26/4/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το πρώτο άλμπουμ των Beatles που κυκλοφόρησε στην Αμερική, το “Please, Please Me” του 1963, με τις υπογραφές και των τεσσάρων μελών του σημαντικότερου, ίσως, συγκροτήματος όλων των εποχών, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο eBay, αφού ο «πόλεμος» μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών διήρκησε 10 μέρες και το ποσό πώλησης έφτασε τα 24.675 δολάρια!

Το άλμπουμ είναι ένα από τα 5.000 αντικείμενα στα οποία υπάρχουν ολόκληρες οι υπογραφές των μελών του συγκροτήματος, Από τα αντικείμενα αυτά, τα περισσότερα είναι σε φωτογραφίες, λευκά χαρτιά, βιβλία και άλλα. Υπολογίζεται, όμως, ότι οι πλήρεις υπογραφές των Beatles υπάρχουν περίπου σε 50 άλμπουμ, γεγονός που σημαίνει ότι το δημοπρατηθέν «κομμάτι» είναι όντως σπάνιο και συλλεκτικό. Γι’ αυτό, προφανώς, έφτασε και την τιμή των σχεδόν 25.000 δολαρίων.

Το υπογεγραμμένο άλμπουμ προέρχεται από την πρώτη έκδοσή του στις ΗΠΑ, η οποία, κατά ομολογία των ίδιων των μελών του συγκροτήματος, δεν ήταν επιτυχημένη εμπορικά. Στη δεύτερη έκδοση, όμως, έγινε μεγάλη επιτυχία εκτοξεύοντας την καριέρα των Beatles και στην Αμερική. Αυτό ανέφερε και ο πωλητής του άλμπουμ στο σημείωμα που συνόδευε το δημοπρατούμενο άλμπουμ.

Μετά το άλμπουμ, ακόμα «ένα» σπάνιο αντικείμενο των Beatles βγαίνει σε δημοπρασία. Το «ένα» είναι σε εισαγωγικά, επειδή δεν πρόκειται για πραγματικά ένα αντικείμενο, αλλά για μια συλλογή φωτογραφιών που πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν δει τα 48 χρόνια που πέρασαν από την εμφάνισή τους.

Η συλλογή περιέχει είκοσι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στα παρασκήνια του London’s Scala Theater, όταν γινόντουσαν τα γυρίσματα της ταινίας “A Hard Days Night” το 1964. Στις σπάνιες αυτές φωτογραφίες εμφανίζονται οι Beatles σε διάφορες φάσεις, αλλά και ο Ringo Starr να προσπαθεί να «ψηλώσει» για τις ανάγκες της φωτογράφισης πατώντας πάνω σε τούβλα.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Peter Allchorne, υπάλληλο των Pinewood Studios εκείνη την εποχή, καθώς η πρόσβαση σε επαγγελματίες φωτογράφους ήταν απαγορευμένη για να προστατευθεί η μυστικότητα των γυρισμάτων. Ο Allchorne δεν δημοσίευσε ποτέ τις φωτογραφίες, αλλά τις κράτησε στο προσωπικό του άλμπουμ. Άλλωστε ο …φωτογράφος πίστευε ότι και οι Beatles θα ήταν ένα από τα δεκάδες συγκροτήματα που ξεπρόβαλαν από το πουθενά στο οποίο και θα κατέληγαν σύντομα.

Ήταν ο τύπος του ανθρώπου που όπου κι αν βρισκόταν είχε και τη μηχανή μαζί του. Ήταν σύνηθες φαινόμενο να τραβάει φωτογραφίες από τα γυρίσματα. Τους γνώριζε προσωπικά αλλά δεν ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τη μουσική τους. Ούτε εντυπωσιαζόταν από το star system. Γι’ αυτόν, ήταν τα τέσσερα μέλη ενός αδιάφορου συγκροτήματος. Προτιμούσε τη jazz”, δήλωσε η 87χρονη σήμερα κόρη του Allchorne, Jacqueline Griffith.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here