12/2/2013
www.musiccorner.gr

Διεθνή διάκριση για την ελληνική μουσική έφεραν η Αρετή & η Ιωάννα Σπανομάρκου, καθώς οι νεαρές μουσικοσυνθέτριες/στιχουργοί βρίσκονται ένα βήμα από τον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού μουσικής σύνθεσης, κάνοντας μας εθνικά υπερήφανους.

Από τις 20.000 συμμετοχές που έλαβαν μέρος στο International Songwriting Competition, προκρίθηκαν  στον ημιτελικό 1883 τραγούδια. Ανάμεσά τους η Αρετή & η Ιωάννα Σπανομάρκου, προκρίθηκαν με δύο τραγούδια 100% ελληνικής μουσικής, τα οποία ήταν τα μοναδικά με ελληνικό στίχο και μουσική, και με το εθνικό μας μουσικό όργανο, το μπουζούκι!

Τα τραγούδια είναι: “Είμαι Ελεύθερη κι ωραία” το οποίο ερμηνεύει η Έφη Γιαννακοπούλου (κατηγορία: World) και “Αμέθυστος/ορχηστρικό συρτάκι” (κατηγορία: Instrumental).

Ο διαγωνισμός αποτελεί παράθυρο προς την διεθνή αναγνώριση και καριέρα, αφού ανάμεσα στους κριτές που θα επιλέξουν τους 68 φιναλίστ του τελικού στο Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνονται  o Σαιμόν Λε Μπον των θρυλικών Duran Duran,  ο Νταριλ Μακντανιελς από τους Run DMC, ο Ρόμπερτ Σμιθ από τους Cure, ο κάτοχος δυο βραβείων Γκράμμι Τόμας Άλαν Γουέιτς, ο διάσημος κιθαρίστας Τζεφ Μπεκ και αλλά μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Τα δύο προκριθέντα τραγούδια συμπεριλαμβάνονται στο CD «Δύο», μία δουλειά αφιερωμένη στην Ελλάδα, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα η Αρετή και η Ιωάννα Σπανομάρκου. Μια σημαντική παραγωγή, με συμμετοχή πολλών γνωστών ερμηνευτών, που αναδεικνύει τα μουσικά χρώματα της Ελλάδας. Περιλαμβάνει 12 τραγούδια +1 bonus track, μεταξύ των οποίων μια διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού, αλλά και ένα πολιτικό τραγούδι.

«Σήμερα οι νέοι θα λέγαμε πως ξαναανακαλύπτουν και αγαπούν το έντεχνο-λαϊκό. Στην εποχή μας,  με το Internet  και το Youtube, μπορούν να αποκτήσουν ποικίλα ακούσματα σε νέο και παλιό ρεπερτόριο, αλλά και σε διάφορα είδη μουσικής, κάτι που δεν το προσφέρουν τα ραδιόφωνα. Μπορούν πλέον να συγκρίνουν, και ψάχνονται πολύ. Είναι μια μεγάλη επανάσταση αυτή, και πιστεύουμε ότι θα κάνει καλό στη μουσική», λένε οι ίδιες, μιλώντας για την μουσική σήμερα.

«Κάποιοι προσπάθησαν να βγάλουν το μπουζούκι από την Ελληνική δισκογραφία. Εμείς αγαπάμε τον ελληνικό πολιτισμό, και το ελληνικό τραγούδι, και θέλουμε να προσφέρουμε μια συνέχεια», λένε οι ίδιες και συμπληρώνουν:

«Έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με δυο μεγάλους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, τον Γιώργο Ξενοκώστα, τον οποίο εμπιστευόμαστε πάντοτε για τις εκτελέσεις των έργων μας, και φυσικά τον Χρήστο Παπαδόπουλο στο τραγούδι «Η Κακομοίρα», το οποίο μάλιστα και ερμηνεύει. Δουλέψαμε με επιμονή πάνω σε αυτό το εγχείρημα, ώστε να δώσουμε ένα προσεγμένο αποτέλεσμα».

Η Αρετή και η Ιωάννα Σπανομάρκου υπογράφουν τη σύνθεση και τους στίχους των τραγουδιών.

Ο δίσκος τους περιγράφει πολλές μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων του σήμερα που αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, και χωρίζεται σε ΔΥΟ ενότητες.

Η πρώτη, πιο ρομαντική και έντεχνη-λαϊκή, περισσότερο λυρική, δείχνει τις βαθύτερες προσδοκίες του ανθρώπου και τα όνειρά του.
Η δεύτερη λαϊκή-ρεμπέτικη, καταγράφει μια άλλη πραγματικότητα, όπου υπερτονίζονται οι αγωνίες και οι ενδόμυχες σκέψεις, τα ανθρώπινα πάθη και η δίψα για ζωή.

Τραγουδούν: Χρήστος Παπαδόπουλος, Αρετή Κετιμέ, Τζίνα Δαλάκα, Μπάμπης Βελισσάριος, Δημήτρης Τσινιδέλος, Σωτήρης Ψυλλάκης, Κώστας Υφαντής, Έφη Γιαννακοπούλου, Γιώργος Ράπτης, Αρετή Σπανομάρκου, Ιωάννα Σπανομάρκου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here