ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (2/2010)

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων ιδρύθηκε το 1985 και μέχρι σήμερα, τη διεύθυνσή της έχει ο Θανάσης Τσιπινάκης. Στην εικοσιπεντάχρονη πορεία της έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό (Γαλλία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Γερμανία, Αυστρία, Ιαπωνία) παίρνοντας μέρος και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές σε συναυλίες, ηχογραφήσεις, δισκογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές ενώ αρκετοί Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει και εμπιστευθεί στην ορχήστρα πρώτες εκτελέσεις έργων τους. Για τη δραστηριότητά της έχει αποσπάσει θερμότατα σχόλια τόσο στον εγχώριο τύπο όσο και σε ξένα μουσικά περιοδικά.

 Το διπλό άλμπουμ «Τραγούδια κάτω απ’ το φεγγάρι» που κυκλοφορεί από τη Legend, περιλαμβάνει τριάντα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν σε συναυλίες της ορχήστρας στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών και στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών ‘Απόλλων’, την περίοδο 1994-2009.  Αγαπημένα τραγούδια των Τσιτσάνη, Καλδάρα, Χατζιδάκι, Λοΐζου, Σπανού, Ξαρχάκου, Μαυρουδή, Κραουνάκη, Ανδρέου και άλλων, ερμηνευμένα μοναδικά από τον Μανώλη Μητσιά, την Τάνια Τσανακλίδου, τον Χρήστο Θηβαίο, τη Μελίνα Κανά, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Θωμαΐδη, την Ελένη Πέτα και το φωνητικό σύνολο «Ηχώ».

Ο Θανάσης Τσιπινάκης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που αποφασίσαμε να αρχίσουμε αυτό το ταξίδι χωρίς να ξέρουμε ο χρόνος πού θα μας οδηγήσει. Χρόνια γεμάτα από όμορφες αλλά και άσχημες στιγμές, θολές και λαμπερές εικόνες, μουσικές και τραγούδια κάτω από το φεγγάρι, ή κάπως έτσι, όπως δηλαδή ονειρευόμαστε να είναι, όταν ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος. Καθώς ο χρόνος ξεμακραίνει και οι μνήμες αδυνατίζουν, προσπαθώντας να κρατήσουμε κάτι από το χθες για το σήμερα, ανάγκη να στηρίξουμε το αύριο, να στηρίξουμε το χρόνο που φεύγει, τις στιγμές που χάνονται, διαλέξαμε τριάντα μικρά φωτεινά φεγγάρια που έλαμψαν και φώτισαν κάποιες νύχτες μας. Σ’ αυτή τη μικρή αναδρομή, όταν ακούω και ξανακούω ήχους και φωνές αγαπημένες, στο μυαλό μου στριφογυρίζει ασταμάτητα η φράση ‘Μην κλαις για κάτι που τελείωσε, χαμογέλα γιατί το έζησες’!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης – alexli@musiccorner.gr

Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο σκοπό εξυπηρετεί η κυκλοφορία του συγκεκριμένου διπλού cd, με «ζωντανές» ηχογραφήσεις της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων στη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων. Τι έρχεται να προσθέσει στη δισκογραφική παραγωγή το εν λόγω άλμπουμ και ποιο κενό καλύπτει, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη, στο παρελθόν έχει καταθέσει μερικές πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες δισκογραφικές εργασίες, όπως για παράδειγμα τις «Μικρές νυχτερινές μουσικές» με τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, τα «Χελιδόνια της βροχής» με τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου, τη «Γη των απουσιών» του Κυριάκου Σφέτσα πάνω σε ποιήματα της Κικής Δημουλά…

Γιατί πρέπει να ακούσουμε για πολλοστή φορά, έστω και «κάτω απ’ το φεγγάρι», το Χρήστο Θηβαίο στις «Μέρες αδέσποτες», την Τάνια Τσανακλίδου στις «Μοίρες», την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο «Να μ’ αγαπάς», το Δημήτρη Μπάση στο «Σπασμένο καράβι», με άλλοθι εδώ το «θολό» ήχο των νυκτών εγχόρδων; Ή γιατί αξίζει να καταγραφεί και να κυκλοφορήσει σε δίσκο η ερμηνεία π.χ. της Ελένης Πέτα στο τραγούδι «Να βάλω τα μεταξωτά» ή της Μελίνας Κανά στο «Κύμα» του Γιώργου Θεοφάνους;

Στις ωραίες στιγμές της έκδοσης καταγράφονται «Το τραγούδι της Ευρυδίκης» του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνευμένο από την Τάνια Τσανακλίδου και «Το μεθυσμένο καράβι» του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, που το ξαναβρίσκουμε εδώ με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά, τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του ηχογράφηση στην «Αθανασία». Και κάνω αυτή την αναφορά, θέλοντας να πω συμπερασματικά ότι θα είχε νόημα και αξία μια τέτοια δουλειά, αν το υλικό ήταν περισσότερο ψαγμένο και λιγότερο αναμενόμενο. Αν έλειπαν τα τραγούδια που έχουν υπερκαταναλωθεί σε επανεκτελέσεις και σε live ηχογραφήματα («Αγάπη που ’γινες δίκοπο μαχαίρι», «Σ’ ακολουθώ», «Πρωινό τσιγάρο», «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια»)…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ CD
CD1
01. Κοίτα με στα μάτια – Μανώλης Μητσιάς
02. Οι μοίρες – Τάνια Τσανακλίδου
03. Σεβάχ ο Θαλασσινός – Χρήστος Θηβαίος
04. Να μ’ αγαπάς – Ελένη Τσαλιγοπούλου
05. Σπασμένο Καράβι – Δημήτρης Μπάσης
06. Το κύμα – Μελίνα Κανά
07. Ητανε μια φορά – Κώστας Θωμαΐδης
08. Εφτά ζωές – Ελένη Πέτα
09. Μέρες αδέσποτες – Χρήστος Θηβαίος
10. Το τραγούδι της Ευρυδίκης – Τάνια Τσανακλίδου
11. Μεθυσμένο καράβι – Μανώλης Μητσιάς
12. Φωνή σαν θάλασσα – Ελένη Τσαλιγοπούλου
13. Πριν το τέλος – Κώστας Θωμαΐδης
14. Σ’ ακολουθώ – Χρήστος Θηβαίος
15. Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι – Δημήτρης Μπάσης

CD2
01. Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι – Τάνια Τσανακλίδου
02. Πέφτεις σε λάθη – Μανώλης Μητσιάς
03. Ηρθες εψές – Μελίνα Κανά
04. Οποια και να ‘σαι – Δημήτρης Μπάσης
05. Χωρίσαμε ένα δειλινό – Φωνητικό σύνολο “Ηχώ”
06. Τις θάλασσες σταμάτα – Ελένη Τσαλιγοπούλου
07. Δεν μας συγχωρώ – Χρ. Θηβαίος
08. Γυρεύω να ‘ρθεις – Μελίνα Κανά
09. Πρωινό τσιγάρο – Κώστας Θωμαΐδης &  Νίνα Λοτσάρη
10. Ισως φταίνε τα φεγγάρια – Τάνια Τσανακλίδου
11. Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι – Δημήτρης Μπάσης
12. ΝΑ βάλω τα μεταξωτά – Ελένη Πέτα
13. Σ’ αγαπώ γιατί είσ’ ωραία – Ελένη Τσαλιγοπούλου
14. Μπαξέ τσιφλίκι – Φωνητικό σύνολο “Ηχώ”
15. Αρχόντισσα – Μανώλης Μητσιάς

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συμφωνώ ότι δεν έχει να παρουσιάσει κάτι καινούριο. Δε νομίζω, όμως, ότι αυτός ήταν ο σκοπός τους. Είναι όμως μια πολύ ωραία συλλογή της συγκεκριμένης ορχήστρας. Τόσα αγαπημένα τραγούδια ερμηνευμένα από τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες και όλοι/όλα μαζί σε δύο μόνο cd!!!

  2. Δεν έχω ακούσει καλύτερη ερμηνεία στο “να βάλω τα μεταξωτά” από αυτήν της Ελένης Πέτα. Μακάρι να κυκλοφορήσει και σε ένα μπεστ οφ σιντί της Πέτα η ερμηνεία αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here