12/4/2013
Γράφει η Ελένη Γιαννάτου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr
(Χορηγός  Επικοινωνίας)

Τρίτη βράδυ και καθώς κατηφορίζω την οδό Τριπτολέμου στο Γκάζι για να φτάσω στο Socialista, σκέφτομαι ότι ήμουν στο σχολείο όταν άκουσα για πρώτη φορά τον Μίλτο Πασχαλίδη! Ήταν κάπου στο 1995 όταν έπεσε στα χέρια μου ένα CD – μεγάλο γεγονός για την εποχή – με τίτλο «Παραμύθι με λυπημένο τέλος». Ακούγοντας το συνειδητοποίησα ότι τα τραγούδια του Μίλτου έμοιαζαν με αληθινές ιστορίες  με αρχή, μέση και τέλος, κάτι σαν τα παραμύθια της γιαγιάς μας δηλαδή, «ντυμένα» με μια μουσική ιδιαίτερη. Είχα καιρό να ακούσω κάτι ανάλογο, ίσως από την εποχή των Κατσιμιχαίων και για αυτό το «Παραμύθι» αυτό χαράχτηκε στη μνήμη μου παρά το «λυπημένο τέλος» του…

Φτάνοντας στο μαγαζί λίγο πριν τις 22:00, όπως είχα υποσχεθεί στον φωτογράφο μας Μάριο Γκούβα, μισή ώρα νωρίτερα σχεδόν από την έναρξη του προγράμματος, συνειδητοποίησα ότι το Socialista ήταν ήδη γεμάτο από κόσμο που περίμενε τη πρώτη από τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του Μίλτου Πασχαλίδη! Καθώς  παρατηρούσα καλύτερα όσους ήταν ήδη μέσα και όσους έμπαιναν συνεχώς, μπορούσα να διακρίνω δυο, ίσως και τρεις γενιές ανθρώπων που ήρθαν για να ακούσουν τα όσα έχει να πει και να τραγουδήσει ο Μίλτος. Ο ίδιος άλλωστε με 20 και πλέον χρόνια στη μουσική σκηνή έχει αποκτήσει πιστούς φίλους και «συνοδοιπόρους» .

Δε περνούν 5 λεπτά και φτάνει τόσο ο Μάριος και μετά από λίγο και ο Μίλτος. Μας έχει υποσχεθεί άλλωστε ότι θα μας πει δυο λόγια πριν αρχίσει το πρόγραμμα και πρόθυμα το πράττει.

Music Corner: Σας βρίσκουμε στο Socialista. Μέχρι πότε θα εμφανίζεστε εδώ;
Μίλτος Πασχαλίδης: Θα εμφανίζομαι για τις επόμενες Τρίτες μέχρι τέλος Απριλίου τουλάχιστον και μετά βλέπουμε, αν υπάρχει κόσμος και έχουμε αντοχή θα εμφανιστούμε και μετά το Πάσχα.

Music Corner:  Με τι διάθεση ξεκινάτε τις εμφανίσεις αυτές σε μια εποχή τόσο δύσκολη όσο η σημερινή;
Μίλτος Πασχαλίδης: Η διάθεση μου είναι απολύτως «επιθετική», με την έννοια ότι αν εμείς που είμαστε προνομιούχοι, δηλαδή εργαζόμαστε, μπορούμε και τραγουδάμε και μοιραζόμαστε τα τραγούδια μας με τον κόσμο που έρχεται να μας ακούσει, αν εμείς επαναλαμβάνω «πέσουμε», τι να πούνε τότε αυτοί που είναι άνεργοι, απολυμένοι, δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ; Αυτοί που βιώνουν στην πραγματικότητα έναν πόλεμο και δεν έχουν αντιληφθεί ποιος είναι ο εχθρός. Υπάρχει κόσμος που πραγματικά είναι σε εξαιρετικά δυσχερή μοίρα, υπό αυτή την έννοια λοιπόν εμείς είμαστε προνομιούχοι, είμαστε εδώ, είμαστε όρθιοι και θα τραγουδάμε παρέα με τον κόσμο.

Music Corner:  Πιστεύετε ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως διέξοδος στις μέρες μας;
Μίλτος Πασχαλίδης: Για μένα η τέχνη είναι διέξοδος με την έννοια της έκφρασης, με άλλα λόγια τα τραγούδια με γλυτώνουν από τον ψυχίατρο! Αν τώρα για μια μερίδα του κόσμου που μας αγαπάει και αγαπάει τα τραγούδια μας, αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως διέξοδος για αυτούς, είτε με τον παρηγορητικό τους ρόλο είτε με τον «εμπρηστικό» τους ρόλο κάποιες φορές, είτε με τον ενθαρρυντικό τους ρόλο, τόσο το καλύτερο…

Music Corner:  Από την εποχή των «Χαΐνηδων», τότε που ακόμα ήσασταν φοιτητής στην Κρήτη, μέχρι σήμερα, τι έχει αλλάξει στη μουσική σκηνή;
Μίλτος Πασχαλίδης: Έχουν αλλάξει πολλά. Το μείζον που έχει αλλάξει είναι ότι η γενιά των τραγουδοποιών μετά από εμάς, μετά από τη δική μου γενιά, δηλαδή τον Θηβαίο, τον Αλκίνοο, τον Δεληβοριά, εμένα, τον Λειβαδά λίγο αργότερα και άλλους, δεν έχει γίνει ακόμη γενιά, δεν έχει γίνει ομάδα. Τους περιμένω. Περιμένω, εκτός από τον Χαρούλη και τη Μποφίλιου που παίζουν μαζί κατά καιρούς και τους υπόλοιπους να παίξουν μαζί, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, τον Μαραβέγια, τον Πάνο Μουζουράκη και άλλα νέα παιδιά που ξεχνάω. Είναι 8-10 παιδιά από αυτά που είναι τραγουδιστές, τραγουδοποιοί και performer πολύ καλοί. Περιμένω να συστήσουν ομάδα, όταν σκέφτεσαι δηλαδή τον ένα να σκέφτεσαι και τους υπόλοιπους. Κατά τα άλλα αυτό που παραμένει ίδιο στη μουσική σκηνή είναι ότι ο Bruce Springsteen εξακολουθεί να βγάζει σπουδαία album!

Music Corner: Πριν από λίγες μέρες σας είδαμε σε ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Τι είναι αυτό που σας συνδέει με τους στίχους του ποιητή και τι νομίζετε ότι κάνει τα τραγούδια που βασίστηκαν στην ποίηση του διαχρονικά;
Μίλτος Πασχαλίδης: Το αφιέρωμα αυτό το είχαν οργανώσει μια ομάδα σπουδαίων μουσικών, ο Ακης Κατσουπάκης, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και οι λοιπές «δημοκρατικές δυνάμεις» … Εγώ συμμετείχα ως τραγουδιστής. Η ποίηση γενικά είναι το αντίδοτο στην κατάθλιψη. Οι ωραίες αφηγήσεις είναι «στέγη και τροφή» για μένα. Για τον Καββαδία όμως είναι πιο αρμόδιος να μιλήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος έχει συνδέσει το έργο του με αυτό του ποιητή. Εγώ αγαπώ το έργο του Καββαδία, όπως αγαπώ και τις περισσότερες από τις μελοποιήσεις του Θάνου.

Music Corner: Πείτε μας δυο λόγια για τη τελευταία σας δισκογραφική δουλειά «Ξένοι Σ’ Ένα Τόπο Που Αλλάζει», που κυκλοφόρησε πριν από περίπου ένα χρόνο.
Μίλτος Πασχαλίδης:  Αυτή είναι μια δουλειά από κοινού με τον Οδυσσέα Ιωάννου, ο οποίος έχει υπογράψει την πλειονότητα των στίχων, εγώ έχω γράψει τις μουσικές. Είναι μια εργασία που την καταθέσαμε με πολύ αγάπη και οι δυο, καταρχήν αγάπη μεταξύ μας γιατί είμαστε φίλοι 18 χρόνια. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν είχε έρθει η στιγμή να γράψουμε έναν κοινό δίσκο ολόκληρο, γιατί μέχρι τότε είχαμε γράψει μόνο τραγούδια. Δεν θέλαμε φυσικά να είμαστε τόσο προφητικοί με τον τίτλο. Όταν βγήκε ο δίσκος πέρσι τέτοια εποχή θα έλεγα ότι ήμασταν λιγότερο «ξένοι» μεταξύ μας και ο τόπος αυτός άλλαζε λιγότερο ραγδαία. Τώρα είμαστε ακόμη πιο ξένοι σε αυτόν τον τόπο…

Music Corner: Μέσα από τα τραγούδια σας γενικά θέλετε να περάσετε ένα μήνυμα στο κοινό;
Μίλτος Πασχαλίδης: Όχι. Δε μου έχει περάσει ούτε στιγμή από το μυαλό. Το μήνυμα είμαστε εμείς οι ίδιοι και όχι τα τραγούδια μας, αυτά είναι αφηγήσεις-ιστορίες. Τα τραγούδια πολλές φορές είναι καλό να μοιάζουν με στρείδια, να θέλουν μια δυσκολία να τα «ανοίξεις». Δε χρειάζεται να έχουν πάντα ένα μήνυμα. Τουλάχιστον εγώ όταν γράφω τραγούδια δε έχω κάτι τέτοιο στο μυαλό μου, αν όμως εκπέμπουν κάποιο μήνυμα καλό θα ήταν ο αποδέκτης να μου το πει και εμένα. Αλήθεια, θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η συζήτηση.

Music Corner: Ποιο τραγούδι ή στίχος σας πιστεύετε ότι αντικατοπτρίζει καλύτερα το κλίμα των καιρών;
Μίλτος Πασχαλίδης: Αυτή είναι αλήθεια μια …προβοκατόρικη ερώτηση με την έννοια ότι δε θυμάμαι όλα τα τραγούδια που έχω γράψει ή όλους τους στίχους μου ή τους στίχους που έχω μελοποιήσει! Το πρώτο όμως που μου έρχεται στο μυαλό είναι η φράση του Άλκη Αλκαίου στο «Αγύριστο κεφάλι» … “δεν είναι εδώ Βαλκάνια, σου το ’πα , εδώ είναι παίξε γέλασε και σώπα” …

Music Corner: Τέλος, πείτε μας αν ετοιμάζετε κάποιες εμφανίσεις για το καλοκαίρι.
Μίλτος Πασχαλίδης:  Κοιτάξτε, αν είμαι γερός, υγιής και η Ελλάδα υπάρχει με ένα τρόπο όπως τη ξέρουμε ακόμα, ναι. Αλλά το καλοκαίρι είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Θα κάνω συναυλίες πάντως, έτσι αισιοδοξώ. Προς το παρόν είμαι προσηλωμένος στις εμφανίσεις μου στο Sοcialista και σε κάποιες άλλες 8-10 εμφανίσεις που απομένουν από την περιοδεία μου τα Σαββατοκύριακα στην επαρχία.

Music Corner: Να μην σας καθυστερώ άλλο. Σας ευχαριστώ πολύ!
Μίλτος Πασχαλίδης: Και εγώ ευχαριστώ!

Χωρίς να το καταλάβουμε η ώρα είχε φτάσει σχεδόν 23.00 και όλοι περίμεναν τον Μίλτο Πασχαλίδη να ανέβει στη σκηνή και φυσικά αυτός δε τους χάλασε το χατίρι. Μαζί με τη μπάντα του ξεκίνησαν να παίζουν νότες γνώριμες και μονομιάς όλο το μαγαζί άρχισε να τραγουδά τις «Βυθισμένες Άγκυρες» με ένα τόνο φωνής τόσο δυναμικό όσο και του ίδιου του καλλιτέχνη. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο ίδιο ρυθμό . «Από παιδί θυμάμαι προσπαθώ να κλέψω το γλυκό μέσα απ’ το βάζο…», «Μου λες κουράστηκες δεν θες να περιμένεις…», «Ηράκλειο-Καλαμάτα και βύσσινο γλυκό…», οι στίχοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο και ακούγονται σαν από ένα στόμα και μια φωνή!

Λίγο αργότερα η Μιρέλα Πάχου μας καλωσόρισε με το ακορντεόν της και αφού μας χάρισε κάποιες αξιόλογες δικές της ερμηνείες, συνόδευσε τον Μίλτο στους δικούς του ρυθμούς.  Η «Πηνελόπη», τα «Μπλουζ της Άγριας Νιότης», οι «Κακές συνήθειες», «Σαν των ματιών σου τις βαφές, «Φωτιά μου…», «Με μια καμήλα στους Δελφούς», «Της λήθης το πηγάδι», «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος», είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια τα οποία ακούσαμε και σιγοτραγουδήσαμε στο πρώτο μέρος της βραδιάς, το οποίο λίγο πριν από τη λήξη του εμπεριείχε και μια ωραία έκπληξη. Ήταν η στιγμή που ο Μίλτος Πασχαλίδης φώναξε στη σκηνή τον Tenorman από τους Opera Chaotique να τραγουδήσουν ένα κομμάτι μαζί!

Μετά από ένα δεκάλεπτο διάλειμμα και ενώ η ώρα είχε πάει περίπου 1.00, άρχισε το δεύτερο μέρος του προγράμματος όπου ο Μίλτος δήλωσε ευθαρσώς ότι θα ξανατραγουδήσει τις «Βυθισμένες άγκυρες» για να τις «ευχαριστηθεί», όπως χαρακτηριστικά είπε, μια που στο πρώτο μέρος όταν τις ερμήνευσε είχε κάποια προβλήματα με τον ήχο που μετά λύθηκαν. Συνέχισε το ίδιο «επιθετικά»  να μας λέει ότι «Στα χέρια σου αφήνω το τιμόνι κι η πιο μεγάλη νύχτα ξημερώνει». Ακολούθησαν ο «Ακροβάτης» , «Οι ντομάτες»,  η «Σκυλίσια Μέρα» , «Άγγελος με τους Αγγέλους», οι «Βαριές Κουβέντες» από τον τελευταίο του δίσκο και άλλα πολλά αγαπημένα κομμάτια. Η βραδιά συνέχισε αφιερωμένη εξ ολοκλήρου από τον ίδιο σε τραγούδια-συνεργασίες του με αγαπημένους φίλους και άλλα γραμμένα από μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς και ερμηνευμένα από φωνές σπάνιες, όπως του Δημήτρη Μητροπάνου, του Χρήστου Θηβαίου, του Τζίμη Πανούση και άλλων. «Αγύριστο κεφάλι» , «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» , οι «Θάλασσες»,  ο «Νεοέλληνας» είναι μόνο μερικά από αυτά.

Λίγο μετά τις 2.00 και αφού παρουσίασε για άλλη μια φορά τη παρέα των μουσικών που τον συνοδεύουν, τη Μιρέλα Πάχου στο ακορντεόν, το Δημήτρη Σινογιάννη στην ηλεκτρική κιθάρα, το Δημήτρη Μουτάφη στο μπάσο και το Γιώργο Χατζή στα τύμπανα, ο Μίλτος Πασχαλίδης μας καληνύχτισε με ένα τρόπο οικείο και απλό, όπως κάνει ένας «δικός μας» άνθρωπος, ένας συνήθης γνώριμος που πρόκειται να δούμε πάλι πολύ σύντομα…!

——————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πάρα πολύ ωραία συνέντευξη και εξαίρετη παρουσίαση της συναυλίας στο Socialista! Μπράβο σας!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here