25/1/2012
Γράφει ο Αποστόλης Ντόντος
Φωτογράφηση: Νίκος Μπουζιτσέπης
www.musiccorner.gr

Γεια και χαρά σε όλους…!

Ονομάζομαι Αποστόλης και είμαι καινούργιος σε αυτή τη “μουσική γωνιά”. Θα προσπαθήσω και εγώ λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου από τις συναυλίες που θα παρακολουθήσω. Χαίρομαι που η πρώτη συναυλία για την οποία σας γράφω, ημέρα Σάββατο 21 Ιανουαρίου και βροχερή θα έλεγα, είναι αυτή των FullFace στο 7sins στα Εξάρχεια (hip-hop από τον Kορυδαλλό για όσους αναρωτιούνται).

Αυτό που παρατήρησα και πιστεύω, είναι ότι τους πάει καλά και βέβαια εννοώ το Θανάση και το Βαγγέλη ή αλλιώς Tiny Jackal και Iratus και θα σας εξηγήσω το γιατί. Κράτησα δύο κουβέντες, η μία του Iratus πριν το live που είπε ότι «αυτό που θα περάσουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που φαντάστηκα» και μία δεύτερη από ένα κοινό φίλο εμού και του T. Jackal, ο οποίος μου είπε ότι αφού κατάφεραν και γέμισαν το μαγαζί μαγκιά τους και μπορώ να καταλάβω την εξέλιξη, πριν από δέκα και περισσότερα χρόνια να κάνουν live για πάρτη τους και για τη παρέα τους και τώρα να έχουν το κοινό τους και να γεμίζουν ένα μαγαζί. Μαγκιά τους λοιπόν!

Γενικά μπορώ να πω ότι ζήσαμε ένα πειραιώτικο live στο κέντρο της Αθήνας, αφού όλος ο Πειραιάς ήταν εκεί. Το live άνοιξαν οι Show Respect, πιτσιρικάδες από τον Κορυδαλλό και αυτοί. Παιδιά πολλά υποσχόμενα, ρομαντικοί, με νεύρο πάνω στη σκηνή και στίχους που λένε επιτέλους κάτι διαφορετικό από νταλαβέρια, γκόμενες και καταστάσεις ghetto, με ειδική σημείωση για το Dj που τα σπάει. Αυτό που γούσταρα πάντα στα hip-hop live είναι ότι ο καθένας  μπορεί να ανέβει και να χώσει μια στροφή (ή έτσι τουλάχιστον γίνεται στα σωστά live), έτσι μετά το support ανέβηκε ο Unique, για πρώτη φορά στη ζωή του μπροστά σε κοινό παίρνοντας με το σπαθί του το χειροκρότημα. Σειρά είχαν οι FullFace και – φυσικά –  ήταν η στιγμή που περίμεναν όλοι μέσα στο μαγαζί. Μαζί τους πάνω στη σκηνή ο αρτιότατος Dj Twelve, και εδώ θα σημειώσω ότι στην Ελλάδα το επίπεδο των Dj και των παραγωγών μπορεί άνετα να ανταγωνιστεί την hip-hop σκηνή σε όλο το πλανήτη! Τα παιδιά τα έδωσαν όλα, κρίνοντας από τον ιδρώτα που έριξαν και τις βραχνιασμένες φωνές που απέκτησαν μετά το live. Η διάρκεια του προγράμματος κοντά στις τρεις ώρες, και με το παραπάνω, με κομμάτια που τα ήξεραν όλοι και άλλα που τα τραγουδούσαν οι ολοκληρωτικά πιστοί τους. Τα παιδιά ομολογώ ότι έχουν skills και ένας mc κρίνεται για τα skill του ειδικά στα live, ατελείωτα flows και πορωτικά freestyles. Η θεματολογία των κομματιών ποικίλει, κομμάτια που διηγούνται ιστορίες αληθινές και σκληρές, κομμάτια με ερωτικό και kinky ύφος, κομμάτια που σίγουρα προσβάλλουν, αλλά κυρίως κομμάτια που σε αγγίζουν αν έχεις μεγαλώσει σε γειτονιά και έχεις συναντήσει δυσκολίες. Οι παραγωγές και ο ήχος ογκώδεις, πλαισιωμένα με scratch από το Dj.

To live είχε συμμετοχές και guests που συνετέλεσαν στο να σε κρατήσουν ενεργό και να σου κάνουν τη βραδιά ακόμα καλύτερη, και κατά τη διάρκεια του live, αλλά και μετά από το προβλεπόμενο πρόγραμμα, όπως οι Dopaz, αφού είναι και το συγκρότημα του Tiny Jackal, ο Θανάσιμος beatboxer, παραγωγός, mc, ο Killah P, o rockabilly Taki Tsan (ωχ! Αμάν αμάν ), ο Armando (πρέπει να τον ακούσετε να κάνει freestyle) και πάρα πολλοί ακόμα mc’s.

Απόλαυσα όλο το live, αλλά θα πρέπει να ξεχωρίσω το τελευταίο εικοσάλεπτο γιατί, αν και το live πάνω κάτω είχε τελειώσει, ο Iratus είπε ένα πολύ όμορφο κομμάτι, το ‘’Μωβ’’ αν θυμάμαι καλά, με όλα τα φώτα κλειστά και για κλείσιμο το ‘’Ακόμα γράφω’’. Πραγματικά ήταν μια πολύ ωραία εικόνα, με τη σκηνή γεμάτη από τα παιδιά του live να τραγουδάνε μαζί και τον κόσμο από κάτω να τα σπάει όλα. Η αλήθεια είναι ότι το τέλος πρέπει να είναι το καλύτερο, μιας και είναι αυτό που μένει περισσότερο από μία συναυλία, γι’ αυτό ανεπιφύλακτα συνιστώ στο καθένα την επόμενη φορά που θα κάνουν live οι FullFace να πάνε γιατί δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτα.

Μετά το live τα παιδιά μου απάντησαν σε μερικές ερωτήσεις, μου είπαν αν θέλετε, τις απόψεις τους, τις οποίες σας αναφέρω παρακάτω.

Τα συγκεκριμένα παιδιά τα είχα δει για πρώτη φόρα πριν από κανά χρόνο και, στο Red Sea, σε ένα live που, σαν και αυτά δεν είναι και ευρέως γνωστά και διαδεδομένα. Υπέθεσα λοιπόν ότι κάπου εκεί είναι που δημιουργούνται. Μου απάντησε ο T. Jackal.

  • Όχι η ιδέα των FullFace  υπήρχε από πριν, αλλά ήταν από τις πρώτες φορές εκείνη την ημέρα.

Εκεί λοιπόν είδα για πρώτη φορά τον Iratus. Ξαφνικά ένας mc με πολύ ικανά skills από το πουθενά, να τραγουδάει ένα κομμάτι εντελώς γαμάτο για mc’s και γκραφιτάδες, έτσι υπέθεσα ότι από γκραφιτάς έγινε mc, και μου απαντάει…

  • Καθόλου ξαφνικά, από καιρό γράφω, το 2002 έκανα την πρώτη μου ηχογράφηση απλά το 2010 αποφάσισα να βγάλω προς τα έξω τη δουλειά μου. Γκραφιτάς δεν ήμουν ποτέ απλά τρέφω ένα σεβασμό προς αυτούς και προς αυτό που κάνουν.

Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με όλα τα ιντερνετικά μέσα που έχουν κάνει την προώθηση πανεύκολη και εμφανίζονται από το πουθενά πολλές δουλειές από πολλά άτομα. Πως γίνεται να φιλτράρεται αυτό το φαινόμενο από τους ακροατές και πως γίνεται να αξιολογείς τη δουλειά κάποιου χωρίς να κάνει live.

  • T. Jackal: Tο youtube με έκανε διάσημο αλλά ταυτόχρονα μου έκανε και τη ζωή πιο δύσκολη, οι εποχές που έβαζες το cd κάποιου στη βιβλιοθήκη σου, που άξιζε για σένα και τον άκουγες πέρασαν, έχουμε γεμίσει πλέον με mp3 και jpeg.
  • Iratus: Tο youtube μας βοήθησε, είμαι υπέρ της εξέλιξης αλλά δε μπορώ να βγάλω ακριβές συμπέρασμα, πρέπει να περάσουν μερικά χρόνια για να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει. Η φάση φιλτράρεται από τον καθένα προσωπικά, σκουπίδια πάντα υπήρχαν απλά τώρα είναι πιο προσβάσιμα, πρέπει να κάνεις θυσίες, πρέπει να αντέξεις όλες τις δυσκολίες του live, μόνο με το youtube δε πας πουθενά.

Πολλά παιδιά όπως και εσείς δε ζείτε από τη μουσική. Zούμε σε περίεργες εποχές, έχετε κάποια ιδέα για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση προς το καλύτερο;

  • Iratus: Πιστεύω ότι είμαστε οι πλέον ακατάλληλοι για να δώσουμε μια ιδέα.
  • T. Jackal: Ούτε εγώ έχω μια ιδέα για αλλαγή, ζούμε μέσα στα σκατά και επιβιώνουμε, πρέπει να επιβιώσουμε μέσα από αυτά (με την καλή έννοια), ο καθένας με τον τρόπο του πρέπει να φιλτράρει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του για να βγει πιο δυνατός, από τα μικρά πράγματα που αγαπάς δηλαδή.

Η τελευταία ερώτηση αφορά στο live  της 29ης Ιανουαρίου, όπου όλη η hip-hop σκηνή ενώνεται για κάλο σκοπό στο 7sins για να βοηθήσει τον Αλέξανδρο (ο οποίος τυχαίνει να είναι και φίλος μου), που πάσχει από μια σπάνια αρρώστια.

  • FullFace: Θα είναι όλοι εδώ και θα είμαστε και εμείς, θα πληρώσουμε όλοι και όσοι μπορούν και περισσότερο, είναι ένα πραγματικό γεγονός, προωθήστε το όλοι, είναι μια κίνηση για καλό σκοπό και χαιρόμαστε που θα βάλουμε κι εμείς το χέρι μας…

Θα κλείσω όλο αυτό με το blog του Αλέξανδρου helpforalexandros.blogspot.com. Όλοι θα είμαστε εκεί!!!

ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ ΜΑΓΚΕΣ!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here