4/12/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Μαρίζα Παπαδημητρίου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Φτάνοντας στο Άνοδος Stage την περασμένη Πέμπτη, έβλεπες ήδη κόσμο να καταφθάνει για να απολαύσει τον Δημήτρη Μυστακίδη σε μία από τις τέσσερις ξεχωριστές εμφανίσεις του εκεί αυτόν τον χειμώνα! Μαζί του επί σκηνής, οι πολλά υποσχόμενοι μουσικοί και πρώην μαθητές του, Δημήτρης Παπάς και Γιώργος Τσαλαμπούνης, καθώς και η ερμηνεύτρια Ιφιγένεια Ιωάννου. Το πρόγραμμα κινήθηκε ακριβώς στον χαρακτήρα για τον οποίο προϊδεάζει ο υπότιτλος της αφίσας του live, “Τα ρεμπέτικα της κιθάρας”.

Πρόκειται για έναν μοναδικό μουσικάνθρωπο και, από αυτή τη μικρής διάρκειας συνάντηση που είχαμε με τον Δημήτρη Μυστακίδη, μου έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου σεμνού και αφοσιωμένου στο στόχο του: την καλλιτεχνική δημιουργία. Καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ήταν η συνεργασία του με τον Νίκο Παπάζογλου και, κυρίως, με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

mystakidis_live_2013_11_13

“Καλή ακρόαση! Καλά να περάσουμε…”. Με αυτά τα λόγια άνοιξε η μουσική βραδιά με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Μυστακίδη. Οι “Παρτίδες”, το “Μπίντα γιάλα”, το “Γιατί να με γελάσεις” και το πιο… απαγορευμένο “Γιανούσαινα”, ήταν μόνο μερικά από τα τραγούδια που ακούσαμε. Όπως κάθε Πέμπτη, μία φιλοξενούμενη βρέθηκε στο πλάι του. Αυτήν τη φορά ήταν η Φωτεινή Βελεσιώτου, με την οποία ερμήνευσαν μοναδικά τον “Πασατέμπο”, αλλά και την “Καλόγρια” και το “Το καφεδάκι” του Μανώλη Χιώτη. Τις επόμενες Πέμπτες ακολουθούν η Μελίνα Κανά, η Ματούλα Ζαμάνη και η Γιώτα Νέγκα, οι οποίες, πέρα από τη μοναδική φωνή τους, έχουν ως κοινό παρονομαστή, τη φιλία που τις συνδέει με το Δημήτρη Μυστακίδη.

mystakidis_live_2013_11_17_velesiotou

Στο live ακούσαμε ρεμπέτικα από αγαπημένους συνθέτες όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Μανώλης Χιώτης. Το μουσικό πρόγραμμα περιλάμβανε ωστόσο και άλλα ρεμπέτικα, που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, από δημιουργούς όπως ο Ιωσήφ Ριτσιάρδης, ο Αντώνης Νταλγκάς αλλά και ο, αγαπημένος του Δημήτρη Μυστακίδη, Κώστας Σκαρβέλης.

mystakidis_live_2013_11_15

Λίγο πριν από το live, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για λίγο με τον Δημήτρη Μυστακίδη.

MusicCorner: Βλέπουμε ότι στο πρόγραμμα θα υπάρχει μόνο ρεμπέτικο. Τί είναι αυτό που κάνει το ρεμπέτικο ένα ξεχωριστό είδος;
Δημήτρης Μυστακίδης: Ξεχωριστό είναι ούτως ή άλλως… Μουσικολογικά, είναι ένα είδος που δημιουργήθηκε από τη συνάντηση δύο πολιτισμών ουσιαστικά, των προσφύγων που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και των ανθρώπων που ζούσαν εδώ, στα αστικά κέντρα. Είναι ένα ανεξάρτητο είδος από μόνο του. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό για μένα, είναι η αμεσότητα που έχει στη μουσική και στο στίχο. Η αλήθεια που έχει.

MusicCorner: Ποιους συνθέτες θα ακούσουμε στο πρόγραμμα στο “Άνοδος Stage“; Υπάρχει κάποιος από αυτούς που είναι ο αγαπημένος σου;
Δημήτρης Μυστακίδης: Θα ακούσουμε Μάρκο, θα ακούσουμε Τούντα, Ριτσιάρδη. Θα ακούσουμε Περιστέρη, Σκαρβέλη, Καλδάρα. Έχει διάφορους… Ο αγαπημένος μου είναι ο Σκαρβέλης.

MusicCorner: Φωτεινή Βελεσιώτου, Μελίνα Κανά, Ματούλα Ζαμάνη, Γιώτα Νέγκα είναι οι τέσσερις φιλοξενούμενες στο πρόγραμμά σας και από τις πιο δυνατές σύγχρονες λαϊκές φωνές…
Δημήτρης Μυστακίδης: Δεν ξέρω αν είναι από τις πιο δυνατές λαϊκές φωνές, είναι από τις καλύτερές μου φίλες! (Γέλια). Αγαπημένες φίλες είναι! Εκτιμώ φυσικά και τη δουλειά τους, εννοείται, ως τραγουδίστριες, αλλά για μένα δεν παίζει κυρίαρχο ρόλο αυτό. Είναι φίλες μου και θέλαμε να παίξουμε παρέα!

mystakidis_live_2013_11_01

MusicCorner: Εκτός από μουσικός, είσαι και καθηγητής λαϊκής κιθάρας. Αγαπάς κάποια από τις δύο ιδιότητές σου περισσότερο;
Δημήτρης Μυστακίδης: Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω, τα θεωρώ και τα δυο το ίδιο. Ας πούμε, για μένα είναι μεγάλη χαρά που, τα παιδιά που παίζω μαζί τους εδώ, είναι μαθητές μου. Είναι μαθητές μου όλοι, και οι τρεις!

MusicCorner: Παρατηρείς να γίνεται γενικά μία στροφή του ενδιαφέροντος του κοινού από το κεντρικό πρόσωπο, τον ερμηνευτή, και στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, τους μουσικούς;
Δημήτρης Μυστακίδης: Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που αλλάζει γενικά. Είναι κάτι που αλλάζει πολύ ειδικά. Δηλαδή, είναι μερικές μπάντες και μερικοί καλλιτέχνες που έδωσαν χώρο στους μουσικούς τους και το πράγμα που χτίστηκε είχε την αποδοχή του κοινού. Δηλαδή, το κοινό αποδέχτηκε όχι μόνο τον headliner, τον πρωταγωνιστή, αλλά και όλους τους μουσικούς που υπάρχουν πάνω στη σκηνή! Αυτό το καταφέρνει κυρίως αυτός που ηγείται μίας ομάδας. Αυτός δίνει το χώρο στους υπόλοιπους να παίξουν. Και, κατά συνέπεια, γίνεται αυτό. Δεν αλλάζει δηλαδή γενικά, είναι ειδικά τα πράγματα.

MusicCorner: Για σένα, υπήρχε κάποιος που σου έδωσε το βήμα;
Δημήτρης Μυστακίδης: Φυσικά! Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

MusicCorner: Να πούμε τί άλλο κάνεις αυτόν τον καιρό;
Δημήτρης Μυστακίδης: Ναι… Κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ο καινούριος δίσκος. Είναι ένας δίσκος που έχω κάνει με τον Ευγένιο Βούλγαρη, που λέγεται “Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο”. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να επανεκδοθεί ένα προηγούμενο βιβλίο που είχα βγάλει που αφορά στη μέθοδο εκμάθησης του λαούτου. Και μέχρι τον Γενάρη, θα βγει και το βιβλίο για τη λαϊκή κιθάρα, που υποστηρίχθηκε μέσω κοινωνικής χρηματοδότησης, από το βίντεο που έκανε η Μαρίζα Παπαδημητρίου. Παίζω με τη Μελίνα Κανά και την Ελένη Τσαλιγοπούλου αυτόν τον καιρό. Παίζω επίσης με τις “Αψιλίες”, ένα άλλο μουσικό σχήμα που έχω, με τον Ευγένιο Βούλγαρη και τον Αποστόλη τον Τσαρδάκα.

MusicCorner: Υπάρχει χώρος για κάτι άλλο, πέρα από μουσική;
Δημήτρης Μυστακίδης: Όχι, δυστυχώς δεν υπάρχει! Έχω τρία παιδιά, θα έπρεπε να ‘χω κι άλλο χρόνο!

—————————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here