Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
10/11/2010
www.musiccorner.gr

Δισκογραφικές συναντήσεις

Σταύρος Ξαρχάκος – Βίκυ Μοσχολιού

Είναι είδηση το ότι ο ακριβοθώρητος τα τελευταία χρόνια Σταύρος Ξαρχάκος αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια σειρά εμφανίσεων στο «Gazarte», κάθε Κυριακή και Δευτέρα, από τις 21 Νοεμβρίου και μέχρι τον Απρίλιο. Εκεί, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα συναντήσει μια σπουδαία ορχήστρα, τη 12μελή Κ. Ο. Ε. Μ., με την οποία συμπορεύεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια, σε πέντε θεματικούς κύκλους παραστάσεων (τρία διήμερα για κάθε κύκλο): «3Χ3», «Η τέχνη της μουσικής στον κινηματογράφο», «Μπαλάντες» (Μίκης Θεοδωράκης – Μανόλης Αναγνωστάκης), «Μάνος Χατζιδάκις», «Επιτάφιος».

Στη σκηνή θα βρεθούν μαζί του σημαντικοί ερμηνευτές, παλιοί συνεργάτες και φίλοι του Σταύρου Ξαρχάκου οι περισσότεροι – αλλά και καινούργιοι – σε απροσδόκητες συναντήσεις που θα συζητηθούν.

Πολλοί θεωρούν τον Ξαρχάκο ως τον τρίτο σε αξιολογική σειρά, μετά το Μίκη Θεοδωράκη και το Μάνο Χατζιδάκι, Έλληνα συνθέτη. Δε θα μείνω σ’ αυτό. Η αξία του Ξαρχάκου αναδεικνύεται μέσα από το έργο και την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στο ελληνικό τραγούδι. Είτε γράφει μουσική για το σινεμά (με κορυφαία στιγμή το «Ρεμπέτικο»), είτε καταπιάνεται με θεατρικές παραστάσεις, είτε συνεργάζεται με σπουδαίους ερμηνευτές (από το Γρηγόρη Μπιθικώτση μέχρι τη Μαρία Σουλτάτου κι από το Σταμάτη Κόκοτα μέχρι το Νίκο Δημητράτο και την Καίτη Ντάλη), είτε κάνει τραγούδι την «Άπονη ζωή» του Λευτέρη Παπαδόπουλου, είτε μελοποιεί τα «Κατά Μάρκον» του Νίκου Γκάτσου, είτε «συνομιλεί» μουσικά με τον Τσιτσάνη, είτε διευθύνει μια μεγάλη ορχήστρα…

Εμφανίστηκε στο τραγούδι το 1962, γράφοντας τη μουσική στα θεατρικά «Κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού. Ο Χατζιδάκις τον ονόμασε «γιο» του και ο νεαρός συνθέτης άμα τη εμφανίσει έκανε αισθητή την παρουσία του. Δυο χρόνια αργότερα, ο Σταύρος Ξαρχάκος συνάντησε και τη Βίκυ Μοσχολιού. Αναζητούσε μια νέα φωνή για να τραγουδήσει το τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι», σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα, στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Λόλα» με τη Τζένη Καρέζη και το Νίκο Κούρκουλο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Αν δεν ήταν ο Ξαρχάκος, η Μοσχολιού ίσως και να μην έβγαινε στο τραγούδι. Ή να μην έβγαινε μ’ αυτό τον τρόπο και με τέτοια τραγούδια. Ποσοτικά, πάντως, δεν είναι πολλά τα τραγούδια του Ξαρχάκου στο ρεπερτόριο της Μοσχολιού. Είναι, όμως, όλα ένα κι ένα. Τραγούδια που κέρδισαν το στοίχημα με το χρόνο και η αξία τους είναι, πια, αδιαπραγμάτευτη.

Σταύρος Ξαρχάκος - Βίκυ Μοσχολιού

Εκτός από το «Χάθηκε το φεγγάρι», η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησε τότε τρία ακόμα τραγούδια του συνθέτη: «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» και «Παλληκαράκι που ’λιωσα», αμφότερα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδοπούλου. Κι ακόμα, «Τα τρένα που ’φυγαν», σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα και Βασίλη Ανδριόπουλου, από το θεατρικό έργο «Μην πατάτε τη χλόη».

Για να φτάσουμε στη χρονιά του 1966 και στο δίσκο «Ένα μεσημέρι», με τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους του Νίκου Γκάτσου που είχαν γραφτεί για τις «Διπλοπενιές». Μια ταινία της εταιρίας «Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης», σε σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου και σκηνοθεσία του Γιώργου Σκαλενάκη, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Στη δισκογραφική τους μεταφορά, στο «Ένα μεσημέρι», τα τραγούδια του Στ. Ξαρχάκου και του Ν. Γκάτσου τραγούδησαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης («Μάτια βουρκωμένα» & «Άσπρη μέρα»), ο Σταμάτης Κόκοτας («Στου Όθωνα τα χρόνια» & «Με τι καρδιά τον κόσμο ν’ αρνηθώ») και η Βίκυ Μοσχολιού («Η νύχτα» & «Ο Λευτέρης»).

Να μη ξεχάσουμε και τα «Χρώματα» του ’68. Στον εν λόγω δίσκο του Ξαρχάκου -με ορχηστρικές συνθέσεις του ως επί το πλείστον- η Βίκυ Μοσχολιού συμμετείχε με δύο τραγούδια: «Παλληκάρι διψασμένο» και «Έσβησε το τραγούδι» σε στίχους του Ντίνου Δημόπουλου. Στα «Χρώματα» τραγουδούσαν ακόμα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Σταμάτης Κόκοτας.

Τη Βίκυ Μοσχολιού, μαζί με του δυο προαναφερόμενους ερμηνευτές, τη βρίσκουμε και ένα χρόνο μετά στο δίσκο «Κόσμε αγάπη μου» (1969), με τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου γραμμένα κατά κύριο λόγο για το δραματικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Γυμνοί στο δρόμο», με το Νίκο Κούρκουλο και τη Ζωή Λάσκαρη. Η εν λόγω ταινία αποτέλεσε την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου «Η γειτονιά των αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που είχε ανέβει το 1963 σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Στο «Κόσμε αγάπη μου», με τη φωνή της Μοσχολιού υπάρχουν ηχογραφημένα τρία τραγούδια: «Μην πιεις νερό», «Μη γυρίσεις πίσω» και «Αστέρι στο παράθυρο» σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ξαρχάκος και Μοσχολιού θα ξαναβρεθούν δισκογραφικά και στη δεκαετία του εβδομήντα. Ό,τι μένει, στη στήλη της ερχόμενης εβδομάδας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here