30/10/13
Γράφει η Ρόζα Βασιλάτου
Φωτογράφηση: Μαρία Ντρούγια
www.musiccorner.gr

Ήμασταν από τους τυχερούς που βρέθηκαν την Κυριακή 27/10 στο Βοτανικό live stage όπου στα decks ήταν ο Denis Jasarevic, ο κατά κόσμον Gramatik! Ο Σλοβένος DJ που παίζει μουσική από τα 13 του, ο «δεξιοτέχνης» στο ταίριασμα νοσταλγικών ήχων από τα παλιά με την καινούρια για κάποιους ηλεκτρονική μουσική! Παρ’ όλες τις δυσκολίες με τον κλειστό σταθμό του Κεραμεικού, στις 9 ακριβώς, ο κόσμος πιστός στο ραντεβού του είχε ήδη κατακλείσει τον εξωτερικό χώρο και ξεκίνησε η μάχη για το ποιος θα προλάβει να πρωτομπεί! Όλοι πιάνουν τις θέσεις τους και ξεκινάει αυτή η αμήχανη φάση λίγο πριν από κάθε μεγάλο live που κοιτάς τριγύρω, σιγανοτραγουδάς με τη διασκευή “Gramatik Vs. The Beatles – Don’t Let Me Down” που ακούγεται από τα ηχεία και περιμένεις την υπόλοιπη παρέα που έχει μείνει έξω.

gramatik_live_2013_10_02

Με την συνοδεία του Spaced Cowboy που ξεκίνησε να παίζει μουσικές ήδη από τις 9:15 ο κόσμος ξεκίνησε να προθερμαίνεται και μόλις στις 11 παρά, εμφανίζονται οι Space Blanket που όχι μόνο ζέσταναν, αλλά θα έλεγα «ψήσανε» έναν Βοτανικό αποπνικτικά γεμάτο από κόσμο και τον προετοίμασαν κατάλληλα για την στιγμή που όλοι περιμένανε! Με “Unercover Genius” και ένα κοινό να χορεύει χωρίς σταματημό με ψηλά τα χέρια εμφανίζεται ο Gramatik!

gramatik_live_2013_10_18

Δεν θα ήξερε κανείς για τι να πρωτομιλήσει. Για τις κομματάρες που ακούστηκαν; Για τον ασταμάτητο χορό του ίδιου και του κοινού; Που παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε που να σταθούμε,  πάντα βρίσκαμε λίγο χώρο για να κουνηθούμε στον ρυθμό; Για τα εισιτήρια που τελειώσανε στην είσοδο και επικράτησε πανικός; “The Drink Is Called Rakija”, “Balkan express”, παλιά και καινούρια κομμάτια και ένας χαμός σε όλο τον Βοτανικό, σκαρφαλωμένες κοπέλες στις πλάτες αγοριών και σηκωμένα χέρια χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια! Θα ήταν περιττό να μιλήσουμε για τα ζητωκραυγάσματα, τις ιαχές, τα χειροκροτήματα και τα σφυρίγματα στο τέλος κάθε κομματιού αφού σύντομα ξεκινούσε το επόμενο και ο κόσμος, σαν σε λούπα, ξεκινούσε και πάλι το χορό πριν ξεσπάσει και πάλι σε χειροκροτήματα!

gramatik_live_2013_10_30

Ο Eric Mandelson εμφανιζόταν κάθε τόσο με την κιθάρα του και συνόδευε τον Gramatik, ο οποίος έμεινε στην σκηνή για πάνω από 3 ώρες. Αργότερα ο ήχος περνάει από το Oriental Job σε πιο ηλεκτρονικά άγριους ρυθμούς αλλά ο χώρος έμεινε γεμάτος ασφυκτικά μέχρι το άνοιγμα των φώτων!

gramatik_live_2013_10_21

Εμείς πριν εμφανιστεί στην σκηνή, κλέψαμε λίγο από τον χρόνο του στα καμαρίνια…

Music Corner: Εξ αρχής ήθελες η μουσική σου να είναι online δωρεάν και όποιος θέλει να έχει την δυνατότητα να την κατεβάσει. Πες μας κάτι για την επιλογή σου αυτή.
Gramatik: Απλώς σκέφτηκα πως η μουσική θα πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου δωρεάν, ώστε όποιος θέλει να μπορεί να την ακούει. Να μην χρειάζεται να μαζεύουν λεφτά για να αγοράσουν ένα άλμπουμ. Αν έχουν λεφτά, μπορούν να κάνουν κάποια δωρεά. Μου μοιάζει κάτι σαν κοινή λογική. Πιστεύω ότι οι μουσικοί δεν πρέπει να αναγκάζουν τον κόσμο να αγοράσει τα άλμπουμ. Δηλαδή εγώ μεγάλωσα χωρίς λεφτά και αν ήθελα να αγοράσω όλα τα άλμπουμ που ήθελα από τον αγαπημένο μου καλλιτέχνη, δεν θα είχα ακόμα περισσότερο λεφτά, δηλαδή δεν θα είχα ποτέ την δυνατότητα να μαζέψω αυτά τα λεφτά. Θα έπρεπε να πουλάω ναρκωτικά! Πάντα έλεγα: “Γαμώτο! Γιατί να μην έχουν την μουσική online δωρεάν για εμάς που δεν έχουμε αρκετά λεφτά να αγοράσουμε όλη αυτή την μουσική…”  Οπότε όταν έγινα μουσικός, αυτό έγινε το σωστό πράγμα για να κάνω. Δεν ήθελα οι fans μου να γίνουν «πειρατές», εγκληματίες του διαδικτύου. Είναι κοινή λογική.

Music Corner: Ακούμε πως ξεκινάς τη δική σου δισκογραφική  εταιρία, τη Low Temp…
Gramatik: Πάλι μου φάνηκε κάτι σαν κοινή λογική. Ήθελα να δίνω την μουσική μου από την δική μου δισκογραφική και να μην έχω να κάνω με τρίτα άτομα. Να φτιάχνω την μουσική μου με τους δικούς μου όρους, όποτε νιώθω πως θέλω να κάνω το δικό μου άλμπουμ και να το δώσω στον κόσμο, απλώς να πηγαίνω και να το κάνω…

Music Corner: Είναι δύσκολο;
Gramatik: Όχι είναι πολύ εύκολο, είναι digital label, δεν έχουμε να κάνουμε με CD και τέτοια, απλώς περνάμε MP3 online. Είναι δωρεάν, και μπορείς αν θες να αγοράσεις την μουσική μου παντού online. Όμως πάντα θα είναι πρωτίστως δωρεάν.

gramatik_live_2013_10_04

Music Corner: Και για το καινούργιο άλμπουμ;
Gramatik: Το καινούργιο άλμπουμ είναι σχεδόν έτοιμο, προσπαθώ να το τελειώσω μέσα στον επόμενο μήνα. 3 κομμάτια είναι ήδη online, το πρώτο είναι το “Bluestep”, μετά το “You don’t understand” και μετά το “Obviously”, πριν καμία βδομάδα. Ευελπιστώ το άλμπουμ να είναι έτοιμο στις αρχές του Ιανουαρίου.

Music Corner:  Έχει τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο «The Age of Reason». Μπορείς να μας πεις κάτι παραπάνω γι’ αυτό;
Gramatik: Ο τίτλος στην ουσία βγαίνει από τον George Carlin. Εξηγούσε κάτι για τη θρησκεία και είπε κάτι με τις λέξεις «Καθολικός, που ήμουν, μέχρι που έφτασα στην ηλικία της λογικής». Το θεώρησα έναν πολύ αστείο τρόπο να εξηγήσεις τι εκπροσωπεί η θρησκεία για τους νέους ανθρώπους στον σημερινό κόσμο. Δεν είναι μόνο θρησκεία αλλά όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν και διαιωνίζονται μέσα στην κοινωνία και την ιστορία της ανθρωπότητας που δεν είναι αλήθεια, αλλά ο κόσμος απλώς τα πιστεύει επειδή είναι ο λόγος του θεού, χωρίς αποδείξεις. Απλώς θεώρησα πως η φράση «Η ηλικία της λογικής» συνοψίζει την βλακεία της ανθρωπότητας, και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα και στο 2013 άτομα που δεν έχουν φτάσει ακόμα στην ηλικία της λογικής και δεν ξέρουν τι συμβαίνει πραγματικά με τον κόσμο. Σε όλους κάνουν πλύση εγκεφάλου και το επιτρέπουν στους εαυτούς τους να τους το κάνουν αυτό, είτε το καταλαβαίνουν ότι τους το κάνουν είτε όχι, αλλά δεν τους νοιάζει…

Music Corner: Και δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κάτι παραπάνω. Κάτι σαν το Σπήλαιο του Πλάτωνα…
Gramatik: Ναι, ακριβώς. Ακόμα και αν καταλάβουν ότι τους κάνουν πλύση εγκεφάλου, το δέχονται. Απλώς ζούνε σε αυτή τη «ζώνη άνεσης», το οποίο είναι πολύ-πολύ λάθος. Οπότε το άλμπουμ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει πάνω σε αυτό το θέμα.

 

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here