3/10/2013
Γράφει η Μίρκα Λαμπροπούλου
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

Ένας κήπος, μια σκηνή και ένα γλυκό αεράκι. Όλα περίμεναν υπομονετικά τις μελωδίες του Νότη Μαυρουδή, του Γιώργου Τοσσικιάν και της Μόρφως Τσαϊρέλη. Μόλις μπήκα στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα, το μόνο που ήθελα ήταν να απολαύσω τις υπέροχες μελωδίες του Νότη Μαυρουδή. Ο ήχος της κλασικής κιθάρας ταίριαζε απόλυτα σε αυτόν τον χώρο, ήταν μαγικό το πως ένιωθε κανείς οτι βρίσκεται σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη Αθήνα. Σε αυτό συνηγόρησαν πολλά. Πρώτα απ’όλα η μουσική του Νότη Μαυρουδή. Μια μουσική διαχρονική, όπως είναι άλλωστε όλες οι αξιόλογες μουσικές συνθέσεις. Μια μουσική που σε παρασύρει στις βαθύτερες σκέψεις σου και σε κάνει να θές να μείνεις εκεί. Έπειτα βοήθησε η νοσταλγία που προσφέρει ο ήχος της κλασσικής κιθάρας, ήχος που ακούστηκε απο την κιθάρα του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργου Τοσσικιάν. Τέλος, η απερίγραπτα συγκινητική φωνή της Μόρφως Τσαϊρέλη.

notis_mavroudhs_2013_09_2

Η συναυλία ξεκίνησε στις 20:30, τα φώτα χαμήλωσαν και ο ήχος της κλασικής κιθάρας ξεχύθηκε σε όλον τον κήπο του μουσείου. Το πρώτο κομμάτι ήταν μια βολιβιανή μελωδία την οποία διασκεύασε ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιώργος Τοσσικιάν για δύο κιθάρες. Όταν το κομμάτι τελείωσε ανέβηκε στη σκηνή η Μόρφω Τσαϊρέλη για να ερμηνεύσει το «Όταν νυχτώνει». Ο Νότης Μαυρουδής φρόντιζε να μας παρουσιάζει πάντα το κάθε τραγούδι ξεχωριστά λέγοντας είτε το πως εμπνεύστηκε το κάθε ένα ξεχωριστά, είτε την περίοδο στην οποία γράφτηκε, είτε μια μικρή ιστορία που κρυβόταν πίσω απο τα τραγούδια. Έτσι άρχισε να μας μιλά για τις προσωπογραφίες και για το πώς ο ίδιος «ζωγράφισε» μουσικά τα πορτρέτα τριών γυναικών που πρωταγωνιστούν στο τραγούδι του «Η Ρόζα, η Μαρίκα και η Φλέρη». Αξίζει να σας πώ οτι ο Γιώργος Τοσσικιάν συνόδευε την παρουσίαση που έκανε ο Νότης Μαυρουδής στα τραγούδια πάντα με μια μελωδία στην κιθάρα του, συνήθως μελαγχολική. Συνεχίζοντας τις αναφορές στις προσωπογραφίες ακούσαμε το τραγούδι «Η ωραία Ανδριάνα των Αθηνών» του οποίου τη μουσική εμπνεύστηκε ο Νότης Μαυρουδής απο τον ομώνυμο πίνακα του Θεόφιλου. Γυρίσαμε πίσω στο 1964 τότε που ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» αλλά και στο 1967, την εποχή του νέου κύματος, με το τραγούδι «Φώναξέ με» που πρωτοτραγόυδησε η Αρλέτα. Ακούσαμε μουσικές απο τον επικείμενο δίσκο του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργου Τοσσικιάν που θα έχει διασκευές απο latin, όπως δήλωσε ο ίδιος στο MusicCorner.

notis_mavroudhs_2013_09_12

Η Μόρφω Τσαϊρέλη με την αγγελική της φωνή, έβαλε την προσωπική της υπογραφή στα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, στο τραγούδι «Η λαβωματιά», «Στην αγορά των νικημένων», στις «Παλιές καταπακτές» και σε άλλα αγαπημένα τραγούδια, όπως το «Piensa en mi» του Agustin Lara και η υπέροχη «Αθανασία» του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου. Εξαιρετική ήταν η ερμηνεία της και στο τραγούδι «Το κουκλάκι», ένα τραγούδι του Παναγιώτη Τούντα στο οποίο είχε γίνει μια πρωτότυπη διασκευή για δύο κιθάρες.

Η βραδυά έφτανε στο τέλος της όταν ακούσαμε το «έμμεσα βιωματικό», όπως είπε ο Νότης Μαυρουδής, τραγούδι του «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια». Τέλος το τραγούδι που έκανε το κοινό να συγκινηθεί και να συμμετέχει ακόμα πιο έντονα ήταν το τραγούδι «Πρωινό τσιγάρο», ένα τραγούδι αφιερωμένο στον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο.

notis_mavroudhs_2013_09_14

Ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιώργος Τοσσικιάν ανανέωσαν το ραντεβού με το κοινό τους για το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στη Γερμανική Εκκλησία στην οδό Σίνα. Εκεί θα παρουσιάσουν έργα που έχουν ήδη ηχογραφήσει και πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε δίσκο. Απ’όσο φάνηκε είναι ένας δίσκος με πρωτότυπες διασκευές παλαιοτάτων λατινοαμερικάνικων μελωδιών για δύο κιθάρες. Τις διασκευές έκαναν οι ίδιοι.

Όπως μας δήλωσε ο Νότης Μαυρουδής, η συνεργασία του με τον Γιώργο Τοσσικιάν ξεκίνησε πρίν απο περίπου τρία χρόνια και ήταν μια δική του επιλογή. Αυτό που ξεχώρισε στον Γιώργο Τοσσικιάν, εκτός απο το ταλέντο του στην κλασική κιθάρα, ήταν, όπως μας είπε, οτι έχει μια σκέψη που τον αφήνει να ρίχνει το βλέμμα του σε μια διεθνή μουσική σκηνή χωρίς παρωπίδες σε ένα μόνο μουσικό είδος. Στον Γιώργο Τοσσικιάν βρήκε επι της ουσίας έναν συνοδοιπόρο σε ένα ρεπερτόριο που δεν περιορίζεται και που δε μένει στάσιμο.

notis_mavroudhs_2013_09_10

Με τη Μόρφω Τσαϊρέλη έχουν συνεργαστεί και παλαιότερα. Πρόκειται, όπως δήλωσε ο ίδιος αλλά έγινε αντιληπτό και απο το κοινό, για μια εξαιρετική φωνη που νιώθει το βάθος του ελληνικού τραγουδιού όχι μόνο φωνητικά αλλά και ιστορικά. Είναι μια φωνή η οποία ακουμπάει στις παλαιές φόρμες του δημοτικού και ρεμπέτικου τραγουδιού αλλά ταυτόχρονα μπορεί και τα συνδυάζει με μια σύγχρονη ματιά.

Τα υπόλοιπα και πιο άμεσα σχέδια του Νότη Μαυρουδή είναι η έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «Περί Ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσμα», του οποίου ο ίδιος είναι συγγραφέας. Το βιβλίο αναλύει το ελληνικό τραγούδι τόσο το παλαιότερο, όσο και το νεότερο, το νέο κύμα αλλά και το ρεμπέτικο. Στο βιβλίο αυτό καταθέτει επίσης τις δικές του προσωπικές εμπειρίες αλλά και ιστορικά γεγονότα. Η κυκλοφορία αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, ενώ θα περιλαμβάνει και ένα ένθετο CD με δικά του καινούρια τραγούδια που φτιάχτηκαν πριν από έναν-δύο μήνες. Τα τραγούδια αυτά θα ερμηνέυουν οι Μόρφω Τσαϊρέλη, Μίλτος Πασχαλίδης και Μιχάλης Τζουγανάκος. Είναι ένα βιβλίο το οποίο θα πρέπει σίγουρα να διαβάσουμε όλοι όχι μόνο για να μάθουμε κάτι απο τη διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού αλλά γιατί θα μας το μάθει ένας άνθρωπος που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση και την πορεία του.

notis_mavroudhs_2013_09_15

Το βράδυ τέλειωσε και το μουσείο λαϊκών οργάνων έκλεισε τα φώτα του… Κι όμως ακουγόταν ακόμα…

«Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή
και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση
και γω σε γυρεύω σαν μοιραία λύση
και σαν Ανατολή και σαν Ανατολή»

————

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here