7/6/2011
www.musiccorner.gr

“Rue Lepsius
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΨΑΛΗ

13 IOYNIOY : ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑSayed Darwish Theatre

14 IOYNIOY : ΚΑΪΡΟCairo Opera House, Main Hall

Τραγουδούν: ΤΑΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ

Στο ρόλο του αφηγητή ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ και ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Μουσική διεύθυνση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ

Ενορχηστρωτική επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ

Συμμετέχουν επτά βιολοντσέλα της Όπερας του Καΐρου και παραδοσιακή ορχήστρα Αραβικής μουσικής…

Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, με τη συνοδεία εξαιρετικών συντελεστών, παρουσιάζει στην Αίγυπτο το έργο “Rue Lepsius–Μουσική προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη”. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στην Αλεξάνδρεια, στο θέατρο Sayed Darwish και την Τρίτη 14 Ιουνίου στο Κάιρο, στην κεντρική αίθουσα της Όπερας του Καΐρου.

Η παράσταση Rue Lepsius είχε πρωτοπαρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι του 2009 στην Αθήνα, στο «Σχολείον» και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ τώρα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα που γεννήθηκε και έζησε ο κορυφαίος ποιητής.

Το “Rue Lepsius” είναι ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο που αφηγείται τον βίο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Μία μουσική προσωπογραφία, ένα αδρό σχεδίασμά του, που φιλοδοξεί να δώσει περισσότερο την αίσθηση του ανθρώπου, τη γοητεία που ασκεί επάνω μας ο κόσμος της ποίησής του. Τα επιμέρους τραγούδια στοιχειοθετούν μεμονωμένα επεισόδια, περιστατικά του βίου του με αναφορές στην Κωνσταντινούπολη, στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, στον εύθραυστο ερωτισμό του, στο σπίτι της οδού Lepsius, στο νοσοκομείο στην Αθήνα όπου νοσηλεύτηκε, στα οποία αναχωνεύονται διακριτικά καβαφικοί απόηχοι ή και φράσεις ατόφιες από ποιήματά του.

Η μουσική που ακούγεται είναι η μουσική της πολιτείας που έζησε. Της Αλεξάνδρειας. Έτσι όπως διαχέεται στους δρόμους, στα σπίτια, στα καφενεία ή από πλανόδιους μουσικούς.

Rue Lepsius – Τα μέρη της παράστασης:
1. Εισαγωγή
2. Η πόλη
3. Οπτασία
4. Το πέρασμα του χρόνου
5. Η μετάληψη

Τα τραγούδια σε ποίηση Διονύση Καψάλη ερμηνεύουν ο Νίκος Ξυδάκης και ο διεθνής βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Στο ρόλο του αφηγητή θα είναι μία εξέχουσα φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων, ο Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης και ο ποιητής Διονύσης Καψάλης. Η μουσική διεύθυνση ανήκει στον Δημήτρη Μπουζάνη ο οποίος έχει και την ενορχηστρωτική επιμέλεια μαζί με τον Γιώργο Διαμαντόπουλο. Συμμετέχουν επτά βιολοντσέλα της Όπερας του Καϊρου και σύνολο παραδοσιακής αραβικής μουσικής με Αιγύπτιο τραγουδιστή.

Οι παραστάσεις στην Αίγυπτο θα συνοδευθούν από την προβολή  του βραβευμένου στην 23η Biennale της Αλεξάνδρειας video artwork της Lizzie Caligas με τίτλο Morning Light” (Golden AwardAlexandria Lighthouse – 23d Alexandria Biennale).

Η μετάφραση από τα ελληνικά στα αραβικά έγινε από τον Samouel Bishara (Kavafis Award 2009).

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού  Υπουργείου Εξωτερικών, του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού, του Αιγυπτιακού Μορφωτικού Κέντρου στην Αθήνα και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Κάιρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here