26/11/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Νατάσσα Ασημακοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου και στην ανανεωμένη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus έχει στηθεί από νωρίς το δεύτερο «Καρέ της Ντάμας» που έχει ετοιμάσει ο Απόστολος Ρίζος. Ο εξαιρετικός τραγουδοποιός, συνεχίζοντας το αφιέρωμα στη γυναίκα που είχε ξεκινήσει με τις περσινές του εμφανίσεις, υποδέχεται κάθε εβδομάδα από μία καλεσμένη, δίνοντας έτσι ξεχωριστή διάσταση σε κάθε παράσταση. Η πρώτη ντάμα του ήταν η Ρίτα Αντωνοπούλου. Εμείς είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τη συνάντησή του με την νεαρότατη, ταλαντούχο τραγουδοποιό Ειρήνη Σκυλακάκη, την οποία γνωρίσαμε μέσα από το τραγούδι της “In the Light”.

Λίγο πριν από την έναρξη του live, o Απόστολος Ρίζος μίλησε κατ’ αποκλειστικότητα στο Music Corner:

Music Corner: Θα μας πείτε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για το «Καρέ της Ντάμας»;
Απόστολος Ρίζος: Πέρυσι τον Φλεβάρη ξεκινήσαμε ένα μουσικό ταξίδι που είχε στο επίκεντρό του τη γυναίκα, το θηλυκό στοιχείο με τη γενικότερη έννοια. Προχωρώντας, λοιπόν, και παρουσιάζοντάς το σε διάφορα μέρη, μπορώ να πω ότι μας στοίχειωσε και δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε. Η νέα διάσταση που βάλαμε αυτή τη φορά είναι ότι η γυναίκα βρίσκεται πια μαζί μας και ως φυσική παρουσία, γι’ αυτό και υπάρχουν τέσσερις βραδιές με τέσσερις ξεχωριστές καλεσμένες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Ειρήνη Σκυλακάκη, Μαρία Παπαγεωργίου και Λίνα Νικολακοπούλου. Αυτές θα φωτίσουν μέσα από τον ξεχωριστό τους τρόπο έκφρασης η κάθε μια, στιγμιότυπα απ’ αυτό το ανεξάντλητο θέμα που είναι η γυναίκα και το θηλυκό στοιχείο.

Music Corner: Με ποιο κριτήριο επιλέξατε την αποψινή σας καλεσμένη, Ειρήνη Σκυλακάκη;
Απόστολος Ρίζος: Για μένα η Ειρήνη Σκυλακάκη ήταν η συναισθηματική έκπληξη που μου συνέβη τον Σεπτέμβριο, ακούγοντας το υπέροχο “In the Light”. Δεν ήξερα όταν το πρωτοάκουσα ότι ανήκει σε ελληνίδα δημιουργό και για καλή μας τύχη η Ειρήνη δέχτηκε να είναι εδώ. Έχω πολύ μεγάλη χαρά γιατί όλο αυτό που όλοι μας, νομίζω, λαμβάνουμε ακούγοντας αυτό το τραγούδι, είναι αθωότητα, δροσιά, συγκίνηση. Αυτά είναι στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν και ως άνθρωπο. Είναι μια νεαρότατη τραγουδοποιός και εύχομαι να έχει το καλύτερο ξεκίνημα! Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που ήρθε από την Αγγλία όπου σπουδάζει νομικά κι απόψε βρισκόμαστε εδώ, στον Σταυρό του Νότου.

Music Corner: Υπάρχει κάποιο τραγούδι απ’ αυτά που έχετε επιλέξει για το πρόγραμμα, το οποίο να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για σας;
Απόστολος Ρίζος: Νομίζω ότι δεν είναι ένα ή δύο. Απλά συγκεκριμένα γι’ απόψε ξεχωρίζω το δέσιμο του «Το Σπίτι που Μεγάλωσες», ενός απ’ τα καινούργια τραγούδια που ετοιμάζω αυτόν τον καιρό, με ένα τραγούδι από τον δίσκο της Ειρήνης, το “Never to be Found”. Έχουν ταιριάξει πάρα πολύ γιατί θεματολογικά είναι πάρα πολύ κοντά. Υπό μία έννοια μιλούν για το ίδιο αδιέξοδο ή τον φόβο που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο να κάνουμε μια σχέση και να την προχωρήσουμε. Υπάρχει η ανδρική οπτική απ’ τη μεριά μου κι ευτυχώς υπήρχε και η θηλυκή, ήδη καταγεγραμμένη, από την Ειρήνη. Είναι κάτι που το έχω χαρεί, όπως έχουμε μπλέξει ελληνικό και αγγλικό στίχο μαζί.

Music Corner: Έχετε κάποια άλλα επαγγελματικά σχέδια που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;
Απόστολος Ρίζος: Θα συνεχίσουμε να είμαστε «στο δρόμο», να παίζουμε και να κάνουμε εμφανίσεις. Αυτό το διάστημα ετοιμάζω τα καινούργια μου τραγούδια –κάποια μάλιστα έχω ήδη αρχίσει να τα παίζω και στις ζωντανές εμφανίσεις …α λα παλαιά!

Είχαμε επίσης μια αποκλειστική συνομιλία με τη γλυκύτατη Ειρήνη Σκυλακάκη:

Music Corner: Σε γνωρίσαμε μέσα από το τραγούδι σου, “In the Light”. Πώς σου φάνηκε όταν το πρωτοάκουσες στο ραδιόφωνο;
Ειρήνη Σκυλακάκη: Την πρώτη φορά η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε πάρα πολύ περίεργο! Ένιωσα σαν να μην το ‘χω ξανακούσει, σαν να είναι η πρώτη φορά. Ήταν πολύ ωραίο και ιδιαίτερο συναίσθημα και χαίρομαι που είναι αυτό το τραγούδι με το οποίο με γνώρισε ο κόσμος γιατί με εκφράζει.

Music Corner: Η συνεργασία σας απόψε με τον Απόστολο Ρίζο;
Ειρήνη Σκυλακάκη: Είναι πολύ ωραία! Ο Απόστολος είναι πολύ ζεστός άνθρωπος και χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσω.

Music Corner: Ονειρεύεσαι κάτι συγκεκριμένο για σένα σε σχέση με τη μουσική ή απλά θα αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν;
Ειρήνη Σκυλακάκη: Αυτό που συμβαίνει ονειρεύομαι, να παίζονται τα τραγούδια μου και να τα ακούει όποιος θέλει. Έπειτα, όπου θέλει ας πάει! Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ!

Music Corner: Αν δεν κάνω λάθος, στις 24/11 ανοίγεις τη συναυλία της Macy Gray στο Fuzz!
Ειρήνη Σκυλακάκη: Ναι, ναι, είμαι πολύ χαρούμενη! Γενικότερα, πάντως, επειδή σπουδάζω στην Αγγλία, είναι λίγο δύσκολο να κάνω πολλά σχέδια για εμφανίσεις. Έχω, επίσης το Σάββατο, το TEDx, όπου θα παίξουμε μερικά τραγούδια ακουστικά με τον Ευριπίδη Ζεμενίδη και τον Μιχάλη Καλκάνη. Μάλλον θα κάνουμε και κάποια συναυλία τα Χριστούγεννα, αλλά τα βήματα γίνονται σιγά σιγά…

Σε ό,τι αφορά στην παράσταση, η ατμόσφαιρα δημιουργείται προτού ακόμη αρχίσει η συναυλία, καθώς στο φόντο της σκηνής προβάλλονται φωτογραφίες μιας γυναίκας. Όπως μας πληροφορεί αργότερα ο Απόστολος Ρίζος, πρόκειται για το προσωπικό άλμπουμ της Φωφώς, μιας γυναίκας από την Αλεξάνδρεια, η οποία δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Κι όμως, αυτή η γυναίκα εικονογραφεί με τον πιο άμεσο τρόπο τα τραγούδια, ταξιδεύοντάς μας στον χρόνο.

Η πρέπουσα έναρξη γίνεται με τη «Μπαλάντα της Ιφιγένειας» της Χαρούλας Αλεξίου. Ο Απόστολος Ρίζος καλεί στη σκηνή την Ειρήνη Σκυλακάκη, η οποία, παρά το τρακ της, μάς άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι δυο τους ερμήνευσαν το δικό της “Never to be Found” μπλεγμένο με ένα καινούργιο τραγούδι του Ρίζου, που λέγεται «Το Σπίτι που Μεγάλωσες». Λίγο αργότερα, στην παρέα τους προστέθηκε και ο εξαιρετικός μουσικός και τραγουδοποιός Ευριπίδης Ζεμενίδης, ο οποίος είναι παραγωγός του δίσκου της Ειρήνης “The Wrong Direction”, και μαζί μάς είπαν από κει το “The Kid”.

Ο Απόστολος Ρίζος μένει πάλι μόνος στη σκηνή με τους τέσσερις εξαιρετικούς μουσικούς του -την «αντροπαρέα», όπως τους αποκαλεί- και μας χαρίζει μια συγκινητικότατη ερμηνεία του «Η Μέρα Εκείνη δεν θ’ αργήσει». Ακολουθούν «Η Νύχτα» της Αφροδίτης Μάνου που ταίριαξε με το νέο του τραγούδι «Κρύψου Μέρα», ενώ ο τραγουδοποιός μάς εντυπωσιάζει τόσο με τις επιλογές, όσο και με τις ερμηνείες του, οι οποίες ξεπέρασαν ακόμη και τις καλύτερες προσδοκίες μου. Σπάνιος ερμηνευτής, έχει τη δυνατότητα να «βυθίζεται» πλήρως μέσα σε κάθε τραγούδι, κάνοντάς το εντελώς δικό του. Χάρη στη δική του προσωπικότητα, στο πρόγραμμα συνυπάρχουν αρμονικά ετερόκλητα τραγούδια όπως η «Περιμπανού» του Χατζιδάκι, το «Μέτρησα» του Ζούδιαρη, «Το Σίδερο» του Κραουνάκη, «Στην Κ.» του Σιδηρόπουλου, «Οι Γκόμενες» του Μούτση, «Στις 16 Μάη Μήνα», η «Αχάριστη» του Τσιτσάνη, αλλά και οι πιο πρόσφατες «Μέλισσες» του Γιώργου Καζαντζή, που γνωρίσαμε με τη φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου. Δεν έλειψαν επίσης κομμάτια των Charles Aznavour, Leonard Cohen και Joan Baez, ενώ από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του προγράμματος, ήταν η ερμηνεία του Απόστολου στο «Νόστιμο Τρελό Μικρό μου» του Βαμβακάρη, συνοδεία φυσαρμόνικας.

Το δεύτερο μέρος της παράστασης, άνοιξε η Ειρήνη Σκυλακάκη με το υπέροχο “In the Light”, ωστόσο οι σπάνιες ερμηνευτικές στιγμές που μας πρόσφερε ο Απόστολος Ρίζος ήταν αυτές που έκαναν τη διαφορά: «Σιντάρτα» του Θάνου Μικρούτσικου, και πάλι Χατζιδάκις με το «Μανούλα μου», αλλά και το δικό του υπέροχο «Τί να Θυμηθώ».

Άμεσος και επικοινωνιακός, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός διακόπτει για λίγο τη ροή της βραδιάς για να μοιραστεί μαζί μας μια σκέψη: «Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας, μην ξεχνάτε την ομορφιά που υπάρχει μέσα μας!», τόνισε, επισφραγίζοντας την άποψή του με μια συγκλονιστική ερμηνεία στο «Πώς να Σωπάσω». Ακολούθησαν δύο εξίσου μοναδικές ερμηνείες του στη «Μαρκίζα» του Γιάννη Σπανού -την οποία αφιέρωσε στη μνήμη της Φωφώς- και την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου. Μάλιστα στο τέλος αυτού του τραγουδιού, έσπασε και μια χορδή απ’ την κιθάρα του! «Ευτυχώς έγινε στο τελευταίο τραγούδι», είπε ο Απόστολος χαμογελώντας για να ξεσηκώσει πλήθος χειροκροτημάτων και φωνών που τον καλούσαν πίσω στη σκηνή.

Δεν μας χάλασε το χατίρι – ίσα ίσα μας χάρισε μία ακόμη συγκλονιστική στιγμή, απ’ αυτές που νομίζω ότι δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε λέξεις. Απλά εγγράφονται στο συναίσθημα… Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ερμήνευσε μόνο με την κιθάρα και χωρίς μικρόφωνο το «Απ’ τα Κουμπάκια Ανάμεσα» του Νίκου Κυπουργού. Πραγματικά αξέχαστη ερμηνεία!

Το ανκόρ συνεχίστηκε με μια αφιέρωση στην κόρη του, τη «Γυάλινη Μικρή Κουκλίτσα», αλλά και την επιστροφή της Ειρήνης Σκυλακάκη στη σκηνή, με το “In The Light”. Αμέσως μετά, Απόστολος και Ειρήνη μας καληνύχτισαν τρυφερά, αλλά δυστυχώς οριστικά, με τη «Φυσαλίδα». Ευτυχώς που το «Καρέ της Ντάμας» έχει ακόμη δύο συναντήσεις, στις 29/11 με την Μαρία Παπαγεωργίου και στις 6/12 με τη Λίνα Νικολακοπούλου. Επισκεφθείτε το και δεν θα το μετανιώσετε!

Στο «Καρέ της Ντάμας» παίζουν οι εξαιρετικοί μουσικοί:

Κώστας Νικολόπουλος: κιθάρες
Παναγιώτης Τσεβάς: πιάνο, ακορντεόν
Γιάννης Πολυχρονάκης: μπάσο
Βαγγέλης Παρασκευαΐδης: βιμπράφωνο, drums

Την επιμέλεια των προβολών έχει η Τάμμυ Τσέκου.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here