13/12/2011
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Είναι λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και τα φώτα στο Σταυρό του Νότου Plus χαμηλώνουν. Ο Μανώλης Λιδάκης ανεβαίνει στη σκηνή τραγουδώντας το «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» του Σταύρου Ξαρχάκου, το οποίο, όπως επισημαίνει είναι ένα από τα τραγούδια που περιλαμβάνεται στη δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει αυτόν τον καιρό με τον συνθέτη.

Ακολουθούν το «Ο Μικρός μου Αδελφός» και το «Άδικη Καρδιά», ενώ, μερικά λεπτά αργότερα, το άκουσμα του «Με τα Φτερά του Έρωτα» προκαλεί τα πρώτα δειλά σιγοτραγουδίσματα από τον κόσμο. Μεταξύ των θεατών βρίσκονταν ο Χρήστος Φερεντίνος με τη σύζυγό του, την ηθοποιό Σοφία Παυλίδου, η συνάδελφός της Θωμαΐς Ανδρούτσου και η αστρολόγος Λίτσα Πατέρα.

Λίγο μετά κάνει την είσοδό της στη σκηνή η Νάντια Μπουλέ. Ο Μανώλης Λιδάκης αστειεύεται, ευχαριστώντας την …που τον πήρε μαζί της στο πρόγραμμα, ενώ, σοβαρεύοντας, επισημαίνει ότι πιστεύει πώς η Νάντια έχει πολύ ωραία φωνή, ανεξάρτητα από τα όσα μπορεί να έχουν γραφτεί γι’ αυτήν λόγω της τηλεοπτικής της παρουσίας.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματός της, η Μπουλέ επιλέγει τραγούδια όπως το «Λευκό μου Γιασεμί» της Έλλης Πασπαλά και το «Με τα Μάτια Κλειστά» της Γιώτας Νέγκα. Κατά την άποψή μου, -έτσι για να βγάλουμε το θέμα από τη μέση- η φωνή της είναι όντως σωστή, ωστόσο δεν δείχνει διάθεση να την «τσαλακώσει» προκειμένου να δώσει περισσότερο βάρος στην ερμηνεία.

Ο Μανώλης Λιδάκης επιστρέφει κι ερμηνεύει – συνοδευόμενος πάντοτε από τους καλούς μουσικούς Γιάννη Μπελώνη, ο Γιώργο Σπηλιόπουλο, Παρασκευά Κίτσο, Νίκο Κασαβέτη, Κώστα Μίχαλο, Βασίλη Ραψανιώτη και Λευτέρη Γρίβα – τραγούδια του που έχουμε αγαπήσει: «Σ’ έχω – δε Σ’ έχω», «Μάτια Παλάτια», «Νιώσε Με». Με την ιδιαίτερη βαρύτητα και δύναμη φωνής και συναισθήματος, οι οποίες διακρίνουν και την παραμικρή ερμηνεία του, κάνει εντελώς δικό του το «Αυτή η Νύχτα Μένει» του Κραουνάκη, το οποίο ανταμώνει αναπάντεχα με το μελωδικό “Lane Moje” του Zeljko Joksimovic. Ξεχωρίζει επίσης η διασκευή στο «Πρακτορείο» του Σταύρου Ξαρχάκου, με tango διάθεση.

Το δεύτερο μέρος της παράστασης ξεκινά με τους δύο καλλιτέχνες να ερμηνεύουν μαζί τα «Ούτε που Ρώτησα» και «Δεν Μετανιώνω». Η Νάντια Μπουλέ παίρνει έπειτα τη σκυτάλη, επιλέγοντας να ανεβάσει το κέφι του προγράμματος με τραγούδια του Χιώτη, όπως τα «Δεν Θέλω πια να Ξαναρθείς» και «Αφού το Θες», αλλά και το «Απόψε Φίλα Με». Ακολουθεί το «Άνθρωποι Μονάχοι», το οποίο, όπως φαίνεται κι από την αφιέρωσή της «σε όσους νιώθουν μόνοι, ακόμη κι αν είναι περιτριγυρισμένοι από κόσμο», έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της.

Ο Μανώλης Λιδάκης γυρίζει στη σκηνή, ταιριάζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο το «Μωρό μου», με το «Όταν Χαράζει» του Γιάννη Αγγελάκα. Ερμηνεύει επίσης δικές του επιτυχίες, όπως «Απόψε Σιωπηλοί», «Δεν Είσαι Πουθενά» και «Για να Σε Συναντήσω». Η «Χαλκίδα» ξεσηκώνει τον κόσμο, ενώ, λίγο μετά, ο Λιδάκης επιλέγει να ρίξει τους τόνους, παίζοντας ο ίδιος κιθάρα, προκειμένου να ερμηνεύσει τραγούδια που προφανώς αγαπά ιδιαίτερα. «Αγάπη» του Χρήστου Θηβαίου, «Θα ‘μαι Κοντά σου» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, «Να Μ’ Αγαπάς» του Παύλου Σιδηρόπουλου, «Μανούλα μου» του Μάνου Χατζιδάκι και τον δικό του «Γλάρο».

Το ιδιαίτερο αυτό ακουστικό μέρος του προγράμματος, διαδέχεται ο ζωντανός ήχος του λαούτου, το οποίο «ξυπνά» στα χέρια του Λιδάκη, ούτως ώστε να συνοδεύσει τραγούδια όπως το «Άστρα μη Με Μαλώνετε», «Φύλλα Αλκαλικά» και «Πριγκηπέσα».

Παρόλο που η ώρα πια κοντεύει τρεις, ο κόσμος συνοδεύει εν χορώ τον Μανώλη και του ζητά επίμονα να πει τον «Ηθοποιό» από την «Οδό Ονείρων». Εκείνος λέει πως δεν γίνεται γιατί δεν τον έχουν κάνει πρόβα και επιλέγει να κλείσει το πρόγραμμα με «Τα Λόγια και τα Χρόνια» του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ο ενθουσιασμός και η επιμονή του κόσμου, ωστόσο, τον κάνουν να υποκύψει και να μάς χαρίσει μία από τις συγκλονιστικότερες ερμηνείες της βραδιάς με τον «Ηθοποιό»! Ένα τραγούδι το οποίο -όπως διευκρινίζει- ο Μάνος Χατζιδάκις ήθελε να ερμηνεύεται από τραγουδιστές, παρότι γράφτηκε για θεατρικό και έχει καθοριστεί από την ανεπανάληπτη ερμηνεία του Δημήτρη Χορν. Η ερμηνεία του Λιδάκη ήταν εξίσου μοναδική και αποτέλεσε ιδανικό φινάλε γι’ αυτή την πλημμυρισμένη από δύναμη συναισθημάτων βραδιά.

———————

Μετά το τέλος της παράστασης, ο Μανώλης Λιδάκης, αν και μιλά πολύ σπάνια δημοσίως, απάντησε κατ’ αποκλειστικότητα στις ερωτήσεις του Music Corner:

Music Corner: Με αφορμή το φινάλε σας με τον «Ηθοποιό» και τον στίχο «είσαι παιδί που καρτερεί κάτι να δει», εσείς τι προσμένετε σε αυτήν την εποχή που είναι τόσο δύσκολη;
Μανώλης Λιδάκης: Ό,τι ακριβώς περιμένουν όλοι οι άνθρωποι: να δούμε τα όνειρά μας να πραγματοποιούνται – και φοβάμαι ότι δεν θα το δούμε αυτό. Βεβαίως το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά, μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα που έρχεται και η οποία σίγουρα είναι εντέχνως κατασκευασμένη. Αλλά το ανθρώπινο είδος έχει μάθει πάντα να διαιωνίζεται και να πηγαίνει παρακάτω. Δηλαδή, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πτωχεύσεις στον πλανήτη. Εύχομαι αυτή η φορά να μην είναι τόσο οδυνηρή, γιατί έχουν υπάρξει και πάρα πολύ χειρότερα απ’ αυτά που περνάμε τώρα.

Music Corner: Θα μας πείτε δύο λόγια για τη Νάντια Μπουλέ, με την οποία συνεργάζεστε;
Μανώλης Λιδάκης: Δεν συνεργάζομαι ποτέ με κάποιον που δεν πιστεύω ότι έχει καλή φωνή. Από κει και πέρα, το άλλο μισό κομμάτι της Μπουλέ, δεν με αφορά καθόλου –γιατί δεν βλέπω και τηλεόραση, ξέρετε. Κι απ’ ό,τι είδατε, εδώ μέσα ήταν αξιοπρεπέστατη και η φωνή της εξαιρετική.

Music Corner: Ξεχωρίζετε κάποια στιγμή ή κάποιο συναίσθημα όταν τραγουδάτε;
Μανώλης Λιδάκης: Δεν υπάρχει συναίσθημα, ενέργεια υπάρχει! Πρέπει να ‘χεις ενέργεια. Εσείς παρακολουθήσατε ένα πρόγραμμα σχεδόν τριών ωρών, όπου εγώ, -αν καταλάβατε- από την αρχή μέχρι το τέλος έπαιζα με την ίδια ψυχική δύναμη. Αυτό είναι για μένα το σημαντικό… Απλά πράγματα, αλλά όχι και τόσο εύκολα.

Ο Μανώλης Λιδάκης με τη δημοσιογράφο του Music Corner, Μαρία Αβραμίδου...

Music Corner: Αυτό το διάστημα ετοιμάζετε, όπως είπατε, δισκογραφική δουλειά με τον Σταύρο Ξαρχάκο…
Μανώλης Λιδάκης: Είμαστε στο στούντιο τώρα. Έκανα μια επιλογή από τραγούδια του που αγαπούσα πάρα πολύ. Τα περισσότερα βέβαια δεν είναι γνωστά. Δεν ωφελεί να πάρω, ας πούμε, να πω την «Άπονη Ζωή» που είναι …εθνικός ύμνος. Μαζί με τον ίδιο και την ορχήστρα του θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια δεύτερη ζωή σε λίγο πιο άγνωστα τραγούδια του. Συνεργαστήκαμε, άλλωστε, και στο «Παλλάς» – ήταν μια εξαίρετη στιγμή.

Music Corner: Πότε περίπου αναμένεται η κυκλοφορία του CD;
Μανώλης Λιδάκης: Στο στούντιο ξέρεις πάντα πότε θα μπεις, πότε θα βγεις, όχι!

———————

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη Νάντια Μπουλέ. Να τι μας είπε:

Music Corner: Επειδή έχετε συνεργαστεί ξανά με τον Μανώλη Λιδάκη, τί το διαφορετικό έχει αυτή η φορά;
Νάντια Μπουλέ: Ήδη από την πρώτη μας συνεργασία ήταν μόνο θετικό αυτό που έζησα και πάρα πολύ τιμητικό για μένα. Σε αυτή τη δεύτερη συνεργασία είναι εντελώς διαφορετικό το πρόγραμμα και τα ντουέτα που λέμε μαζί, οπότε δεν σκέφτηκα ότι κάνουμε μια επανάληψη.

Music Corner: Γενικά είσαι πολυπράγμων. Με το τραγούδι έχεις σκεφτεί ποια θέλεις να είναι τα επόμενά σου βήματα;
Νάντια Μπουλέ: Με το τραγούδι σκέφτομαι μόνο αυτό που κάνω κάθε φορά κι αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο τη συνεργασία με τον Μανώλη, η οποία με υπερκαλύπτει.

Music Corner: Τι ξεχωρίζεις στον Μανώλη Λιδάκη;
Νάντια Μπουλέ: Καλλιτεχνικά δεν χρειάζεται να πω πολλά, διότι είναι γνωστό σε όλους μας πόσο καλός τραγουδιστής είναι. Πέρα απ’ το κομμάτι της φωνής που είναι αυτονόητο, θαυμάζω πάρα πολύ σ’ εκείνον τη φοβερή εσωτερικότητα που έχει όταν τραγουδάει και τον συγκλονιστικό, δυνατό συναισθηματισμό του. Σε ό,τι έχει να κάνει με την προσωπική μας φιλία, είναι πάρα πολύ δοτικός. Εμένα μου έδωσε άπλετο χώρο και πολύ μεγάλη βοήθεια ήδη από την πρώτη μας συνεργασία, για να δω κι εγώ πώς θέλω να κινηθώ. Μου έδωσε πολύ κουράγιο και δύναμη, είναι δίπλα μου συνέχεια και τον ευχαριστώ γι’ αυτό πάντα.

Η Νάντια Μπουλέ, μιλάει στο Music Corner...

Music Corner: Ποιο θεωρείς ότι είναι το δικό σου δυνατό σημείο όταν τραγουδάς και ποια στιγμή απολαμβάνεις περισσότερο;
Νάντια Μπουλέ: Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ, αλλά ένα απ’ τα τραγούδια που απολαμβάνω πάρα πολύ στο πρόγραμμα είναι το «Άνθρωποι Μονάχοι». Νομίζω ότι είναι ένα τραγούδι που ταιριάζει ιδιαίτερα στην εποχή, σε όλους μας. Συναναστρεφόμαστε πολλούς, γνωρίζουμε κόσμο, χάνουμε κόσμο, ξαναβρίσκουμε κόσμο, αλλά αυτό γίνεται δύσκολο όταν οι ίδιοι νιώθουμε μόνοι με τον εαυτό μας. Το χειρότερο κομμάτι αυτής της εποχής είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μοναξιά.

Music Corner: Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον;
Νάντια Μπουλέ: Θέλω να είμαι, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει η κατάσταση. Πρέπει να είμαστε όλοι όσο μπορούμε αισιόδοξοι αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστές για να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Είναι λάθος η στάση της στρουθοκαμήλου, όπου δεν βλέπεις, δεν θέλεις να δεις ή αστειεύεσαι μ’ αυτό που γίνεται. Επίσης δεν πρέπει να ονειροβατούμε, γιατί νομίζω ότι το κάναμε αρκετά τα τελευταία χρόνια και δεν βοηθάει πολύ…

—————

Δείτε επίσης, το δελτίο τύπου του προγράμματος http://www.musiccorner.gr/?p=34988

—————

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here