7/3/2013
Γράφει η Μαρίνα Σκοπελίτου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

«Στων φίλων τα σπίτια» μας τραγουδάει τον τελευταίο καιρό αλλά και εμείς νιώσαμε ότι βρισκόμαστε στο σπίτι μιας φίλης το περασμένο Σάββατο 2 Μαρτίου, όταν η Ελένη Τσαλιγοπούλου μας υποδέχτηκε στο Ρυθμός stage, στην Ηλιούπολη. Κι αυτό γιατί η Ελένη Τσαλιγοπούλου εκτός από απίστευτα ταλαντούχα είναι επίσης μία φιγούρα που σου δημιουργεί μία παράξενη οικειότητα. Είναι λες και την ξέρεις! Την αισθάνεσαι κοντά σου, σαν φίλη σου. Αυτό κάνει κάθε εμφάνιση της ιδιαίτερη…

Το πρόγραμμα ξεκίνησε γύρω στις 11 και μισή με το τραγούδι «Το μοσχολούλουδο» από τον τελευταίο δίσκο της καλλιτέχνιδος, «Τα-ρι-ρα». Ήταν μία έναρξη γεμάτη συγκίνηση, τόσο κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του ατμοσφαιρικού αυτού τραγουδιού όσο και τη στιγμή που μας καλωσόρισε στο πρόγραμμα που ετοίμασε για όλους εμάς. Μας ευχήθηκε «Καλή άνοιξη… καλές προσπάθειες, καλούς έρωτές, καλά τραγούδια και όμορφες ελπίδες». Βιάστηκε λίγο, όπως και πολύ άλλοι αυτές τις μέρες, ίσως από τη λαχτάρα και την επιθυμία που νιώθουμε όλοι να φύγει ο «χειμώνας» που έχει πέσει πάνω μας τον τελευταίο καιρό. Το ουσιαστικό βέβαια είναι ότι δεν έμεινε μόνο στις ευχές αλλά προσπάθησε να βάλει κι αυτή ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση με τα τραγούδια της.

Συνέχισε με κομμάτια όπως το «Οι Σκιές» σε στίχους του Αλκίνοου Ιωαννίδη, το «Χρώματα» σε στίχους του Νίκου Πορτοκάλογλου, το «Σώπα κι άκουσε», το «Του έρωτα σημάδι» και το «Δε μας συγχωρώ» μέχρι τη στιγμή που στη σκηνή ανέβηκε ο δικός της φίλος, ο Κώστας Λειβαδάς. Τραγούδησαν μαζί το «Πιάσε με» σε μία πιο ακουστική εκδοχή, το αγαπημένο «Εγώ σ’ αγάπησα εδώ» και το τελευταίο τους τραγούδι «Των φίλων τα σπίτια».

Ο Κώστας Λειβαδάς έμεινε για λίγο μόνος του στη σκηνή για να μας τραγουδήσει το «Για να σε συναντήσω» σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, το «Όχι μπάλα στο σαλόνι» και το «Σαν να μην πέρασε μια μέρα»…

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανέβηκε για τελευταία φορά πριν το διάλειμμα στη σκηνή και τραγούδησε τα τραγούδια «Το πρόβλημα μου είσαι εσύ», το «Δε ξέρεις τι θα πει αγάπη», το «Είναι εντάξει μαζί μου» και το «Παιδιά των δρόμων».

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος βρεθήκαμε στο καμαρίνι της τραγουδίστριας και ανάμεσα σε φίλους που την χαιρετούσαν …λακ, πιστολάκια και πολύ άγχος για το δεύτερο μέρος, που σε λίγο ξεκινούσε, καταφέραμε να μιλήσουμε για λίγο μαζί της:

Musiccorner: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη σημερινή εμφάνιση;
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Για τη σημερινή εμφάνιση δεν έχω να πω και πολλά. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι εδώ και δύο – δυόμιση χρόνια μπόρεσα να  κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου, να γράψω μουσική. Γιατί ακούω πολύ μουσική και θέλω να εκφράσω κάτι από όλα αυτά. Βρήκα λοιπόν κάποιους ανθρώπους πολύ σημαντικούς για μένα τους μουσικούς μου και τον ηχολήπτη, γιατί αυτά πάνε πακέτο και είμαστε μαζί. Είμαστε μαζί όχι μόνο πάνω στο πατάρι αλλά και εκτός, στη ζωή μας. Βρισκόμαστε καθημερινά σχεδόν. Μιλάμε. Είναι και μουσική και ζωή. Αυτό είναι και το όνειρο της μουσικής: όλο αυτό το πράγμα να έχει μία ισορροπία. Για ισορροπία μιλάμε λοιπόν. Σήμερα είναι ακόμα πιο ισορροπημένη η βραδιά γιατί έχω μαζί μου έναν πολύ ταλαντούχο άνθρωπο, συνθέτη και στιχουργό, τον Κώστα τον Λειβαδά, ο οποίος είναι και ο καλύτερος μου φίλος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Πολύ σημαντικό για μένα. Η φιλία για μένα τα τελευταία χρόνια παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι η ζωή που λένε. Όταν ήμουν νέα αγαπούσα πιο πολύ τη μουσική και ξεχνούσα λίγο τη ζωή, όμως όσο μεγαλώνω η φιλία γίνεται όλο και πιο σημαντική. Μέσα από τη μουσική βγαίνει όλο αυτό και να νιώθω κι εγώ ότι εξελίσσομαι. Σήμερα λοιπόν πάλι εδώ στο Ρυθμός Stage, μετά από δύο εμφανίσεις που είχαμε κάνει πριν από τρεις μήνες. Πολύ καλή ενέργεια. Μου αρέσει που δεν είναι στο κέντρο αλλά είναι λίγο πιο έξω γιατί το χρειαζόμαστε όλοι αυτό. Το καταλαβαίνω αυτό μέσω των περιοδειών που κάνω εδώ και δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ πιο σημαντικό να γίνεται παντού και όχι μόνο σε ένα κεντρικό σημείο…

Musiccorner: Ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό τον καινούργιο σας δίσκο από τον οποίο έχουμε ήδη ακούσει το τραγούδι «Στων φίλων τα σπίτια» …
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Να πω και κάτι  που μάλλον δεν το ξέρει κανείς… Μέσω του YouTube, που είναι ένα καινούργιο παιχνίδι για εμένα, ανακάλυψα ότι το «Στων φίλων τα σπίτια» είναι το μόνο τραγούδι που μιλάει για τη φιλία! Ένα τραγούδι που ξεχώρισε και δεν μιλάει για τον έρωτα, την αγάπη ή για όλα αυτά τα ωραία πράματα αλλά μιλάει για τους φίλους…

Musiccorner: Για τον καινούργιο δίσκο τι θα μπορούσατε να μας αποκαλύψετε;
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα κυκλοφορήσει το Μάιο…

Musiccorner: Ούτε τον τίτλο;
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Δεν υπάρχει τίτλος, αν είχα τον τίτλο θα ήταν και έτοιμος ο δίσκος αλλά έχουμε  ακόμα πολύ δουλειά.

Musiccorner: Ευχαριστούμε πολύ!
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Την αγάπη μου…

Επιστροφή και το δεύτερο μέρος ξεκινά με τα τραγούδια «Παραμιλητό μου», «Να μ’ αγαπάς» και «Έλα πάρε μου τη λύπη» αλλά συνέχισε κάπως διαφορετικά.

Με την φράση «Ακούστε έναν Τσιτσάνη υπέροχο!» ξεκίνησε ένα μικρό αφιέρωμα στα ρεμπέτικα και τα παλιά λαϊκά τραγούδια. Λόγω της έλλειψης μπουζουκιού η ορχήστρα πραγματοποίησε  εντελώς διαφορετικές εκτελέσεις σε τραγούδια όπως το «Αργοσβήνεις μόνη» του Τσιτσάνη, το «Γιατί με ξύπνησες πρωί» ερμηνευμένο από τον Κώστα Λειβαδά, το «Πασατέμπος» του Μανώλη Χιώτη, το «Φέρτε μια κούπα με κρασί», το «Μην περιμένεις πια», το «Θα σπάσω κούπες» και το «Παξιμαδοκλέφτρα». Σε κάποιους μπορεί να έλειψε ο ήχος του μπουζουκιού, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η Ελένη Τσαλιγοπούλου επέλεξε μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση που δεν αδικεί αλλά μάλλον τονίζει τη διαχρονική ομορφιά και αξία αυτών των τραγουδιών.

Το πρόγραμμα έκλεισε με τα τραγούδια «Να μας πάρεις μακριά», «Πάω να δω τα αστέρια», από τον καινούργιο δίσκο του Σαββόπουλου που αναμένεται να βγει στα τέλη Μαρτίου και το «Χίλιες φωνές».

Η βραδιά ήταν εξαιρετική, γεμάτη όμορφες μελωδίες, όμορφα συναισθήματα και τη βαθιά, αισθαντική και συγκινητική φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Η ίδια φάνηκε να χάρηκε ιδιαίτερα όλη τη βραδιά και να ζει με ένταση το κάθε κομμάτι.

Στην προσπάθεια της την βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποί της, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στην κιθάρα, ο Βαγγέλης Καλαμάρας στα τύμπανα, ο Άρης Χατζησταύρου στη κιθάρα, ο Χάρης Κελλάρης στο μπάσο και ο Τάκης Σπυρόπουλος στην ηχοληψία. Να μην ξεχάσω βέβαια τον φίλο της, τον Κώστα Λειβαδά, που έδωσε και εκείνος το κάτι παραπάνω σε αυτή την εμφάνιση αλλά και όλο το κοινό, το οποίο γέμισε το μαγαζί και έδειχνε συνέχεια την αγάπη και τον θαυμασμό του, δημιουργώντας τη ζεστή και γλυκιά ατμόσφαιρα που χρειάζεται κάθε καλλιτέχνης…

Αν θέλετε να περάσετε και εσείς τόσο καλά όσο περάσαμε και εμείς εκείνη τη βραδιά δεν έχετε παρά να βρεθείτε στο Ρυθμός stage τα επόμενα Σάββατα 9 και 16 Μαρτίου!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here