18/11/2011
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Μίνα Θεοχάρη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Τι σχέση μπορεί να έχει ο μύθος των Ατρειδών με τη σύγχρονη Ελλάδα και πώς μπορούν οι τραγωδίες του Αισχύλου να μετατραπούν σε παρωδία; Ο συγγραφέας Άκης Δήμου δίνει την απάντηση, μέσα από το έργο «Σιγά τα Αίματα» (Oresteia – The Next Generation), το οποίο έγραψε ειδικά για την Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα Σπείρα.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ευφάνταστα η Αθανασία Καραγιαννοπούλου φέρνει στη σκηνή της Αθηναΐδας τον Αισχύλο και έναν θίασο οκτώ ανδρών. Ο τραγικός ποιητής δίνει οδηγίες για το πώς θα παιχτεί το έργο του – το οποίο εξακολουθεί να γράφει και να αλλάζει στη διάρκεια της παράστασης με τις παρεμβάσεις του θιάσου. Έτσι οι θεατές παρακολουθούν ταυτόχρονα παράσταση και πρόβα, ενώ από το διασκεδαστικό κείμενο δεν λείπουν καίρια σχόλια για την πολιτική – και όχι μόνο – επικαιρότητα.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, κρατώντας αυτή τη φορά μόνο ρόλο συνθέτη (και ολίγον στιχουργού), μεγαλουργεί μουσικά και αφήνει τη Σπείρα ελεύθερη να μάς ψυχαγωγήσει. Κατά τη γνώμη μου, το μεγάλο ατού αυτής της ομάδας είναι ότι αποτελείται από έντονες, εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, οι οποίες όμως λειτουργούν ως ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης. Μετατρέπουν τις διαφορές τους σε ομοιογένεια, το διασκεδάζουν και οι ίδιοι, αφήστε που διαθέτουν όλοι τους εξαιρετικές φωνές!

Τους αναφέρω αλφαβητικά, διότι πραγματικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους βάλεις σε σειρά – είναι όλοι εξίσου ταλαντούχοι. Χρήστος Γεροντίδης (Ορέστης), Μπάμπης Γούσιας (Αισχύλος), Jerome Kaluta (Ελένη), Θανάσης Καραθανάσης (Αγαμέμνων), Δημήτρης Μάριζας (Ηλέκτρα), Χρήστος Μουστάκας (Κλυταιμνήστρα), Δημήτρης Μπογδάνος (Πυλάδης), Κώστας Μπουγιώτης (Ιφιγένεια), Γιώργος Στιβανάκης (Κασσάνδρα). Στο πιάνο τους συνοδεύει ο συνθέτης Άρης Βλάχος.

Το τί συμβαίνει επί σκηνής, δεν περιγράφεται, αλλά αυτό που συμβαίνει στα καμαρίνια μπορούμε να το αποκαλύψουμε: είναι σαν να μπαίνεις στο σπίτι μιας πολυμελούς οικογένειας! Και μόλις τα παιδιά της Σπείρας φορέσουν τα σμόκιν για να υποδεχθούν τους θεατές στην αίθουσα, τα γέλια και τα πειράγματα κορυφώνονται!

Ακόμη και αν δεν είστε fan των παρωδιών, αξίζει να κάνετε μια βόλτα από την Αθηναΐδα. Η φρεσκάδα, το κέφι και η αμεσότητα της Σπείρας επενδυμένα με την εξαιρετική μουσική του Κραουνάκη θα σας κάνουν να γελάσετε και να σκεφτείτε. Και τα δύο είναι εξίσου απαραίτητα στις μέρες μας…!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη παράσταση…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here