4/11/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Ερμίνα Δημητρίου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την Τρίτη το βράδυ απολαύσαμε τον Jerome Kaluta μαζί με τους The Movement Orkestra στο Faust! Ο Jerome γνωστός τόσο από τη σόλο πορεία του, όσο και από την πορεία του μέσα από τη Σπείρα Σπείρα, μας ενθουσιάζει με τις πολλαπλές του ιδιότητες: τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, ηθοποιός! Λίγο πριν το live μας μίλησε σχεδόν εφ’ όλης της ύλης για το μουσικό πρόγραμμα, τα αγαπημένα του μουσικά είδη, την καταγωγή του, τις πρόσφατες δουλειές, αυτά που ετοιμάζει αλλά μας είπε και πού θα μπορούμε να τον βρούμε τη φετινή χειμερινή σεζόν!

jerome_live_2013_10_08

Ακούσαμε latin κομμάτια, hip hop, soul και άλλα πολλά! Όπως μας είπε και ο Jerome, αρέσει πολύ στον ίδιο ότι «στη soul οι άνθρωποι με τέσσερις φράσεις τα λένε όλα»! Πήραμε μία δυνατή γεύση από όσα θα παρουσιαστούν με το νέο δίσκο ακούγοντας κομμάτια, όπως το «Δεν πειράζει, it’s ok». Ο Jerome τραγούδησε ακόμη κομμάτια όπως το “It Burns”, το «Αυτά που ζω» και το «Το κρατάς ζωντανό»! Σε ένα τέτοιο live μπορείς να ακούσεις αντιπροσωπευτικά κομμάτια σχεδόν από κάθε είδος της μαύρης μουσικής.

jerome_live_2013_10_10

Μαζί με τους The Movement Orkestra επί σκηνής, ο Jerome κράτησε με τα τραγούδια του τη διάθεση του κόσμου ανεβασμένη με μπόλικη ενέργεια, ρυθμό και χορό! Οι The Movement Orkestra αποτελούν μία ομάδα που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες ιδέες, ακούσματα και πρόσωπα! Μέχρι στιγμής είναι έξι άτομα, με πιο σταθερό μέλος από την αρχή τον ταλαντούχο σαξοφωνίστα, που ήταν από την αρχή του «κινήματος» και σύμφωνα με τον Jerome αποτελεί «φαινόμενο». Για τη μουσική του πορεία λοιπόν -και όχι μόνο- μας μίλησε o Jerome, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω!

jerome_live_2013_10_09

Music Corner: Βρισκόμαστε στο Faust και απόψε θα μας τραγουδήσεις! Θέλω να μας πεις τι θα ακούσουμε.
Jerome
: Θα ακούσετε κομμάτια από τον προσωπικό μου δίσκο! Ένα από αυτά που ίσως ξέρετε είναι το «Δεν πειράζει, it’ s ok!», το οποίο είχε βγει πριν δύο χρόνια. Από εκεί και πέρα, είναι και άλλα κομμάτια που είναι στο δίσκο, έχουν τη δυναμική τους, τα δοκιμάζουμε, αρέσουν στους φίλους. Το “My love” θα το αφιερώσω σε όλους, γιατί είναι ένα κομμάτι που αγάπησαν και το αγαπάμε κι εμείς και χαίρομαι πάρα πολύ!

Music Corner: Το album τι τίτλο θα έχει;
Jerome
: Το album θα λέγεται “El-Afro-Greco”, όπως λέμε “El Greco”, αλλά είναι το μόνο που μπορώ να σου πω αυτή τη στιγμή γιατί το album αλλάζει μορφές, ονόματα και κομμάτια. Αλλά θα είναι σίγουρα το πρώτο προσωπικό album του Jerome! Είχε κυκλοφορήσει παλιότερα ένα EP με τίτλο “Get up”, με την προοπτική να βγει ο δίσκος μετά, όμως άλλαξαν πολλά, κυρίως ο ήχος, και έτσι δε βγήκε. Όμως τώρα είμαστε σε καλό δρόμο, μετά το πρώτο single που είχαμε, το “Δεν πειράζει”, έρχεται το album με πολλές εκπλήξεις!

jerome_live_2013_10_01

Music Corner: Πολύ ωραία. Θα είναι σε ελληνικό στίχο ή ξένο; Έχεις γράψει εσύ;
Jerome
: Ναι. Έχω γράψει και μουσική, αλλά όχι σε όλα. Έχω πολύ καλές συνεργασίες. Είναι ο Marcese που έχει τη μερίδα του λέωντος στο δίσκο. Έχω γράψει εγώ δύο τρία κομμάτια, έχει γράψει ο Άρης Βλάχος, ο οποίος είναι ο συνεργάτης και μαέστρος της Σπείρας και είναι και ο Νίκος Σάλτας που έχουμε γράψει ένα κομμάτι μαζί, αυτοί είναι οι συνεργάτες. Τους στίχους τους έχω γράψει κυρίως εγώ.

Music Corner: Ο τίτλος του δίσκου “ElAfroGreco” και μάλλον σε αντιπροσωπεύει. Εσύ γεννήθηκες και μεγάλωσες εδώ;
Jerome
: Με αντιπροσωπεύει απόλυτα! Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, κατάγομαι από το Κονγκό, το πρώην Ζαϊρ. Δεν έχω πάει ακόμη, έχω κάνει όλα τα υπόλοιπα χωρίς να έχω πάει! Μένει να πάω, για να δέσουν όλα αυτά που έχω κάνει. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας μου είναι εκεί.

Music Corner: Σε σχέση με τη μουσική κάνεις hip hop, reggae, soul, funk, r nb, latin, afro και κάποιες φορές έντεχνα ή λαϊκά. Εσύ τι προτιμάς από αυτά τα είδη; Έχεις σε κάποιο αδυναμία;
Jerome
: Εντάξει, δεν κάνω έντεχνα ή λαϊκά. Μπορεί να πειράξω κάποια. Δηλαδή, το «Ζωή Καμικάζι» που έχει γράψει ο Άρης Βλάχος είναι balkan, αλλά είναι και κοντά στα λαϊκά. Όλα τα είδη μου αρέσουνε. Το funk και το soul έχουν αρχίσει να με κατακτούν τα τελευταία χρόνια! Μου αρέσει πάρα πολύ ο ρυθμός, δηλαδή να υπάρχει ρυθμός σε αυτό που κάνουμε και από τον πομπό να πάει στο δέκτη, για να υπάρχει το αποτέλεσμα. Και μου αρέσει πάρα πολύ το γεγονός ότι στη soul, οι άνθρωποι με τέσσερις φράσεις τα λένε όλα! Και δε χρειάζεται να πεις πολλά λόγια γιατί η ουσία δεν κρύβεται στα πολλά λόγια, αλλά στα λίγα!

jerome_live_2013_10_02

Music Corner: Εσύ τι μήνυμα θες να περάσεις μέσα από τα τραγούδια σου; Πολιτικό; Κοινωνικό; Ένα μήνυμα όπως για παράδειγμα μέσα από το “My love” που είναι ένα μήνυμα αγάπης;
Jerome
: Το “My love” είναι ένα κομμάτι, το οποίο περιγράφει την περιπέτεια ενός τύπου, να πείσει τον περίγυρο της κοπέλας που αγαπάει, ότι παρότι δεν έχει χρήματα, παρότι δε μπορεί να της προσφέρει τη lux ζωή, την αγαπάει και ότι αυτό, σα βάση, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε όλα τα άλλα ή σε μία καλύτερη ζωή. Aυτό το κομμάτι, έχει αυτό το story από πίσω. Έχουμε ξεχάσει κάτι, υπολογίζουμε όλα τα άλλα και δεν υπολογίζουμε αν στην τελική αγαπιόμαστε, που είναι το βασικό αυτό και από εκεί μπορούμε να ξεκινήσουμε και να χτίσουμε! Υπάρχουν διάφορα κομμάτια, υπάρχει ένα κομμάτι που έχω γράψει και λέγεται “Liberta”, είναι reggae κομμάτι, έχει μία πολιτική χροιά, αλλά είμαι παρατηρητής σε ό,τι βλέπω, ό,τι νιώθω, ό,τι μου κάνει εντύπωση. Κάπως στο δικό μου μυαλό το μεταφράζω και το κάνω τραγούδι.

Music Corner: Φαντάζομαι ότι πολλά από τα άτομα που σε ξέρουν, θα σε γνώρισαν μέσα από τη Σπείρα. Ο μακρινός σου στόχος είναι να απομακρυνθείς από την ομάδα και να συνεχίσεις μόνος σου ίσως;
Jerome
: Δε νομίζω ότι θα απομακρυνθώ ποτέ από αυτήν την ομάδα. Μπορεί αύριο να μη δουλεύουμε μαζί, αλλά είμαστε η τελευταία φουρνιά. Εγώ, ας πούμε, διανύω τον έκτο μου χρόνο εκεί. Δε νομίζω λοιπόν ότι θα φύγω ποτέ από τη Σπείρα. Η Σπείρα είναι ιδέα, είναι τρόπος ζωής. Θα ήθελα να δημιουργήσω και μία δικιά μου Σπείρα κάπου, κάποτε, με όλα αυτά που έχω μάθει από το δάσκαλό μου, τον Σταμάτη! Απλά θεωρώ ότι είναι “way of life”! Είναι κάτι που το ‘χεις, το ‘χουμε, είναι DNA πλέον και δεν περιορίζεται στο να έρθεις να μας δεις στη σκηνή αύριο ή μεθαύριο. Το “way of life” περιλαμβάνει τον τρόπο που δουλεύουμε, την αγάπη που βάζουμε σε αυτό, παρ’ όλες τις συνθήκες και την τρέλα που έχει το να είσαι καλλιτέχνης σήμερα. Εμείς βάζουμε το ταλέντο μας κάτω, το τιθασεύουμε, είμαστε πειθαρχημένοι σε αυτό και προσπαθούμε να είμαστε ευρηματικοί και οι καλύτεροι που μπορούμε να είμαστε κάθε φορά! Αυτό είναι η Σπείρα Σπείρα και αυτό είναι κάτι, από το οποίο δε θα φύγω ποτέ. Το έχω πάρει από εκεί, το έχω μάθει και θα το εφαρμόζω. Κάποια στιγμή, θα κάνω αποκλειστικά δικά μου πράγματα, αλλά πάντα ένα κομμάτι μου θα ακολουθεί ένα κομμάτι της Σπείρας, του Jerome μέσα στη Σπείρα. Θα με ακολουθεί και θα το εφαρμόζω.

Music Corner: Θα ήθελες να συμπληρώσουμε κάτι άλλο;
Jerome
: Έλα! θέλω όταν κάνουμε συνεντεύξεις να είναι πολλές οι ερωτήσεις, να μιλάμε πάρα πολλή ώρα! (γέλια). Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, αυτό που ήθελα να σου συμπληρώσω είναι ότι στο δίσκο υπάρχουν ελληνικοί στίχοι, αγγλικοί στίχοι και το επόμενο κομμάτι που θα κάνω λέγεται “Home”.

Music Corner: Δεν έχει κλείσει το album; Θα προσθέσεις και άλλα πράγματα;
Jerome
: Τώρα μη με βάζεις σε πειρασμό! Ένας λόγος που αυτό το album δεν έχει κλείσει, είμαι κι εγώ! Γιατί είμαι σαν τα παιδιά στα ζαχαροπλαστεία, τα θέλω όλα! Θεωρώ ότι έχει κλείσει τώρα, με αυτό το καινούριο κομμάτι που θα κάνουμε. Αυτό το κομμάτι, το “Home”, θα έχει afro στοιχεία, το έχω υποσχεθεί στον 98.4 ότι θα παίξει πρώτα και θα είναι ένας τρόπος να πάμε να βρούμε όλοι τη γαλήνη μας. Ότι γυρνάμε σπίτι, αφήνουμε τα προβλήματα που έχουμε αφήσει την ημέρα έξω και χαλαρώνουμε. Σπίτι λοιπόν!

Music Corner: Ας πούμε λοιπόν και που θα σε βρει ο κόσμος αυτό το χειμώνα…
Jerome
: Σίγουρα ο κόσμος θα με δει Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στο Ίδρυμα Κακογιάννη, με τη Σπείρα Σπείρα και το Σταμάτη Κραουνάκη για το «Όταν έχω εσένα». Θα μας δει μέσα στο Νοέμβριο που θα ξεκινήσουν τις Κυριακές οι δικές μας παραστάσεις με τη Σπείρα, για το «Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια». Αυτό είναι η πολυτιμότερη εμπειρία της ζωής μου, γιατί όντως όταν δεν είμαι ο Jerome, είμαι ο παπουτσωμένος γάτος και είναι ο πολυτιμότερος γάτος που έχω παίξει ποτέ, αλλά είμαι εγώ! Είναι η ζωή μου! Δε ξέρω πώς το είδε ο Σταμάτης αυτό, αλλά το πέτυχε.

Music Corner: Ευχαριστώ πολύ!
Jerome
: Κι εγώ ευχαριστώ, πάω να συνεχίσω την κούρα μου! Ελπίζω να περάσεις καλά απόψε!

jerome_live_2013_10_03

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here