3/10/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος

Δύο πολύ αγαπημένοι δίσκοι του ελληνικού τραγουδιού πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτές τις μέρες από τη feelgood records ξανά σε δίσκο βινυλίου, για πρώτη φορά μετά την πρώτη τους έκδοση. Πρόκειται για το «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους Νίκου Γκάτσου, και για το «Μαμά γερνάω» του Σταμάτη Κραουνάκη, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου με ερμηνεύτρια την Τάνια Τσανακλίδου

Το Ρεμπέτικο έντυσε μουσικά την ομώνυμη ταινία του Κώστα Φέρρη, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δίσκους του ελληνικού ρεπερτορίου και επανακυκλοφορεί ακριβώς 30 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση. Οι δύο δημιουργοί κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό μουσικό έργο αναφορά στο ρεμπέτικο τραγούδι, που αν και χρονικά απείχε δεκαετίες από την εποχή του ρεμπέτικου, κατάφερε να συνδεθεί απευθείας μαζί του με ένα θαυμαστό τρόπο και να ακούγεται σαν να γράφτηκε στην χρυσή εποχή του. Από τo album ξεχώρισαν τα τραγούδια «Το Δίχτυ», το «Μάνα Μου Ελλάς», το «Μπουρνοβαλιά», το «Πρακτορείο» και το «Καίγομαι Καίγομαι». Τα τραγούδια αποδίδουν οι Τάκης Μπίνης, Νίκος Δημητράτος, Κώστας Τσίγκος, Κώστας Ματζόπουλος, Νίκος Μαρασκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και η πρωτοεμφανιζόμενη Σωτηρία Λεονάρδου. 

rempetiko

Στο «Μαμά Γερνάω» ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή της συνεργασίας τους και η Τάνια Τσανακλίδου δίνει σπαρακτικές ερμηνείες που άφησαν εποχή. Το album αν και αρχικά δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία, αναγνωρίστηκε στη διάρκεια των χρόνων ως ένα έργο μεγάλης μουσικής και συναισθηματικής δύναμης και έμεινε κλασικό. Τραγούδια όπως το ομώνυμο, το «Μοίρες», το «Γυφτάκι», το «Πάτωμα» και το «Ζελατίνα» έχουν μείνει διαχρονικά. Φέτος κλείνει τα 25 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία. 

tsanaklidou

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here