29/11/2011
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Το ιδανικό unplugged για το πανέμορφο Small Cafe στον Πειραιά μάς επεφύλασσε η Ζωή Παπαδοπούλου, το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου. Με το που μπαίνεις στο μαγαζί, η ατμόσφαιρα του χώρου σε βάζει μέσα σ’ ένα παραμύθι γεμάτο χρώματα, ενώ ιδιαίτερες διακοσμητικές πινελιές αποτελούν οι φιγούρες από ήρωες ταινιών του Disney, οι οποίες βρίσκονται στη βιτρίνα του τοίχου. Ξεχωριστό μέρος, το οποίο δημιουργεί στους θεατές παρεΐστικη διάθεση για το live που θα ακολουθήσει.

Η ανανεωμένη Ζωή – έχει κόψει τα μακριά μαλλιά με τα οποία την είχαμε συνηθίσει – δεν διαψεύδει αυτές τις προσδοκίες, καθώς με την πρώτη της κι όλας εμφάνιση επί σκηνής, κάνει το μαγαζί να μοιάζει με μπουάτ άλλης εποχής! Ερμηνεύει το δικό της «Τατουάζ» σε τζαζ ύφος, με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη να τη συνοδεύει στο πιάνο. Η επιστροφή στο παρελθόν κάνει τους θεατές να τραγουδούν με μια φωνή τραγούδια της Βέμπο, όπως «Το Πρωί Με Ξυπνάς με Φιλιά» και «Πόσο Λυπάμαι», αλλά και τον «Άδωνι» του Κραουνάκη. Παίρνουν επίσης τη θέση της Χαρούλας Αλεξίου, για να τραγουδήσουν όλοι μαζί με τη Ζωή το ντουέτο που την έκανε γνωστή, το «Αχ, και να Σ’ Είχα Εδώ».

Η Ζωή Παπαδοπούλου αντιμετωπίζει κάθε τραγούδι σαν μικρό θεατρικό κι αυτό φαίνεται από την εκφραστικότητα του προσώπου και των κινήσεών της. Είναι επίσης ιδιαίτερα επικοινωνιακή και διαμορφώνει πολλές φορές το δεύτερο μέρος του προγράμματος σύμφωνα με τις επιθυμίες των θεατών, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ο Πασχάλης Αρβανιτίδης, ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης και η Ελευθερία Ελευθερίου…

Ξεχωριστές στιγμές του προγράμματος, οι ερμηνείες της Ζωής στο «Ψυχές και Σώματα» της Χαρούλας Αλεξίου, τις πρόσφατες «Μέλισσες» του Γιώργου Καζαντζή, το διαχρονικό «Ιστορία μου, Αμαρτία μου», αλλά και τραγούδια του Χιώτη, όπως «Ο Πασατέμπος» και «Απότομα».

Ακούσαμε επίσης «Το Δέντρο», ένα τραγούδι σε μουσική Απόστολου Ρίζου και στίχους Μιχάλη Γελασάκη, το οποίο κινείται σε μελωδική γραμμή που θυμίζει παραδοσιακά κομμάτια. Θα βρίσκεται στη δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει η καλλιτέχνις αυτόν τον καιρό και, όπως τόνισε η ίδια, «Γράφτηκε με καλή παρέα και πολλές ρακές!»

Από τις διασκευές τις βραδιάς, ξεχώριζε, κατά τη γνώμη μου, αυτή του “Back to Black” της Amy Winehouse, η οποία αποτέλεσε και το ανκόρ της Ζωής στη λήξη της βραδιάς. Ιδιαίτερα ήταν επίσης τα «παντρέματα» του «Τι Σου ‘κανα και Πίνεις» με την «Κόκκινη Γραμμή» της Νατάσας Θεοδωρίδου, αλλά και του «Τα Ζηλιάρικά σου Μάτια» του Μάρκου Βαμβακάρη με το “Hit the Road Jack”.

Πέρα από τις όμορφες διασκευές που δημιούργησε για τη βραδιά, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης τραγούδησε τον «Άμλετ της Σελήνης» του Θάνου Μικρούτσικου και το «Μην Απελπίζεσαι» του Βασίλη Τσιτσάνη.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της βραδιάς, η Ζωή κάλεσε στη σκηνή τον Παναγιώτη Ραφαηλίδη, ο οποίος επέλεξε να πει ένα τραγούδι που τού είχαν τονίσει να μην παραλείψει να ερμηνεύσει σε κάποιο πρόγραμμα που έκανε πριν από χρόνια στη Θεσσαλονίκη. «Μου είπαν να πω το «Ξέχωρες Ώρες» γιατί αρέσει πολύ στον κόσμο. Προσπαθούσα κι εγώ να βρω ποιο είναι αυτό το τραγούδι! Και τελικά ξέρετε τί έπρεπε να πω; Το «Ανάθεμά Σε»! Σ’ έχω ώρες ώρες…»!

Η Ζωή με τη σειρά της επέλεξε να κλείσει τη βραδιά με ένα ποντιακό τραγούδι που αναφέρεται στην πτώση της Πόλης και το «Αυτή η Νύχτα Μένει» του Κραουνάκη. Το ραντεβού μαζί της, πάντως, ανανεώνεται σύντομα, αφού στις 21 και 28 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει μια παραλλαγή του συγκεκριμένου live στο θέατρο Eliart. Μαζί της θα είναι και πάλι ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, καθώς και ο Τάσος Γιαννούσης στο μπουζούκι και τον μπαγλαμά και ο Τάσος Αντωνίου στην κιθάρα. Αναμένουμε!

Πριν από την έναρξη της ζεστής βραδιάς, η Ζωή Παπαδοπούλου έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στο Music Corner. Να τι μας είπε:

Music Corner: Ζωή, θα μάς δώσεις μια γεύση για το τι έχεις σχεδιάσει να ακούσουμε απόψε;
Ζωή Παπαδοπούλου: Αυτό που παρουσιάζουμε με το Νεοκλή Νεοφυτίδη, καλό μου φίλο και πολύτιμο συνεργάτη, είναι ένα πρόγραμμα γεμάτο χαρά και ζωντάνια. Είναι τραγούδια πολύ αγαπημένα από τους δύο προσωπικούς μου δίσκους αλλά και από παλαιότερο ρεπερτόριο – από Χιώτη, Τσιτσάνη, μέχρι Κραουνάκη. Έχουμε επιλέξει δηλαδή με τον Νεοκλή στιγμές που εμάς μας εκφράζουν και μπορούμε να τις αποτυπώσουμε ακριβώς όπως τις αισθανόμαστε.

Η Ζωή Παπαδοπούλου με τη δημοσιογράφο του Music Corner, Μαρία Αβραμίδου...

Music Corner: Το unplugged ταιριάζει πάρα πολύ στον συγκεκριμένο χώρο. Γενικά όμως δεν είναι λίγο ρίσκο για την εποχή που περνάμε; Το αν θα έχει απήχηση, δηλαδή…
Ζωή Παπαδοπούλου: Είναι αυτό ακριβώς που με εκφράζει. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήμουν των μεγάλων σχημάτων και όποτε οργάνωνα σχήματα για κάποια σεζόν, το πολύ να ήμασταν συνολικά τέσσερα άτομα. Θεωρώ ότι αυτό έχει μεγαλύτερη δύναμη. Γενικότερα τα μικρά – ακουστικά – σχήματα τώρα πια είναι αναγκαία, γιατί είναι πιο ζεστά, πιο παρεΐστικα, μας φέρνουν πιο κοντά, μας αγγίζουν. Ο κόσμος μπορεί να ζητήσει ένα τραγούδι, είναι όλα πολύ γλυκά… Είναι και δική μας ανάγκη.

Music Corner: Τα μελλοντικά σου σχέδια ποια είναι; Νομίζω ότι ετοιμάζεις καινούργια δισκογραφική δουλειά…
Ζωή Παπαδοπούλου: Είμαι πολύ ευτυχισμένη που το αποφάσισα! Η αλήθεια είναι ότι με ρωτάνε οι φίλοι μου «Καλά, τώρα βρήκες να βγάλεις δίσκο;» Πιστεύω ότι σ’ αυτές τις εποχές που λέμε ότι είναι δύσκολες, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε. Κι αυτή την ανάγκη προσπαθώ να καλύψω τώρα. Έχω μεγάλη χαρά γιατί βρήκα πέντε τραγούδια – η δουλειά θα αποτελείται μόνο από πέντε τραγούδια, δεν πρόκειται να βγάλω άλλο ολοκληρωμένο δίσκο – συν τρία γνωστά τραγούδια, οπτικοποιημένα, τα οποία διασκευάσαμε με τον Νεοκλή. Τα καινούργια τραγούδια ανήκουν σε νέους δημιουργούς (Νεοκλής Νεοφυτίδης, Τάσος Γεωργόπουλος, Αλέξανδρος  Εμμανουηλίδης, Απόστολος Ρίζος, Μιχάλης Γελασάκης). Ίσως τελικά προστεθεί και ένα έκτο που έρχεται τώρα κοντά. Υπολογίζουμε την κυκλοφορία του CD στα τέλη του Γενάρη που έρχεται, με το καλό.

Music Corner: Θα κάνεις και άλλες εμφανίσεις;
Ζωή Παπαδοπούλου: Προς το παρόν συνεχίζουμε με τη Μαριώ πολύ δυναμικά στις «Διαδρομές», σε έναν εκπληκτικό χώρο, το σπίτι του πρώτου δημάρχου της Αθήνας, του Καλλιφρονά. Με τη Μαριώ έχουμε σμίξει. Είμαστε από την ίδια πόλη, τη Θεσσαλονίκη. Η Μαριώ είναι ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, δύναμης, ρεπερτορίου – δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς τί συμβαίνει μαζί της! Είναι καταπληκτική! Αυτό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα και είμαι πολύ ευτυχής. Παράλληλα θα συνεχίσω κι εγώ τις δικές μου εμφανίσεις, λίγο πιο εντατικά και λόγω του επερχόμενου δίσκου.

Music Corner: Με ποιο τραγούδι θα χαρακτήριζες την εποχή που περνάμε;
Ζωή Παπαδοπούλου: Δεν είναι μόνο ένα! Νομίζω ότι αυτό που μας συμβαίνει χρειάζεται αγκαλιά και ζεστασιά. Όποιο τραγούδι, λοιπόν, εμπεριέχει ζεστασιά, αγκαλιά και αγάπη, νομίζω ότι είναι ιδανικό για να αντιμετωπίσουμε αυτό που περνάμε.

—————

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here