20/12/2011
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Μαριανότα Χαρέμη
www.musiccorner.gr

Ένας νέος, ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος με τίτλο «Γυάλινος Κόσμος» και η συλλεκτική κασετίνα «Συγκομιδή», η οποία κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ήταν η αφορμή της συνέντευξης τύπου του Αλκίνοου Ιωαννίδη, το μεσημέρι της Δευτέρας, 19 Δεκεμβρίου.

Στον πρώτο όροφο του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης στην Πανεπιστημίου, σε μια οθόνη προβάλλονται τα εξώφυλλα των οκτώ άλμπουμ, τα οποία περιλαμβάνονται στη «Συγκομιδή»: «Ο Δρόμος, ο Χρόνος και ο Πόνος», «Ανεμοδείκτης», «Εκτός Τόπου και Χρόνου», «Οι Περιπέτειες Ενός Προσκυνητή», «’που Δύσην ως Ανατολήν», «Συνάντηση», «Νεροποντή» και «Γυάλινος Κόσμος». Όλα τους είναι φιλοτεχνημένα από τον πατέρα του καλλιτέχνη, Άντη Ιωαννίδη, και στην κασετίνα περιλαμβάνονται επίσης 8 συλλεκτικές εκτυπώσεις τους.

Το νέο διπλό CD «Γυάλινος Κόσμος» ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στις 23 και 24 Απριλίου 2010, με τη συμμετοχή των εξαιρετικών μουσικών Σωτήρη Λεμονίδη, Γιώργου Καλούδη και Μιχάλη Καπηλίδη, καθώς και του φωνητικού συνόλου «Εν Φωναίς». Όλοι τους, πλην του Μιχάλη Καπηλίδη, ο οποίος έπρεπε να διδάξει, ήταν παρόντες στη συνέντευξη τύπου. Δεν έλειπαν, άλλωστε, οι γονείς του Αλκίνοου Ιωαννίδη και η σύζυγός του με τις δύο μικρότερες κόρες τους, οι οποίες έκλεψαν την παράσταση. Στο κοινό διακρίναμε επίσης τον ραδιοφωνικό παραγωγό Ξενοφώντα Ραράκο και τον νέο τραγουδιστή Χρήστο Π.

Στην έναρξη της συνέντευξης τύπου, τον λόγο πήρε ο διευθυντής της Universal Music Greece, Τάσος Ξυναρής, ο οποίος θέλησε να μιλήσει για τον Αλκίνοο με τα δικά του λόγια, αναφέροντας αποσπάσματα από τις – σπάνιες η αλήθεια είναι – συνεντεύξεις του.

«Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης λέει, λοιπόν, ότι δεν ήταν πολύ καλός μαθητής, ότι είναι μάλλον τεμπέλης και θεωρεί σκληρή τη δουλειά όταν δεν την αγαπάς. Ευτυχώς για όλους μας, ο ίδιος αγαπά πολύ τη δική του!», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κύριος Ξυναρής, δίνοντας έπειτα τον λόγο στον ίδιο τον Αλκίνοο.

Αν και μοιάζει αμήχανος όταν έρχεται η ώρα να μιλήσει δημοσίως, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μοιράζεται μαζί μας αρκετές σκέψεις του. Αναφέρεται ονομαστικά σε όλους τους συντελεστές του νέου δίσκου και τους ευχαριστεί, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ηχολήπτη Βαγγέλη Λάππα, ενώ τονίζει ότι για τους δίσκους του αρέσει να χρησιμοποιεί το ρήμα «εκδίδω».

«Είναι λίγο σαν παιδιά μας. Τους εκδίδουμε, τους αφήνουμε ελεύθερους στον κόσμο να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Ο «Γυάλινος Κόσμος» ξεκίνησε την πορεία του τέσσερα χρόνια πριν, οπότε μαζί με τους Σωτήρη Λεμονίδη, Γιώργο Καλούδη και Μιχάλη Καπηλίδη, δημιουργήσαμε ένα κουαρτέτο. Δηλαδή ένα μικρό, συμπαγές μουσικό σχήμα, το οποίο το διέκρινε ωστόσο μεγάλη εκφραστική ελευθερία. Το 2009 δώσαμε παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου και, ένα χρόνο αργότερα, ήρθαν οι βραδιές στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου «Εν Φωναίς». Αυτό αποτέλεσε πρόκληση για μένα, το να συνδυάσω δηλαδή μια ηλεκτρική μπάντα που λειτουργεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιαστικά, προσαρμόζοντας τα τραγούδια μου σε μια χορωδία, η οποία κινείται νότα νότα σε κλασική φόρμα». Το ιδιαίτερο αποτέλεσμα αυτού του ταιριάσματος μπορούμε, λοιπόν, να ακούσουμε στον ολοκαίνουργιο «Γυάλινο Κόσμο».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αναφερόμενος στα έργα του πατέρα του, τα οποία περιλαμβάνονται στην κασετίνα της «Συγκομιδής», επεσήμανε ότι αυτά δημιουργούνται παράλληλα με το εκάστοτε άλμπουμ, αφού το στούντιο όπου ηχογραφεί βρίσκεται κάτω από το εργαστήρι του πατέρα του «ο οποίος έχει να ανεχθεί και τις ιδιοτροπίες μου, τις παρατηρήσεις μου, όταν ζωγραφίζει!»

Μιλώντας για την κρίση που περνά στις μέρες μας η δισκογραφία, τόνισε πως, κατά τη γνώμη του, τώρα είναι η ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους να βγουν στο προσκήνιο για να κάνουν πράγματα αυθεντικά. «Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να ευδοκιμήσει αν κάνει αυτό που είναι. Αν πηγαίνουμε στη δουλειά μας φορώντας ένα υποκριτικό «κοστούμι» που δεν μας εκφράζει, αυτό αργά ή γρήγορα φαίνεται. Στο ταξίδι που έκανα πριν από λίγες μέρες στο Λονδίνο, ήρθα σε επαφή με τους υπεύθυνους της Universal εκεί. Όταν τους ρώτησα αν χρειάζεται να είναι εμπορικός ο δίσκος μου προκειμένου να τον εκδώσουν μου απάντησαν: «Είναι ντεμοντέ να βγάζεις χρήματα σήμερα!» Να, λοιπόν, μια νοοτροπία που επιτρέπει ειδικά στους νέους να εκφραστούν ελεύθερα».

Στη συνέντευξη μίλησε επίσης ο διευθυντής του φωνητικού συνόλου «Εν Φωναίς», Αλέξανδρος Στουπάκης, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη ήταν ενεργή από την αρχή έως το τέλος της, αφού «σχεδόν κάθε βράδυ αλλάζαμε και βελτιώναμε πράγματα». Αποκάλυψε επίσης ότι το αγαπημένο του τραγούδι στο CD είναι το «Μισό Φεγγάρι».

Δηλώσεις έκαναν επίσης η σοπράνο Αγάπη Παπαμήτσου και η άλτο Αναστασία Έδεν, οι οποίες συμμετέχουν με σόλο ερμηνείες στα κομμάτια «Πέρασμα» και «Ώρια μου Πιτσουλίνα», αντίστοιχα. Η κυρία Παπαμήτσου αποκάλεσε όαση τη συνεργασία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, επισημαίνοντας πως τον χαρακτηρίζουν σεβασμός και αισθητική, ενώ η κυρία Έδεν είπε ότι ξεχώρισε τη δημιουργική σχέση που έχει ο καλλιτέχνης με τον πατέρα του.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, η κυρία Ελευθερουδάκη, υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου, αναφέρθηκε στα πρόσφατα εγκαίνια τμήματος δισκοπωλείου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στο υπόγειο του καταστήματος, αλλά και στη συνεργασία των βιβλιοπωλείων της με τη Universal Music, τόσο για την πώληση δίσκων, όσο και για τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων.

Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης απάντησε κατ’ αποκλειστικότητα στις ερωτήσεις του Music Corner:

Music Corner: Με αφορμή τη «Συγκομιδή», ποια είναι η αίσθηση που σας έχει αφήσει όλη αυτή η πορεία μέχρι τώρα και με τι εφόδια ξεκινάτε έναν καινούργιο κύκλο αυτόν τον καιρό;
Αλκίνοος Ιωαννίδης: Η πορεία έγινε με μεγάλη χαρά, με πάθος πολύ, με κόπο, ο οποίος ποτέ δεν με κατέβαλε – ίσα ίσα έδινε και ένα νόημα στην πορεία αυτή! Με έφερε κοντά σε πολλούς ανθρώπους που αγάπησα κι έγινε ζωή. Οπότε δεν μπορώ να μιλάω για επαγγελματική ούτε για καλλιτεχνική πορεία, γιατί όλος αυτός ο δρόμος είναι η ζωή η ίδια. Κι αυτό είναι και το εφόδιο για τη συνέχεια της πορείας, όποια κι αν είναι αυτή και όπου κι αν βγάλει.

Music Corner: Στις ζωντανές εμφανίσεις υπάρχει κάποιο στοιχείο που απολαμβάνετε περισσότερο; Φαντάζομαι ότι είναι πολύ διαφορετικές από το να τραγουδάτε στο στούντιο…
Αλκίνοος Ιωαννίδης: Είναι άλλο πράγμα. Βέβαια πάντα απευθύνεσαι κάπου, όπου και αν τραγουδάς. Και μόνος στο σπίτι να τραγουδάς, κάπου το απευθύνεις αυτό που εκφράζεις. Όταν παρουσιάζεις καινούργια τραγούδια ζωντανά εκεί, είναι μια σπουδαία στιγμή. Γιατί κάτι το οποίο γεννήθηκε σε απόλυτη μοναξιά, ξαφνικά βρίσκεται να λειτουργεί με πάρα πολύ κόσμο. Αυτή είναι μια μαγική στιγμή. Δηλαδή το αποτέλεσμα της μοναξιάς σου τελικά γίνεται τρόπος επικοινωνίας και κατάργησης της μοναξιάς…

Music Corner: Είπατε στη συνέντευξη τύπου ότι θεωρείτε πολύ σημαντικό, ειδικά αυτή την εποχή, να δημιουργούμε και να είμαστε αυθεντικοί. Πιστεύετε ότι αυτό είναι μία λύση για να ξαναβρούμε την αισιοδοξία μας, να βρούμε δύναμη να προχωρήσουμε;
Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και ο κάθε άνθρωπος αναγκάζεται να κάνει πράγματα που τα θεωρεί αναγκαία προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά που δεν τα αγαπά. Κι αυτό είναι μια μεγάλη παγίδα. Κάποιοι άνθρωποι έχουμε την τύχη να ζούμε απ’ αυτό που αγαπούμε. Αλλά οι περισσότεροι δικοί μου άνθρωποι και φίλοι μου αναγκάζονται να κάνουν άλλα πράγματα. Το θέμα είναι να μην ξεχνάει ποτέ κανείς ποιος είναι. Να μπορεί να αφιερώνει έστω είκοσι λεπτά ή μισή ώρα τη μέρα σ’ αυτό που είναι. Στο να ακούσει τη μουσική που πραγματικά αγαπάει και που αισθάνεται ότι τον τρέφει ψυχικά. Να γράψει ένα στίχο, αν γράφει, έστω κι αν κάνει ένα άλλο επάγγελμα. Να μπορέσουμε, με λίγα λόγια, να κρατήσουμε όλοι μία σχέση με τον εαυτό μας μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε βγούμε υγιείς απ’ αυτή την υπόθεση. Δεν λέω ότι πρέπει να τα παρατήσουμε όλα και να κάνουμε μόνο αυτό που μας εκφράζει, γιατί υπάρχουν οι ανάγκες της επιβίωσης. Αλλά μέσα απ’ αυτές τις ανάγκες και χωρίς να τις υποτιμούμε – ίσα ίσα που είναι ιερός ο κόπος του ανθρώπου που υποχρεώνεται να πάει ενάντια στο θέλημά του, προκειμένου να επιβιώσει κι αυτός και τα παιδιά του -, να μην ξεχνάμε ποτέ τι πραγματικά αγαπάμε και να το συντηρούμε. Αυτό αισθάνομαι…

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μιλάει στη δημοσιογράφο του MusicCorner Μαρία Αβραμίδου...

Music Corner: Ετοιμάζετε κάποιες εμφανίσεις αυτόν τον καιρό;
Αλκίνοος Ιωαννίδης: Νομίζω ότι θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις είτε από το τέλος Ιανουαρίου είτε στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα και αργότερα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης θα γίνει μια περιοδεία στην Αγγλία και ίσως και σε άλλες πόλεις στην Ευρώπη την άνοιξη.

Music Corner: Μια που έχουμε Χριστούγεννα σε λίγες μέρες, θέλετε να μου πείτε κάτι που ονειρεύεστε ή κάτι που εύχεστε για σας και για τους ανθρώπους που αγαπάτε;
Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν μπορείς να εύχεσαι κάτι για σένα χωρίς να εύχεσαι και για τους άλλους, δεν έχει νόημα. Δεν θα ‘θελα να κάνω ευχές δημοσίως. Εύχομαι πολλά πράγματα για όλο τον κόσμο αλλά το βρίσκω περίεργο να τα λέω. Όσο για το τι ονειρεύομαι; Απλά πράγματα. Ελπίζω να ολοκληρώσω ένα ακόμα έργο για ορχήστρα και χορωδία. Είχα ήδη τη χαρά και την τύχη να παρουσιάσω κάτι ανάλογο πριν ένα περίπου χρόνο και θα ήθελα να το ξαναεπιχειρήσω. Αυτό θέλω να φτιάξω. Ακόμη θα ήθελα να μελετήσω κάποια πράγματα. Θα ‘θελα να βρω λίγο χρόνο να ξαναπάω στη Ρωσία, παρόλο που ο δάσκαλός μου πέθανε πέρυσι. Θέλω να πάω να ολοκληρώσω κάτι “ανοιχτά κεφάλαια” που έχω…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το event…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here