Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
13/10/2010
www.musiccorner.gr

Δισκογραφικές συναντήσεις

 Αρλέτα – Λάκης Παπαδόπουλος

 

Αφορμή για το σημερινό αφιέρωμα η επί σκηνής συνύπαρξη της Αρλέτας με τον Λάκη Παπαδόπουλο, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Σταυρό του νότου», με χορηγό επικοινωνίας το «Music Corner».

Όμως πέρα απ’ αυτό, πέρα απ’ την επικαιρότητα, υπάρχει λόγος να καταγράψουμε τις συναντήσεις των δυο τους επί δισκογραφικού εδάφους. Λόγος …τραγουδιών! Που γεννήθηκαν απ’ τη συνεργασία της κυρίας Τσάπρα με τον «Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ». Και αγαπηθήκαν. Και άφησαν το στίγμα τους εντός μας. Και λειτούργησαν καταλυτικά μέσα στα χρόνια, ήσυχα και χωρίς θόρυβο. Και κερδίζουν συνεχώς νέους ακροατές, που ήταν αγέννητοι όταν τα τραγούδια αυτά πρωτοκυκλοφόρησαν.

Για πρώτη φορά η Αρλέτα ηχογράφησε τραγούδια σε μουσική του Λάκη Παπαδόπουλου το 1984 στο δίσκο «Περίπου». Έντεκα συνολικά τραγούδια σε στίχους Κυριάκου Ντούμου («Στο γραφείο», «Ημερολόγιο», «Έρχεται κρύο»), Γιώργου Παππά («Ώρα σελήνης»), Αρλέτας («Τραγουδάκι»), Μαριανίνας Κριεζή («Η σερενάτα», «Πλατεία Αμερικής», «Αρτεσιανό φρέαρ») και Θάνου Φουργιώτη («Άδειο κύμα»). Στο δίσκο υπάρχουν και δύο μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, το «William George Allum» και «Black and white», από τις ποιητικές του συλλογές «Μαραμπού» και «Πούσι». Έχουν το δικό τους ενδιαφέρον οι συγκεκριμένες μελοποιήσεις και η ερμηνεία τους από την Αρλέτα. Μπορεί να μη γνώρισαν την επιτυχία μεταγενέστερων μελοποιήσεων του Καββαδία, αλλά κι αυτό ακόμα τις κάνει να διατηρούν το δικό τους μυστήριο.

Ένα χρόνο μετά, η Αρλέτα με το Λάκη Παπαδόπουλο ετοίμασαν και παρουσίασαν ένα δισκογραφικό «Τσάι γιασεμιού» (1985). Αυτό που έδωσε ξεχωριστή «γεύση» στο υλικό του δίσκου ήταν αναμφίβολα η συμβολή της Μαριανίνας Κριεζή, που έγραψε τους στίχους των τραγουδιών: «Τσάι γιασεμιού», «Αυτόματος τηλεφωνητής», «Το στραγάλι», «Το μπαρ της Τέτης και της Κατερίνας», «Σαν αλήθεια σαν ψέμα», «Το τρυφερό σου ροζ», «Batida de coco», «Όνειρα ζαχαρωτά», «Ο Τάκης», «Τα ήσυχα βράδια».
Χωρίς τη Μαριανίνα Κριεζή, η χημεία της Αρλέτας με το Λάκη θα ήταν εντελώς διαφορετική. Θα της έλειπε κάτι ουσιώδες. Οι στίχοι της Κριεζή στο «Τσάι γιασεμιού» εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μας κλείνουν το μάτι. Δεν ήταν μόνο καινούργιοι και ευρηματικοί. Ήταν και παραμένουν κομμάτια από το παζλ της καθημερινότητάς μας. Έχουν χρώματα και αισθήματα, δεν είναι μελό, αλλά δεν τους λείπει και η συγκίνηση.

Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου η Αρλέτα τα τραγούδησε live στο «Περοκέ» και υπάρχουν στο μοναδικό – μέχρι στιγμής – ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο της «Δέκα και μία νύχτες» (1989). «Τα ήσυχα βράδια» θα τα βρείτε και με τη φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στο δίσκο «Το τραγούδι γυμνό» (1992), σε παραγωγή του γνωστού στιχουργού Κώστα Κωτούλα. Τα τραγούδησε και ο Γιάννης Κότσιρας και η Δέσποινα Βανδή, αλλά σαν την Αρλέτα κανείς! Όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη διδάξασα. Αλλά γιατί με τον τρόπο της μπήκε στο «σώμα» του τραγουδιού, «φόρεσε» την ερημιά του κι εκείνο πήρε το «καλούπι» της, τη δική της υπόσταση, το αίσθημά της. Έτσι που η Αρλέτα λέει «ακόμα κι αν φύγεις για το γύρο του κόσμου, θα ’σαι πάντα δικός μου θα ’μαστε πάντα μαζί…» δε σου αφήνει περιθώρια!

Στην πιο πρόσφατη μάλιστα δισκογραφική της παρουσία, ένα χρόνο πριν, στο διπλό της άλμπουμ «Και πάλι χαίρετε» συμπεριληφθήκαν και «Τα ήσυχα βράδια» (σε νέα version) στο δεύτερο cd της έκδοσης όχι μόνο ως τραγούδι, αλλά και ως οργανικό.

Να θυμίσω ότι το τραγούδι «Τσάι γιασεμιού» ηχογραφήθηκε και από τη συμπαθέστατη τραγουδίστρια Αγνή στο δίσκο της «Όταν αλλάζει ο καιρός» (2006), ενώ η «Σερενάτα» – από το «Περίπου» – γνώρισε μια δεύτερη δισκογραφική ζωή, όταν την τραγούδησε η Ανδριάνα Μπάμπαλη το 2005 στο cd της «Μην πεις ποτέ».

Και επανερχόμαστε στις συναντήσεις:
Το 1996 η Αρλέτα συμμετείχε στο δίσκο «Πασπαρτού», με «ανέκδοτα και αινίγματα τραγούδια» του Λάκη Παπαδόπουλου. Εκεί τραγούδησε το «Κάποτε κάπου σ’ έχω ξαναδεί», σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, που πρωτόπε το 1990 η Μαργαρίτα Ζορμπαλά στο δίσκο της «Χαίρω πολύ» με τραγούδια του Λ. Παπαδόπουλου και της Μ. Κριεζή.

Ακόμα, μαζί με το Λάκη Παπαδόπουλο η Αρλέτα τραγούδησε το «Εγώ κι εσύ» στο δίσκο της «Άσε τα κρυφά κρυμμένα» (1991), ενώ καταγράφεται και μια φιλική τους συμμετοχή στο τραγούδι «Τσατσάρα», στο δίσκο των αδερφών Κατσιμίχα «Της αγάπης μαχαιριά» (1994).

Δεν ξέρω αν η απόφαση των δυο τους να μοιραστούν τη σκηνή του «Σταυρού του νότου» γεννήσει και την επιθυμία τους να ξαναβρεθούν και δισκογραφικά κάποια στιγμή. Όχι πως κάτι τέτοιο το χρειάζονται, αν σκεφτεί κανείς ότι τα τραγούδια τους, τριάντα χρόνια μετά, δεν έχουν χάσει την αξία τους τη συναισθηματική ούτε το ειδικό καλλιτεχνικό τους βάρος. Μας αφορούν ακόμα!

Καλό χειμώνα, Αρλέτα…!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here