6/4/2011
www.musiccorner.gr

Ο διεθνούς φήμης master του πιάνου Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει για μία και μοναδική βραδιά, τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στο Θέατρο Κάππα, το έργο του “Akroasis”.

Εμπνευσμένο από τη Βυζαντινή μουσική παράδοση και ειδικά από τους ύμνους που ψάλλονται τη Μεγάλη Εβδομάδα στις ορθόδοξες εκκλησίες , το έργο Akroasis απετέλεσε ουσιαστικά το πρώτο σόλο άλμπουμ του Βασίλη Τσαμπρόπουλου με το οποίο εγκαινιάστηκε και η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρία ECM Records, την εταιρία σύμβολο στο χώρο της σύγχρονης μουσικής.

Η μουσική του έργου Akroasis μεταμορφώθηκε σε ένα ποίημα που ξεδιπλώνεται  σε εννέα πιανιστικές εικόνες. Οι συνθέσεις μοιάζουν με ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που μέσα από μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα υποβάλλουν τον ακροατή και δημιουργούν κατάνυξη από τις πρώτες κιόλας μουσικές φράσεις. (London Times)

Το μουσικό ύφος είναι λιτό στο σύνολό του αλλά χαρακτηρίζεται από μία αφοπλιστική διαύγεια ύφους και τεχνοτροπίας. Εναρμονίζεται απόλυτα με την βαθύτερη ουσία των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας, περιγράφοντας με αφηγηματικό τρόπο όλη τη δραματουργία και την ένταση της αυθεντικής μορφής των τροπαρίων. Υπάρχει μια έντονη αίσθηση ισορροπίας ανάμεσα στο γνωστό άκουσμα και την σύγχρονη στυλιστικά πιανιστική ανάπλαση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Το πιάνο είναι συνοδοιπόρος και αφηγητής στην ουσία των γεγονότων. Παρακολουθεί τη μουσική ,σχολιάζει, παρεμβαίνει και μεταφράζει τις μελωδίες, τονίζοντας και σμιλεύοντας έντεχνα τη μορφή και τη διαχρονικότητα που τις χαρακτηρίζει.

Το έργο Akroasis δεν είναι μια απόπειρα αντικατάστασης η τροποποίησης των ύμνων στο ύφος, στο περιεχόμενο ή στον τρόπο εκτέλεσής τους μέσα στις εκκλησίες. Το Akroasis είναι μία καινούργια μουσική, που προσπαθεί ερμηνεύοντας τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας να φτιάξει το χώρο έτσι ώστε ο κάθε ακροατής να πλάσει τις δικές του εικόνες, τη δική του ιστορία και στο τέλος να βιώσει την προσωπική του κάθαρση…

Μία σπάνια πρόταση για τη νύχτα της Μεγάλης Δευτέρας από έναν πιανίστα και συνθέτη διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, στο Θέατρο Κάππα.

Γράφοντας αυτή τη μουσική …ένιωσα άνθρωπος …τόσο άνθρωπος που άρχισα να νιώθω ένα μικρό Θεό να γεννιέται μέσα μου…
Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Τιμές εισιτηρίων
20€, 15€ και 10€

Τηλεφωνική προπώληση
Υπηρεσία εισιτηρίων τηλ. 210 7234567

Θέατρο Κάππα
Κυψέλης 2, Αθήνα
τηλ. 210.8831068

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here