“Η αγάπη είναι παντού και είναι τώρα…”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Μάριελ Μπόμπα
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
Music Corner – 15/4/2013
 

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές, τις οποίες όλοι, περισσότερο ή λιγότερο βιώνουμε μέσα στην καθημερινότητά μας. Η αλήθεια είναι πως η επικαιρότητα δεν μας δίνει τροφή για να δούμε με καλό μάτι τις αλλαγές αυτές. Όμως, όταν μια αλλαγή αφορά ένα μουσικό συγκρότημα, τα δεδομένα αλλάζουν και μιλάμε όχι για μια απλή αλλαγή, αλλά για ανανέωση και αναζωογόνηση…

Ο Λευτέρης Πλιάτσικας, από τους Όναρ, μας παρουσιάζει το ανανεωμένο πλέον συγκρότημα και μας μιλά για την εμπειρία του στη μέχρι τώρα πορεία του με την μπάντα. Μια συνέντευξη γεμάτη από τη χαρά και την αγωνία του «καινούριου», που μας προϊδέασε για πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές εξελίξεις!

Music Corner: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πότε και πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Η πρώτη επαφή με τη μουσική έγινε στα εφηβικά μου χρόνια. Οι πρώτες σκέψεις τα πρώτα στιχάκια. Νομίζω πως πρέπει να ήμουν γύρω στα 16 με 17, όταν ανακάλυψα πως είχα μια ανησυχία πάνω σε αυτό και συνειδητοποίησα ότι μου άρεσε.

Music Corner: Δεν ήσουν δηλαδή από τα παιδιά, τα οποία ξεκινούν στο ωδείο από μικρή ηλικία…
Λευτέρης Πλιάτσικας: Όχι είμαι αυτοδίδακτος. Η ανάγκη μου να παίξω τραγούδια καλλιτεχνών που αγαπούσα τότε, με έκανε σιγά σιγά να αρχίσω να «γρατζουνάω», να μαθαίνω νότες και ακόρντα. Σαν μια αυθόρμητη ανάγκη, που με έκανε να καταπιαστώ τελικά με αυτό.

Music Corner: Και πώς προέκυψε το να ασχολείσαι τελικά επαγγελματικά με τη μουσική;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Βασικά δε θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία και αυτό το λέω, γιατί τόσο όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική, όσο και στη συνέχεια με τη δημιουργία των Όναρ, τα πράγματα ήταν μέσα μου ρομαντικά και ερασιτεχνικά. Μια διέξοδος από τις εντάσεις και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η μουσική είναι ένας τρόπος να διοχετεύσεις την ενέργειά σου και να δημιουργήσεις. Μάλιστα, το πιο ενδιαφέρον για εμένα είναι το να δημιουργήσεις μέσα από μια ομάδα ανθρώπων, καθένας από τους οποίους είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του αντιλήψεις και τις δικές του επιρροές.

Music Corner: Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία σου στη μέχρι τώρα πορεία των Όναρ και τη συνεργασία σου με τα παιδιά που πέρασαν από το συγκρότημα;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Ήταν πραγματικά αναζωογονητική για εμένα η συναναστροφή μου με τους μουσικούς που πέρασαν κατά καιρούς από την μπάντα, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό για κάθε συγκρότημα ανανεώνονται και αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων. Εγώ παραμένω βέβαια ως σταθερό μέλος της (γέλια), ενώ καθοριστική για την πορεία της ήταν τόσα χρόνια η Πένυ Ραμαντάνη, με την οποία δημιουργήσαμε και ταξιδέψαμε, βγάζοντας και οι δύο πολύ σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας στην μπάντα.

Music Corner: Ποια είναι η σύσταση του ανανεωμένου πλέον συγκροτήματος και τι περιμένουμε να δούμε από αυτό;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Με την κυκλοφορία του καινούριου τραγουδιού «Η αγάπη είναι παντού και είναι τώρα», αποφασίσαμε από κοινού με την Πένυ να χωρίσουν οι δρόμοι μας καλλιτεχνικά, για αυτό και όπως θα δείτε, ερμηνευτικά είμαι μόνος μου σε αυτή τη δουλειά. Εγώ είχα την ανάγκη να συνεχίσω και να δημιουργήσω μέσα στο συγκρότημα, ενώ η Πένυ είχε αντίστοιχα την ανάγκη να ακολουθήσει μια διαφορετική μουσική πορεία, ενώ ασχολείται και με άλλα πράγματα, όπως η συγγραφή. Θεωρώ ότι, όπως κάθε αλλαγή έτσι και αυτή θα είναι αναζωογονητική και για τους δύο.

Αισθάνομαι πολύ όμορφα στη νέα ομάδα που έχουμε δημιουργήσει. Κάποια από τα παλιά τραγούδια τα έχουμε διασκευάσει με έναν καινούριο τρόπο, ενώ ο καθένας από τα καινούρια παιδιά έχει δώσει το δικό του στίγμα. Στα τύμπανα θα είναι ο Νίκος Παγώνης, στην ηλεκτρική κιθάρα ο Διονύσης Κωνσταντινίδης, στο μπάσο η Κική Κριμιζά και στα πλήκτρα ο Θοδωρής Ξενάκης.

Είχα επίσης την τύχη να συνεργαστώ με τη Λαμπρινή Καρακώστα, η οποία συμμετέχει στα φωνητικά στο καινούριο τραγούδι, αλλά και στις ζωντανές εμφανίσεις μας. Είναι εξαιρετική μουσικός και έχει δώσει στα τραγούδια ένα ιδιαίτερο, πιο παραδοσιακό χρώμα με διάφορα μουσικά όργανα που παίζει όπως η μελόντικα το μεταλλόφωνο ή ο μπαγλαμάς. Θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο αντιπροσωπεύει τόσο εκείνη, όσο και το συγκρότημα.

Music Corner: Τι μουσική άκουγες στην εφηβεία σου;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Κατά διαστήματα άκουγα διαφορετική μουσική. Θυμάμαι πως ένα διάστημα είχα επηρεαστεί από τους αδελφούς Κατσιμίχα, το Σαββόπουλο, το Σιδηρόπουλο. Από την ξένη μουσική σκηνή μου άρεσαν πολύ οι Pink Floyd, οι Rolling Stones, οι U2… Γενικότερα, όπως και σήμερα άκουγα πολλά και διαφορετικά πράγματα. Ίσως φανεί παράξενο, αλλά κάποιες στιγμές έχω την ανάγκη να ακούσω και λαϊκή μουσική. Μεγαλώσαμε σε λαϊκές γειτονιές, όπου μπορεί να ακούγαμε έναν δίσκο με ροκ μουσική και βγαίνοντας από το σπίτι, στους δρόμους να ακούγαμε ήχους διαφορετικούς, όπως Καζαντζίδη. Διαφορετικά ακούσματα  που μας πλησίασαν και επηρέασαν εμάς, αλλά και τη μουσική μας στη συνέχεια. Είναι κάτι, το οποίο φαίνεται πιστεύω μέσα στα τραγούδια μας, καθώς έχουν πολλά και διαφορετικά στοιχεία, ακόμη και παραδοσιακά.

Music Corner: Βλέπουμε πως όλο και περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες, έχουν στραφεί στον αγγλόφωνο στίχο. Σκέφτηκες ποτέ να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο;
Λευτέρης Πλιάτσικας: H αλήθεια είναι πως είχαμε σκεφτεί και με την Πένυ να κάνουμε κάποια πράγματα, αλλά τελικά δεν μας εξέφραζε κάτι τέτοιο. Η ελληνική γλώσσα είναι πάρα πολύ πλούσια. Θεωρώ πως δεν μπορείς να εκφράσεις σε άλλη γλώσσα, όλα αυτά που θα εκφράσεις χρησιμοποιώντας την μητρική σου. Νιώθω πως δε γίνεται αλλιώς, πως θα μείνει κάτι μισό. Τώρα βέβαια νεότερες γενιές καλλιτεχνών επιλέγουν την αγγλική γλώσσα. Ίσως είναι και θέμα νοοτροπίας και ότι έχουν μάθει να τη χρησιμοποιούν καλύτερα.

Music Corner: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας single «Η αγάπη είναι παντού και είναι τώρα». Προτιμάς πλέον αυτόν τον τρόπο, την κυκλοφορία δηλαδή μεμονωμένων κομματιών ή τον πιο «παραδοσιακό», τη δημιουργία ενός άλμπουμ;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να βγάζουμε ένα ένα τραγούδι, να δίνουμε δηλαδή μια έμφαση σε κάθε κομμάτι. Να ετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο, ούτως ώστε να είναι έτοιμο το ίδιο το κομμάτι, αλλά και εμείς, για να μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε. Πολλές φορές παρατηρούσαμε πως στο πλαίσιο των δίσκων που είχαμε κάνει, χάναμε τραγούδια, γιατί με την πίεση του χρόνου μπορεί να μην τα «αναπτύσσαμε» στο βαθμό που θέλαμε. Εκτός αυτού βέβαια, πιστεύω πως στην εποχή μας δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μπει κανείς στη διαδικασία να κυκλοφορήσει ένα δίσκο.

Music Corner: Έχεις σκεφτεί ποτέ τον εαυτό σου εκτός μπάντας, σε μία πιθανώς σόλο πορεία;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Δεν έχω σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να το φανταστώ. Δεν μου έχει έρθει μάλλον η ανάγκη να μείνω μόνος μου. Μου αρέσει μέσω της μουσικής να επικοινωνώ με ανθρώπους και να αισθάνομαι πως είμαστε μια παρέα που φτιάχνουμε κάτι μαζί και στη συνέχεια το προτείνουμε. Στο μέλλον ίσως να μην έχω αυτή την ανάγκη, αυτό βέβαια δεν μπορώ να το ξέρω (γέλια).

Music Corner: Συχνά στη μουσική του συγκροτήματος αποφαίνεται και κάποιος πολιτικός προβληματισμός. Καλύπτεις λοιπόν μέσω της τέχνης, μέσω της μουσικής την ανάγκη σου για πολιτική έκφραση; Πως βιώνεις γενικότερα όσα συμβαίνουν γύρω μας τα τελευταία χρόνια;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Ειδικά στις μέρες μας, έχω καταλήξει, πως ο καθένας μας πρέπει να κάνει την επανάστασή του. Μέσα από όσα μας συμβαίνουν πρέπει να γίνουμε πιο ώριμοι και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε γενικότερα, θέτοντας πιο σωστές βάσεις. Είναι κάτι σαν ντόμινο. Αν δεν έχουν όλα τα μέλη γερά θεμέλια, το ένα θα παρασύρει το άλλο. Πιστεύω πως όλο αυτό που συμβαίνει πρέπει να το δούμε και ως μια ευκαιρία να επανακτήσουμε χαμένες αξίες. Τα υλικά αγαθά μπορεί να μας τα αρπάξει κάποιος, τις αξίες όμως όχι!

Music Corner: Στη μέχρι τώρα πορεία σου ως καλλιτέχνης, ποια στιγμή θα ξεχώριζες σαν μια αξέχαστη και αγαπημένη ανάμνηση;
 Λευτέρης Πλιάτσικας: Ένιωσα πολύ παράξενα την πρώτη φορά που άκουσα τα τραγούδια μας στο ραδιόφωνο. Ήταν πραγματικά πολύ συγκινητική στιγμή. Θυμάμαι πως ήμουν στο αυτοκίνητο και ξέχασα που πήγαινα! (γέλια)

Music Corner: Η πορεία σου σε κάνει να αισθάνεσαι κάποια πληρότητα; Υπάρχει κάτι, που θα ήθελες και δεν έχεις ακόμη εκπληρώσει;
Λεύτερης Πλιάτσικας: Όχι, δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι πληρότητα. Κάθε μέρα που περνάει ανακαλύπτω καινούρια πράγματα στον εαυτό μου, ακούω καινούρια πράγματα και δημιουργείται συνεχώς, ακόμη και μέσα από μικρά καθημερινά πράγματα η ανάγκη για νέα δημιουργία. Αυτό το πράγμα δε σταματάει, νομίζω πως αν σταματήσει, θα σταματήσει ταυτόχρονα και η μουσική.

Μusic Corner: Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης από τους νεότερους, τον οποίο ξεχωρίζεις;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Εντυπωσιάστηκα όταν άκουσα για πρώτη φορά κάποια από τα τραγούδια της Monika. Οι ενορχηστρώσεις τους είναι πραγματικά εξαιρετικές!

Music Corner: Αν σου ζητούσαν να επιλέξεις μία από τις συνεργασίες του συγκροτήματος, ποια θα ήταν αυτή;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Έχουμε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και κάθε μια από αυτές τις συνεργασίες έχει ξεχωριστή σημασία. Χαρακτηριστικά μπορώ να αναφέρω μια από τις πρώτες συνεργασίες με την Teresa Salgueiro, με την οποία μελοποιήσαμε την “Μπαλάντα του νερού της θάλασσας”. Μάλιστα εκείνη απήγγειλε το ποίημα του Λόρκα στη γλώσσα του ποιητή και όταν τέλειωσε την απαγγελία, μας εξομολογήθηκε πως αισθάνθηκε σαν να διάβαζε ένα παραμύθι στην κόρη της…

Music Corner: Πότε θα αρχίσουν οι εμφανίσεις του ανανεωμένου πλέον συγκροτήματος;
Λευτέρης Πλιάτσικας: Ξεκινήσαμε ήδη την Παρασκευή στις 12 Απριλίου, στη μουσική σκηνή Antart στη Γλυφάδα με καλεσμένους δύο πολύ αγαπημένους φίλους, την Ευρυδίκη και τον Δημήτρη Κοργιαλά και συνεχίζουμε την ερχόμενη Παρασκευή στις 19 του μήνα, με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Νίκο Καλλίνη από το συγκρότημα «Εκείνος κι εκείνος».

——————-


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here