικός Σεπτέμβριος και ένας Οκτώβριος που εκφράζει τη νοσταλγία που νιώθουμε, όταν θυμόμαστε το Καλοκαίρι. Ο Νοέμβριος ξεχωρίζει, γιατί και μελωδικά αλλά και στιχουργικά θυμίζει εκκλησιαστικό τροπάριο. Πρόκειται για ένα κείμενο του Ηλία Αναγνωστάκη, που μνημονεύει τους αγίους που γιορτάζουν την 17η Νοέμβρη και σε αυτούς συμπεριλαμβάνει και τους πρωταγωνιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου. Το CD κλείνει με ένα Δεκέμβρη μελωδικό και παιχνιδιάρικο, μιας και είναι ο κατεξοχήν μήνας των παιδιών εξαιτίας και της γιορτής των Χριστουγέννων. Εδώ είναι που συναντάμε το στίχο «ονειροπόλων μόχθοι» που «βάφτισε» και το album.

Η στιχουργική των τραγουδιών, αγγίζει πιο πολύ τον κόσμο της ποίησης και κάθε τραγούδι αντλεί τη θεματολογία του από πολλούς και διαφορετικούς χώρους, όπως η παράδοση, η θρησκεία, η μυθολογία, αλλά και η καθημερινή ζωή, κατορθώνοντας με ένα μοναδικό τρόπο να μας φέρει στο μυαλό αμέτρητες μνήμες. Οι μελωδίες από την άλλη, ποικίλουν, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό, από τη στιγμή που κάθε μήνας εκ των πραγμάτων εκπέμπει κάτι διαφορετικό. Έτσι συναντούμε jazz στοιχεία, ηλεκτρικούς ήχους, μουσικές επιρροές από παραδοσιακά ακούσματα αλλά και μελωδίες σαν αυτές στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο Ορφέας Περίδης από την αρχή της πορείας του. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών, είναι οι εξαιρετικές και πλούσιες ενορχηστρώσεις του Γιώτη Κιουρτσόγλου.

Την πολύ όμορφη αυτή δουλειά συμπληρώνει ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο ένθετο. Η εικαστική επιμέλεια είναι της Εύης Θεμελή και περιλαμβάνει σε γαλάζιους χρωματισμούς, χαρακτηριστικές εικόνες από την κάθε εποχή του χρόνου. Περιλαμβάνει τους στίχους των τραγουδιών, φωτογραφίες όλων ανεξαιρέτως των συντελεστών καθώς και σημειώματα του Γιώτη Κιουρτσόγλου και του Ορφέα Περίδη. Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι αυτό που γράφει ο ερμηνευτής στο σημείωμά του. Λέξεις και φράσεις που βρίσκονται με πλάγια γραφή στους στίχους των τραγουδιών είναι δάνεια στοιχεία από κείμενα ερευνητών, καθηγητών και λογοτεχνών. Δεν είναι κάτι που το παρατηρείς εύκολα, αλλά είναι σημαντικό και μόνο το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αναφέρεται.

Το δισκογραφικό ημερολόγιο που μας παρουσιάζει ο Ορφέας Περίδης ακούγεται με αμείωτο ενδιαφέρον από το πρώτο ως το τελευταίο τραγούδι. Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, που μπορεί να άργησε να ετοιμαστεί, αλλά πραγματικά άξιζε τον κόπο.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Ιανουάριος
02. Φεβρουάριος
03. Μάρτιος
04. Απρίλιος
05. Μάιος
06. Ιούνιος
07. Ιούλιος
08. Αύγουστος
09. Σεπτέμβριος
10. Οκτώβριος
11. Νοέμβριος
12. Δεκέμβριος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ας μην ξεχνάμε και το καταπληκτικό “Τραγούδια για τους μήνες” της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, πίσω στο 1995, ένα δίσκο-ορόσημο για τη δισκογραφία τόσο της ίδιας όσο και της ελληνικής εν γένει. Υπέροχοι στίχοι μεγάλων Ελλήνων ποιητών, μοναδικά μελωποιημένοι από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και ιδανικά ερμηνευμένοι από την Ελ. Αρβανιτάκη. Απαραίτητο απόκτημα σίγουρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here