15/12/2011
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr

Ο χώρος του Socialista είναι στολισμένος χριστουγεννιάτικα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα γιορτής. Μια γιορτινή βραδιά, λοιπόν, αφιερωμένη στα είκοσι χρόνια καριέρας της Ευρυδίκης, διοργανώθηκε τη Τρίτη, με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης του νέου CD της, με τίτλο «Ονειρεύομαι Ακόμα… Μαμά».

Πολλοί φίλοι και συνεργάτες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την καλλιτέχνιδα, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τους Γιώργο Παπαδόπουλο, Μιχάλη Κεχαγιά των Lexicon Project, Πέννυ Ραμαντάνη και Λευτέρη Πλιάτσικα των Όναρ, Ευσταθία, Βίκυ Γεροθόδωρου, Σαλίνα, Στέλιο Δάβαρη και βέβαια τον Δημήτρη Κοργιαλά.

Η ώρα είναι σχεδόν έντεκα και η Ευρυδίκη με την πενταμελή μπάντα της (Στράτος Σπηλιωτόπουλος, Βαγγέλης Τζάτσος, Άγγελος Βαφειάδης, Δημήτρης digi Χωριανόπουλος και Μπρουνίλντα Μάλο) ανεβαίνουν στη σκηνή, προκειμένου να ερμηνεύσουν την τρυφερή μπαλάντα που έδωσε το όνομά της στο άλμπουμ. Συγκινημένη και χαρούμενη, η Ευρυδίκη ευχαριστεί όλον τον κόσμο για την παρουσία του, καθώς, όπως επισημαίνει, είναι το «δικό σας χειροκρότημα και η δική σας αγάπη που με στηρίζει και με κάνει να ονειρεύομαι όλα αυτά τα χρόνια».

Ακολουθεί το καινούργιο κομμάτι «στης Αγάπης το Θυμό», σε μουσική και στίχους δικούς της, ενώ ξεχωριστή είναι η ερμηνεία της στη νέα μπαλάντα του Γιώργου Θεοφάνους «Μια Ζωή για Μένα», σε στίχους Θάνου Παπανικολάου, η οποία έγινε αργότερα το ανκόρ της βραδιάς.

Παλιές επιτυχίες της αρχίζουν να βρίσκουν τη θέση τους δίπλα στα καινούργια τραγούδια: «Πιάσε Με», «Ζωή να Μπω», «Σταγόνα στο Αιγαίο», «Κάνε πως Μ’ Αγαπάς».

Ο Μιχάλης Κεχαγιάς είναι ο πρώτος που ανεβαίνει στη σκηνή για να μάς παρουσιάσει μαζί της «Το Ένα», ντουέτο που έγραψε ο Δημήτρης Κοργιαλάς, το οποίο περιλαμβάνεται στον δίσκο. Ξεχωριστή είναι επίσης η στιγμή όπου η Ευρυδίκη παίρνει την κιθάρα για να ερμηνεύσει τις «Στιγμές» του Κώστα Τουρνά, η διασκευή του οποίου υπάρχει στο CD. Στον Κώστα Τουρνά ανήκουν, άλλωστε, και οι στίχοι του νέου τραγουδιού «Σκέψεις», το οποίο, σύμφωνα με την ερμηνεύτρια, «ο Κώστας μάλλον το έγραψε έχοντας στο μυαλό του ότι οι δικές μου σκέψεις δεν ησυχάζουν ποτέ».

Από τις δυναμικές στιγμές της βραδιάς ήταν το «Μείνε», το οποίο η Ευρυδίκη μοιράστηκε επί σκηνής με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, ενώ η εικόνα της Πέγκυς Ζήνα ήταν παρούσα στη βραδιά μέσω γιγαντοοθόνης, προκειμένου να ακουστεί το νέο ντουέτο «Ένα Τραγούδι». Η Ευσταθία, πάντως, ανέβηκε όντως στη σκηνή για να πει μαζί με την Ευρυδίκη το «Λάθος Άνθρωποι», το οποίο ταίριαξε με το παλιότερο «Κάποιον Άλλο».

Με λίγη παραπάνω προτροπή από την Ευρυδίκη, καθώς ήταν άρρωστος, ο Δημήτρης Κοργιαλάς βρέθηκε στο πλευρό της για να τραγουδήσουν μαζί τα «Στο Ίδιο Βαγόνι» και «Άσε Με», δημιουργώντας ενθουσιασμό στο κοινό.

Η ερμηνεύτρια μάς χάρισε επίσης κι άλλα αγαπημένα κομμάτια, όπως τα «Ζηλιάρης Ουρανός», «Πυξίδα», «Comme Ci, Comme Ca» και «Το Μόνο που Θυμάμαι», καθώς και το νέο τραγούδι του Θοδωρή Μαραντίνη, με τίτλο «Καθρέφτη Καθρεφτάκι μου», ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι παρών στη βραδιά.

Είναι πια σχεδόν μία μετά τα μεσάνυχτα και η Ευρυδίκη ροκάρει με “I Love Rock n’ Roll” και “Whole Lotta Love”. Το επίσημο φινάλε, ωστόσο, γράφεται με όλους εμάς να τραγουδάμε μαζί της δυνατά «Θέλω Τόσο να Σε Δω», πλημμυρισμένοι από την ενέργεια και τα συναισθήματα της όμορφης αυτής βραδιάς.

————–

Πριν από την έναρξη του live, η Ευρυδίκη έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στο Music Corner. Να τι μας είπε:

Music Corner: Τι μας ετοιμάζετε γι’ απόψε;
Ευρυδίκη: Όλα τα καινούργια τραγούδια! Είναι η πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ όπου ουσιαστικά παρουσιάζω ζωντανά όλα τα τραγούδια που περιλαμβάνονται σ’ αυτό. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί μέσα στις λίγες βδομάδες που κυκλοφορεί έχουμε ακούσει ήδη πολύ καλά σχόλια. Πάει αρκετά καλά και είναι πιστεύω το πιο σημαντικό για έναν καλλιτέχνη, όταν ετοιμάζει μια καινούργια δουλειά, αυτή τη δουλειά να την αγκαλιάζει ο κόσμος με αγάπη. Αυτό το έχω εισπράξει, αλλά η μεγαλύτερή μας ανάγκη είναι να παρουσιάσουμε ζωντανά τα τραγούδια μας και να νιώθουμε την αγάπη του κόσμου κι όλη αυτή την ενέργεια από κοντά. Να υπάρχει αυτή η επαφή. Είχα την ανάγκη να κάνω αυτή την παρουσίαση, να τραγουδήσουμε παρέα, να τιμήσω με αυτόν τον τρόπο και τους ανθρώπους που μου χάρισαν αυτά τα τραγούδια, είτε έγραψαν στίχους και μελωδίες είτε τραγούδησαν μαζί μου. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι απόψε μαζί μας και θα ανεβούν στη σκηνή… Επίσης θα παρουσιάσω πολλά τραγούδια απ’ τις προηγούμενες δουλειές μου γιατί, όπως έχω ξαναπεί, αυτός ο δίσκος έχει επετειακό χαρακτήρα. Είναι σαν να γιορτάζω μ’ αυτή τη δουλειά τα είκοσί μου χρόνια στη δισκογραφία και με αυτή την ευκαιρία θα θυμηθούμε και λίγο τα παλιά. Τραγούδια δηλαδή που έχει αγαπήσει ο κόσμος, που περιμένει να ακούσει από μένα, που μου τα ζητάει κάθε φορά, σε κάθε εμφάνιση.

Music Corner: Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε δύο τρεις στιγμές από όλη αυτήν την εικοσαετία, ποιες θα ήταν;
Ευρυδίκη: Είναι δύσκολο αυτό, γιατί είναι πολλές οι όμορφες στιγμές που έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια κι έχουν γίνει πια γλυκές αναμνήσεις. Ξεχωρίζω κάποιες παραστάσεις στο θέατρο του Λυκαβηττού, στο αρχαίο ωδείο Πάτρας, στο αρχαίο θέατρο Κουρίου στη Λεμεσό της Κύπρου. Επίσης υπάρχουν τραγούδια που με έχουν σημαδέψει και έχω την ανάγκη να τα ερμηνεύω ξανά και ξανά γιατί μέσα από αυτά με έμαθε ο κόσμος και με αγάπησε. Αλλά θα έλεγα ότι οι στιγμές σταθμοί στην καριέρα μου είναι οι παραστάσεις στο θέατρο Λυκαβηττού, οι οποίες ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε ζωντανό άλμπουμ το 1995, με τίτλο «Ό,τι Με Αγγίζει». Εννοείται ότι ξεχωρίζω και τις εμφανίσεις μου στο διαγωνισμό της Eurovision – κυρίως όμως τη χρονιά που πήγα με το «Είμαι Άνθρωπος κι Εγώ», γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία το συγκεκριμένο τραγούδι. Βέβαια και η τελευταία εμφάνιση, το 2007, με το “Comme Ci, Comme Ca” μας σημάδεψε επίσης! Ξεχωρίζω επίσης τις παραστάσεις στο House of Art το 2002, όπου ήταν η πρώτη φορά που ανοίχτηκα σ’ ένα διαφορετικό ρεπερτόριο και αποφάσισα να λέω πράγματα που αγαπώ πάρα πολύ, αυτά που ακούω στο σπίτι μου και είχα την ανάγκη να τα μοιραστώ και με τον κόσμο. Αυτό με έβγαλε σε έναν καινούργιο δρόμο.

Music Corner: Πέρα από την πολύ χαρακτηριστική χροιά της φωνής σας, ποιο νομίζετε ότι είναι το στοιχείο που σας κάνει να ξεχωρίζετε πάνω στη σκηνή;
Ευρυδίκη: Το μόνο που κάνω είναι να νιώθω τα τραγούδια, να τα ζω. Είναι κάτι που γίνεται χωρίς να το σκέφτομαι και είναι αυτό μάλλον για το οποίο με ξεχωρίζουν οι άνθρωποι που μ’ αγαπάνε και που με ακολουθούν χρόνια. Δεν μπορώ να πω εγώ  κάτι θετικό για τον εαυτό μου. Είμαι αυτή που είμαι – σε κάποιους αρέσω, σε κάποιους όχι. Αλλά νομίζω ότι αυτό που οι περισσότεροι βλέπουν σε μένα και τελικά επιλέγουν να έρχονται και να ξανάρχονται να με ακούν και να αγοράζουν τους δίσκους μου, είναι το ότι είμαι απλά αληθινή πάνω στη σκηνή και ερμηνεύω μ’ έναν δικό μου ξεχωριστό τρόπο τα τραγούδια, προσπαθώντας να τα κάνω να ζωντανεύουν. Σας μεταφέρω τα λόγια τους…

Music Corner: Ο τίτλος του CD είναι «Ονειρεύομαι Ακόμα… Μαμά». Εσείς τί ονειρεύεστε;
Ευρυδίκη: Ονειρεύομαι απλά καθημερινά πράγματα. Σε σχέση με τη δουλειά μου δεν θα πω ότι κάνω μεγάλα όνειρα. Προσπαθώ να ζω την κάθε στιγμή, να χαίρομαι την επικοινωνία μου με τον κόσμο, το ότι μπορώ και εμφανίζομαι σε χώρους που επιλέγω και απλά τραγουδώ – γιατί αυτή είναι η επιθυμία μου, να τραγουδώ. Πέρα από φωτογραφήσεις, δίσκους, εξώφυλλα, χρήματα, δόξα… Όλα αυτά είναι πράγματα που λίγο πολύ τα ‘χω αφήσει πίσω μου και επιστρέφω στην ουσία που είναι το τραγούδι το ίδιο κι αυτό που με κάνει να αισθάνομαι. Άρα, αν ονειρεύομαι κάτι σε σχέση με τη δουλειά μου, είναι να μπορώ να συνεχίζω να εμφανίζομαι στους χώρους αυτούς και να υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι γύρω μου που μ’ αγαπάνε πραγματικά και με καταλαβαίνουν, ούτως ώστε να μπορώ να εκφράζομαι όπως αισθάνομαι. Γενικότερα, τα όνειρά μου έχουν να κάνουν με τους δικούς μου ανθρώπους πια, όχι με μένα προσωπικά. Για μένα εύχομαι να είμαι υγιής, να βλέπω τον γιο μου να μεγαλώνει και να γίνεται ο ίδιος ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Γιατί είναι δύσκολες οι εποχές και, ως μητέρα, μεγαλώνουν και οι αγωνίες μου και οι ανασφάλειες…

Music Corner: Υπάρχουν σχέδια για μελλοντικές εμφανίσεις;
Ευρυδίκη: Αυτήν την περίοδο βρίσκομαι σε ένα μικρό τουρ. Μέχρι και τον Ιανουάριο θα κάνω κάποιες εμφανίσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εκτός της Αθήνας, όπου είχα ολοκληρώσει έναν κύκλο παραστάσεων στον Σταυρό του Νότου. Αθήνα πια, θα επιστρέψω πιστεύω από Φεβρουάριο και μετά. Έχω κάτι στο μυαλό μου που το ετοιμάζω κι ελπίζω να πάνε όλα όπως τα σκέφτομαι γιατί θα είναι ωραία παράσταση!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το event…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here