4/5/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Τον Δώρο Δημοσθένους τον εκτιμώ χρόνια ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. Χωρίς να έχω κάποια πιο προσωπική σχέση μαζί του, εκτιμώ όχι μόνο το ταλέντο και τη μουσική του παιδεία, αλλά και τον τρόπο που τα διαχειρίζεται. Με καταγωγή από Κύπρο (το νησί που εξάγει μελωδικές φωνές-Λογικό εφόσον εκεί έχουν απομείνει τα λιγοστά ψίγματα της Ερασμιακής προφοράς), πολλά χρόνια ζωντανών εμφανίσεων και ένα cd  μέχρις στιγμής με τον ωραίο τίτλο One for the Road αποφάσισε με τις εμφανίσεις του στον Πυρήνα να κλείσει τον κύκλο των jazz, swing, blues τραγουδιών και να ψάξει για νέα μουσικά μονοπάτια.

Στο τελευταίο του Σαββατόβραδο λοιπόν τον πετύχαμε κι εμείς εκεί και θα προσπαθήσω να καταγράψω κάτι από την μαγική πραγματικά αύρα της βραδιάς.

Φτάσαμε στον Πυρήνα στις 10 και μιλήσαμε μαζί του για λίγο, αμέσως μόλις τελείωσε το sound check, ακριβώς πριν βγεί στη σκηνή…

MusicCorner: Το μουσικό σου ύφος κινείται ανάμεσα σε swing, jazz, blues, rocknroll… Για ποιό λόγο αγαπάς τόσο αυτές τις μουσικές;
Δώρος Δημοσθένους: Μάλλον από νοσταλγία για το παρελθόν. Μου αρέσει να αντρέχω στην παιδική μου ηλικία και στα κομμάτια που αγάπησα μεγαλώνοντας. Αυτές οι περασμένες δεκαετίες έχουν μια μαγεία που δύσκολα τη συναντάς πλέον.

MusicCorner:Πιστεύεις πως όλα τα ωραία έχουν ειπωθεί; Δεν μένει τίποτα σε εμάς πια;
Δώρος Δημοσθένους: Σίγουρα αυτή η αθωότητα και η αύρα των τραγουδιών έχει χαθεί. Δεν ξέρω αν αισιοδοξώ για κάτι νέο, σίγουρα όμως πιστεύω πως θα αλλάξουν τα πράγματα. Και η αλλαγή δεν είναι πάντα κακή.

MusicCorner:Πως βλέπεις το γεγονός ότι πολλά νέα παιδιά επιλέγουν να αυτοπροβληθούν μέσα από talent shows;
Δώρος Δημοσθένους: Δεν τα κακίζω, αλλά προσωπικά δεν εκτιμώ τον «εύκολο» δρόμο. Θεωρώ ότι με την τριβή αποκτάς εμπειρία και κάποια αξία.

MusicCorner:Έχεις συνεργαστεί πολύ με το Λουκιανό Κηλαηδόνη. Μάλιστα σου αρέσουν πολύ όπως συχνά λες κάποια από τα τραγούδια του.
Δώρος Δημοσθένους: Πράγματι με επηρέασε βαθιά η συνεργασία με τον Λουκιανό. Μου έδειξε το δρόμο για παλιές αγαπημένες μουσικές και των δυό μας. Κέρδισα πολλά από τη συνεργασία μας και τα ακούσματά του.

MusicCorner:Έχεις βγάλει ένα υπέροχο κομμάτι ως demo, το Ταξίδι στον Ωκεανό (http://www.youtube.com/watch?v=fA-XRB92TUs) του Νεοκλή Νεοφυτίδη. Έχεις σχέδια για καινούρια δισκογραφική δουλειά;
Δώρος Δημοσθένους: Θα ήθελα να κλείσω τον κύκλο με τα swing και τις παλιές αγαπημένες μουσικές με ένα cd, αλλά με ενδιαφέρει να βγει μια σωστή και ολοκληρωμένη δουλειά, χωρίς το άγχος του χρόνου.

Και με αυτή την τελευταία φράση …φυγαδευτήκαμε στην κυριολεξία από το καμαρίνι και πήγαμε στις θέσεις μας ενώ ο Δώρος βγήκε στη σκηνή. Και έτσι, λίγο μετά τις 10.30 ξεκίνησε ένα πολύωρο πρόγραμμα που τελείωσε μετά τις 2, με πολλά τραγούδια από τον Δώρο αλλά και από guests-φίλους του όπως οι αδελφές Βουγιουκλή ή ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και ο Κώστας Νικολόπουλος. Η λίστα δε σταματά καθώς ο Πυρήνας ήταν κατάμεστος από γνωστούς και άγνωστους φίλους/fans του Δώρου, ο οποίος, σε μεγάλα κέφια ερμήνευσε από Σινάτρα μέχρι Κούρτ Βάιλ και φυσικά Λουκιανό!

Ο Δώρος με μια σφιχτοδεμένη μπάντα, με εξέχουσα φυσιογνωμία τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο, αυτοσχεδιάζοντας διαρκώς και υπακούοντας στις επιταγές του κοινού, ερμήνευσε για μας μοναδικά τραγούδια. Στο πρώτο μέρος του αυθόρμητου προγράμματος ενδεικτικά αναφέρω ότι ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα “fly me to the moon”, “boulevard of broken dreams”, το ευρηματικό “οι Ιππόται (γίναν πόται)”, “θα θελα να ‘μουνα εκείνη που αγαπάς”, “ότι κι αν πω δε σε ξεχνώ”, “που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει”, “το τρακτέρ” του Λουκιανού και άλλα πολλά… Και φυσικά από μια τέτοια βραδία δε θα μπορούσε να λείπει η “Νύχτα καταστροφής”.

Στο δεύτερο μέρος κινηθήκαμε σε πιο rock ‘n’ roll ρυθμούς και ακούσαμε μεταξύ άλλων τα “Blue suede shoes”, “all my lovin'”, “pretty woman”. Από κάποιο σημείο και μετά έπαψα να καταγράφω και παρασύρθηκα κι εγώ από το κλίμα της βραδιάς!

Ο Δώρος μετά το επίσημο «τέλος» της παράστασης, καλούσε στη σκηνή έναν-έναν τους φίλους του να πούν από ένα κομμάτι, είτε μόνοι τους, είτε συνοδεία του Δώρου. Από τα παραδοσιακά ελληνικά, τραγουδισμένα με το μοναδικό τρόπο των αδελφών Βουγιουκλή, μέχρι παραδοσιακά Κυπριακά a capella!

Και η βραδιά δεν έλεγε να τελειώσει… Ευχαριστούμε Δώρο γι’ αυτό το αυτοσχέδιο πάρτυ! Θα τα ξαναπόυμε σίγουρα!

——————-

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την τοσο ποιοτικη βραδυα που μας προσφερατε!!! ΟΛΟΙ σας εξαιρετικοι σολιστες!!! κι’ολοι μαζι μια καλα συγκροτημενη ορχηστρα… Ο Δωρος φυσικα ναναι υπεροχα σωστος -οπως παντα, ο Νεοκλης να γινεται ενα με το πιανο του, ο χαμογελαστος Σουηδος ντραμιστας, ο ξεχωριστος Τζαβαρας, το αισθησιακο σαξοφωνο και ολοι μαζι να μας απογειωνουν… Συγχαρητηρια!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here